Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις φοροελαφρύνσεις

Εκφράζουν τοπικοί παράγοντες και ακαδημαϊκοί για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία των τοπικών παραγόντων και ακαδημαϊκών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου στη Βουλή.
Αν και ακόμη βρίσκεται σε επίπεδο εξαγγελιών και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, η γενική εκτίμηση είναι ότι προβλέπει και θετικά ζητήματα, άλλα ήδη έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ οι παραγωγικές τάξεις εκτιμούν ότι θα δουν στην πράξη τα οφέλη από το 2021 και μετά, διάστημα στο οποίο πρέπει να κρατήσουν οι επαγγελματίες ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Ακόμη εκτιμάται είναι ότι με τις παροχές που έγιναν προεκλογικά, είναι δύσκολο για φέτος να πιαστεί ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος.
Για το θέμα μίλησαν στο «Ράδιο Ένα» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

«Θετικοί σε όσα είναι υπέρ του λαού»
Η Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί πρώτα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και να μελετηθεί, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πως θα κινηθεί στη Βουλή, διότι γιατί το να λέμε κάτι γενικότερα, δεν σημαίνει ότι ισχύουν και όσα ακούγονται.
«Σίγουρα ότι είναι υπέρ του λαού δεν θα είναι αρνητικό από μας, αλλά οπωσδήποτε πρέπει πρώτα να κατατεθεί, γιατί οι εξαγγελίες είναι το ευχολόγιο και κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει», τόνισε η κα Παπανάτσιου.
Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2019, στα οικονομικά όλα γίνονται όπως τα είχε υπολογίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από κει και πέρα η νέα κυβέρνηση θα κάνει το δικό της μεσοπρόθεσμο αι τη δική της πολιτική, την οποία περιμένει να δει.

Αναφορικά με τη μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10 σε 5% το 2020, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, δεν αφορά κανέναν φτωχό άνθρωπο και πολλά κεφάλαια απ’ αυτά δεν αφορούν καν Έλληνες και τα χρήματα αυτά είναι αμφίβολο αν θα μείνουν στην Ελληνική οικονομία και επενδυθούν ξανά, για να δώσουν ανάπτυξη.

Για την εξαγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι θα είναι οριζόντια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα βγει τον Σεπτέμβριο, να είναι μειωμένος κατά 30% στις μικρές περιουσίες. Η βουλευτής είπε ότι θα δει αν θα αλλάξει αυτό η όχι και τι ακριβώς θα φέρει η νέα κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην έκπτωση φόρου 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, επισήμανε ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα που αφορούν το περιβάλλον και δεν είναι κάτι καινούργιο.

Σχετικά με την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, η Κατερίνα Παπανάτσιου είχε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι κακό ως μέτρο, αλλά δεν υπάρχουν νέες κατοικίες, με αποτέλεσμα να μην έχει εφαρμογή.

Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ, η βουλευτής είπε ότι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μείωση από το 13 στο 11%, το 2020, ενώ η ΝΔ μιλάει για βάθος τετραετίας, ενώ για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, είπε ότι είναι έτοιμη από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκινάει η πιλοτική της εφαρμογή και δεν είναι κάτι που θα γίνει τώρα.

Το ίδιο ισχύει, τόνισε και για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εξαγγείλει πότε ακριβώς θα εφαρμόσει τη φορολογική του πολιτική.

Θετικοί οι δείκτες πλην της ανεργίας
Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε ότι με τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κάποιοι θα ωφεληθούν εντός του 2019 και κάποιοι άλλοι θα δουν ελαφρύνσεις σε τρία χρόνια, εφόσον όλα πάνε με βάση το σχέδιο που έχει η νέα κυβέρνηση.

Στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, τόνισε, υπάρχουν ψηφισμένοι νόμοι, πολλοί έχουν κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις, ετοιμάζονται να πληρώσουν τη δόση του Ιουλίου, οπότε για φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές.
Ο καθηγητής είπε ότι ακούμε είναι υποσχέσεις, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στα απόμερα της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση δεν έκανε ακόμη προγραμματικές δηλώσεις και να εξειδικεύσει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει, για να δούμε τι πρόκειται να συμβεί.

