Συσκευή ελληνικής παραγωγής παράγει λαχανικά μέσα στο σπίτι!

Η ελληνική startupCityCrop παρουσίασε την πρωτοποριακή συσκευή σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Άνοιγμα» προς την αγορά κάνει το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα Τμήματά του και τους ακαδημαϊκούς του να προσπαθούν να ενημερώσουν τους φοιτητές για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Πρόσφατα στο πλαίσιο του κύκλου των προγραμματισμένων ομιλιών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιχειρηματικότητα» παρουσιάστηκε η ελληνική startup εταιρεία CityCrop, η οποία δημιούργησε μία οικιακή συσκευή παραγωγής λαχανικών! Ο κ. Χρήστος Ραυτογιάννης, ιδρυτής της επιχείρησης CityCrop μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, για τη νέα αυτή συσκευή που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της οικιακής καλλιέργειας.

Αντί για καφέ…φτιάχνεις λαχανικά!

Μπορούμε να φέρουμε ένα λαχανόκηπο μέσα στο σπίτι μας; Στην κουζίνα μας; Σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννη αυτό είναι πια μια πραγματικότητα και είναι τόσο εύκολο όσο ένας εσπρέσσο!
«Έχουμε κατασκευάσει μια έξυπνη μορφή καλλιέργειας λαχανικών και άλλων κηπευτικών που είναι σε μέγεθος ενός πλυντηρίου πιάτων και σε σχήμα. Ο κάθε χρήστης μπορεί να το έχει σπίτι του και με πολύ εύκολο τρόπο, σαν μηχανή του καφέ με τις κάψουλες, να φτιάξει τα δικά του λαχανικά. Τοποθετεί τους σπόρους σε μορφή κάψουλας και μετά η μηχανή φτιάχνει όλα τα υπόλοιπα. Εάν αυτό που θέλουμε να φυτέψουμε είναι ένα μαρούλι, η συσκευή θα φτιάχνει την ιδανική θερμοκρασία , τον φωτισμό και τα ποτίσματα για να μεγαλώσει. Με μια ειδοποίηση μέσω του κινητού, η συσκευή ενημερώνει τον χρήστη όταν είναι έτοιμο το λαχανικό για να γίνει η συγκομιδή» εξήγησε ο κ. Ραυτογιάννης για τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής CityCrop.
Η εταιρεία έχει ασχοληθεί με 65 περίπου διαφορετικά φυτά, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα στη συσκευή. Έτσι οι χρήστες μπορούν να καλλιεργήσουν από μαρούλια, σπανάκια, βασιλικό, μέντα, δυόσμο, μέχρι και microgreen που είναι οι λεγόμενες φύτρες.

«Καλύψαμε τις ανάγκες για φρέσκια τροφή άμεσα στο πιάτο»

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννης η εν λόγω συσκευή βγαίνει σε δύο μοντέλα. Μία πιο μικρή που μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν πάγκο κουζίνας και μία δεύτερη με το διπλάσιο μέγεθος, που μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε χώρο του σπιτιού ή ακόμη να τοποθετηθεί και ως εντοιχισμένη συσκευή.
«Εμείς καλύψαμε την ανάγκη των ανθρώπων που θέλουν να έχουν μια φρέσκια τροφή στο πιάτο τους χωρίς να έχουν καμία γεωπονική γνώση και χωρίς να σπαταλούν τον χρόνο που χρειάζεται. Γιατί όταν έχεις ένα μποστάνι σίγουρα χρειάζεσαι χρόνο για να φτάσεις να παράξεις κάτι. Στο μηχάνημα ο χρήστης το μόνο που κάνει είναι να προσθεσει νερό. Τα θρεπτικά διαλύματα τα φτιάχνει μόνο του, τη θερμοκρασία τη ρυθμίζει μόνο του. Σε ενα μποστάνι ακόμη και στην Ελλάδα με αυτές τις συνθήκες πάλι δεν έχουμε την ιδανική θερμοκρασία συνεχώς για να καλλιεργήσουμε όλα τα φυτά. Το CityCrop δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για κάθε φυτό 24 ώρες το 24ωρο και κάθε καλλιέργεια θα είναι ίδια με την επόμενη και δεν υπολείπεται ούτε σε γεύση, ούτε στο χρώμα, ούτε στα θρεπτικά συστατικά», σημείωσε ο ιδρυτής της startup.
Όσον αφορά την αγορά αυτής της συσκευής, το κόστος του μικρού CityCrop ανέρχεται στα 1500 ευρώ και του μεγάλου στα 2500 ευρώ, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Ραυτογιάννης η απόσβεση γίνεται σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, αν συγκρίνει κανείς τις αγορές που θα έκανε για βιολογικής παραγωγής προϊόντα.
Πως είναι όμως τα λαχανικά που παράγονται σε μια μηχανή; «Τα λαχανικά της μηχανής δεν θεωρούνται πιστοποιημένα βιολογικά γιατί δεν παράγονται μέσα στο χώμα, αλλά μεσω της υδροπονίας, αλλά είναι πιο καθαρά από κάθε άλλο φυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε την εξωτερική ρύπανση από την ατμόσφαιρα, δεν τοποθετούμε φυτοφάρμακα, το μόνο που έχει είναι λίπασμα μέσα στο νερό και η ρίζα τραβάει αυτό που θέλει για να μεγαλώσει. Τα λαχανικά δεν τα πλένουμε καν. Στο δικό μας CityCrop στο γραφείο, όταν κάνουμε τη συγκομιδή, τα τρώμε απευθείας», είπε ο κ. Ραυτογιάννης.

Η θέση της συσκευής στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο ιδρυτής της εταιρείας ανέφερε πως η συσκευή αυτή «μικραίνει» ουσιαστικά την εφοδιαστική αλυσίδα. Επεσημανε πως στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να έρθει γρήγορα ένα λαχανικό από το χωράφι στο πιάτο, όμως στο εξωτερικό και σε χώρες που εισάγουν πολλά προϊόντα, περνούν ακόμη και 10 μέρες για να φτάσει ένα λαχανικό σε ένα σπιτικό- περνά από την αποθήκευση, το πακετάρισμα, τη μεταφορά κτλ- χάνοντας πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.
«Ναι μεν «βγάζεις» θέσεις εργασίας εκτός, αλλά δεν γίνεται να μην αλλάξει αυτό το μοντέλο, όταν ένα λαχανικό για να περάσει στο πιάτο μας περνάει από 18-20 χέρια. Παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή θα φτάσουμε να παράγουμε όλο και πιο κοντά στις πόλεις», ανέφερε ο κ. Ραυτογιάννης και συμπλήρωσε πως η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μεγαλύτερη συσκευή με την ίδια τεχνολογία που προορίζεται για εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Αναφορικά τέλος με τη σύνδεση της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο κ. Ραυτογιάννης σημείωσε πως πολλοί φοιτητές του τοπικού Ιδρύματος έχουν κάνει την πρακτική του εργασία στην εταιρεία, εξού και η επαφή με το Ίδρυμα. «Όποιο παιδί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει έρθει είναι αξιόλογο, έχει πολλές γνώσεις και είναι έτοιμο ι να σκεφτεί «έξω από το κουτί». Αυτά τα εφόδια τα έχουν δώσει οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», επεσήμανε ο ίδιος.
Τέλος, σχολίασε πως τα προηγούμενα χρόνια η παθογένεια των ελληνικών Πανεπιστημίων ήταν η έλλειψη της εμπορικότητας και της σύνδεσής τους με την αγορά. Το κλίμα όμως αυτό αρχίζει και αλλάζει, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να δείχνει τον δρόμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.