Σε σχέση με το κλίμα που άλλαξε, προσδοκίες και ελπίδες ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα, ο κ. Ζουμπουλάκης παρέπεμψε στο Χρηματιστήριο που ανεβαίνει, στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων που πέφτουν, οι οίκοι αξιολόγησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνουν ελπίδες στην Ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην ευτυχέστερη θέση που βρέθηκε Ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 2007, με όλους τους δείκτες να έχουν γυρίσει θετικά, πλην της ανεργίας.

Σχετικά με τις συστάσεις της ΕΕ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ο ακαδημαϊκός είπε ότι στην προεκλογική περίοδο καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι δήθεν θα γινόταν επαναδιαπραγμάτευση του ελλείμματος, το οποίο είναι κλειδωμένο στο 3,5% μέχρι το 2022 και σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι μονομερώς.
Ο κ. Ζουμπουλάκης είπε ότι για φέτος, με τις παροχές που έγιναν προεκλογικά, ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% δεν πιάνεται, καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους εισπράττει το Δημόσιο έχουν χαμηλώσει σε σχέση με τους ρυθμούς που εισέπραττε το καλοκαίρι του 2018 και αν δεν πιαστεί ο στόχος θα υπάρξουν ρήτρες που έχουν προβλεφθεί από το μνημόνιο του 2015.

Είναι μακριά τα οφέλη από τις ελαφρύνσεις
Ο Απόστολος Οντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, είπε ότι οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις είναι θετικές, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει αν θα μπορέσουν να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Όπως είπε, η μείωση της φορολογίας είναι κάτι το οποίο ζητούσε η αγορά εδώ και πάρα πολύ καιρό, αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, στο οποίο είναι καλοδεχούμενη όποια φοροελάφρυνση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να μεταφραστεί στο αποτέλεσμα που προσδοκά η αγορά.
«Οι εξαγγελίες είναι προς τη θετική κατεύθυνση και εμείς ως έμποροι το νόμο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές, να σφίξουμε τα δόντια, να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη, για να μπορέσουμε να καρπωθούμε τα οφέλη που θα προκύψουν απ’ αυτή τη μείωση», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων.

Για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28 στο 20%, ο Απ. Οντόπουλος τόνισε ότι το ερώτημα είναι πόσοι θα μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι το 2021 και το 2022, για να μπορέσουν να τη δουν.

Ο πρόεδρος των εμπόρων εκτίμησε ότι όπως είναι δύσκολο το 2019, που ήταν το δυσκολότερο έτος της κρίσης, το ίδιο θα συμβεί και το 2020. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όταν ο έμπορος βρίσκεται σε οριακό σημείο, το 2021-2022, είναι μακριά, παρόλα αυτά είναι προς τη θετική κατεύθυνση», τόνισε και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον υπάρχει το εργαλείο των 120 δόσεων, που θα καλύψουν το διάστημα μέχρι τις φοροελαφρύνσεις. Ο ίδιος είπε ότι η ρύθμιση επιδέχεται βελτίωση, γιατί είχε κάποια κενά, όπως η μη ένταξη πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν νομική μορφή. Ακόμη είπε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για πολλούς εμπόρους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και δεν μπορούν να ενταχθούν.

Ο Απ. Οντόπουλος είπε ότι η αγορά με την εκλογή της νέας κυβέρνησης δεν είδε κάποια ουσιαστική αλλαγή, αν και γενικότερα υπάρχει θετική ψυχολογία, με την έννοια ότι τελείωσαν οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η στασιμότητα που υπήρχε, αν και για να μεταφραστεί σε κίνηση και τζίρο θα πάρει καιρό.

Επίσης τόνισε ότι επειδή τα μηνύματα για τον τουρισμό από Πήλιο και Σποράδες δεν είναι πάρα πολύ θετικά και αν συνεχιστεί αυτό, θα έχουν πρόβλημα οι έμποροι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, ο πρόεδρος των εμπόρων τόνισε ότι ενώ ακούγεται και φαίνεται πάρα πολύ ωραίο, δεν αφήνουν χρήματα στην εμπορική αγορά, ούτε καν στα καταστήματα εστίασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.