Θοδωρής Τζούμας: «Αύξηση τον Ιούνιο 22% στις αεροπορικές πτήσεις σε σχέση με το 2019»

Δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο στη Σκιάθο

Πολύ καλά προχωρά η τουριστική κίνηση στο νησί του Παπαδιαμάντη, με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα να αναφέρει μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, πως οι αεροπορικές πτήσεις τον Ιούνιο του 2022 είναι αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ αναλογικά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών. Μάλιστα, ο κ. Τζούμας σχολίασε πως αυτή την περίοδο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ελεύθερο δωμάτιο στο νησί.

 

«Από τα στατιστικά της Fraport, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Σκιάθου μαζί με άλλα 13 σε όλη τη χώρα,  για τον Ιούνιο του 2022 είμαστε 22% πάνω σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 σε ότι αφορά στον αριθμό των πτήσεων. Τα πράγματα στον τουρισμό πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, ενώ και ο αριθμός των επισκεπτών είναι αυξημένος αναλογικά με τις πτήσεις. Αυτή τη στιγμή δύσκολα κανείς βρίσκει ελεύθερο δωμάτιο στο νησί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.

Συχνές οι κατολισθήσεις στα Λαλάρια

Στο μεταξύ ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κατολίσθηση στη δημοφιλή παραλία Λαλάρια, με τον χωμάτινο όγκο να «κόβει» κυριολεκτικά την παραλία στα δύο. Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος ο Δήμος συνεργάστηκε με το λιμεναρχείο, το οποίο έχει ενημερώσει τα καΐκια που κάνουν τον περιηγητικό πλου ότι δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν την παραλία. Οι επισκέπτες θα πρέπει να βουτάνε από το καΐκι να κάνουν μπάνιο και μετά θα αναχωρούν και αυτό θα συμβαίνει για τρία καΐκια τη φορά.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, ήδη υπάρχει επικοινωνία με τον κ. Κωμοδρόμο , Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι πολύ γνωστός για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και  είχε ασχοληθεί με το κάστρο της Σκοπέλου πριν μερικά χρόνια.

Ο δήμος θα  προχωρήσει άμεσα σε μια συνεργασία με τον Καθηγητή για να λάβει αρχικά μέτρα για το φαινόμενο και μετά από μια μελέτη που θα εκπονηθεί, ο Καθηγητής  θα δώσει οδηγίες για οριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

« Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο απλά έγινε σε μια πιο μεγάλη έκταση. Συμβαίνει συχνά κυρίως όμως τον χειμώνα όταν έχουμε μια έντονη βροχόπτωση γίνονται αυτές οι κατολισθήσεις και μετά με τα κύματα και τους βορινούς ανέμους δημιουργείται μετά δεκάδες χρόνια αυτό το λευκό βότσαλο», ανέφερε ο κ. Τζούμας, σχολιάζοντας πως η παραλία Λαλάρια είναι από τις εμβληματικές παραλίες και πολλές φορές χρησιμοποιείται στις καμπάνιες του ΕΟΤ στο εξωτερικό, όπως πρόσφατα σε αυτή που προωθείται στη Γερμανία.

Σε εξέλιξη μεγάλα έργα στο νησί – Ναι στο καταφύγιο αδέσποτων- Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για υδρόμετρα

Εκτός όμως από την πορεία του τουρισμού, ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί.

Σημείωσε πως εγκρίθηκε η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων και μάλιστα αυτό  είναι το πιο μεγάλο έργο που εγκρίθηκε σε όλη τη χώρα σε ότι αφορά στην προστασία των αδέσποτων. Μιλώντας για το ζήτημα των αδέσποτων ο Δήμαρχος σημείωσε πως Δήμος, εθελοντικές οργανώσεις και κάτοικοι συνεργάζονται και το διαχειρίζονται πολύ καλά.

«Υπάρχουν δύο περιβαλλοντικές και φιλοζωικές εθελοντικές οργανώσεις που έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των στειρώσεων, έχουμε βελτιώσει πολύ την ποιότητα της ζωοτροφής, έχουμε εγκαταστήσει καινούργιες ταΐστρες και ποτίστρες. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα, συνεργάζεται και ο τοπικός πληθυσμός. Είναι δείκτης πολιτισμού το πως συμπεριφερόμαστε στα αδέσποτα. Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη», υποστήριξε ο Δήμαρχος.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα υποδομής, σημειώθηκε πως ορισμένα έχουν «παγώσει» λόγω της τουριστικής κίνησης, όπως έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, κατασκευής πεζοδρομίων και αντιπλημμυρικών, τα οποία όμως θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, όπως και το  μεγάλο έργο της περιφέρειας  με 1,5 εκ. ευρώ για τον επαρχιακό δρόμο και τον κυκλικό κόμβο στην Ακρόπολη.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι συνεχίζονται έργα αποκατάστασης στο μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου και στα Μοναστήρια της Κεχριάς και της Εικονίστριας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνεχίζεται η μελέτη για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ και την επέκτασή του με χρηματοδότηση της περιφέρειας αλλά και η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ύψους 1,2εκ ευρώ.

«Υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο 1,1εκ. ευρώ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο για τέσσερις παιδικές χαρές και για το γήπεδο. Υπογράψαμε χθες με τον ανάδοχο για την αναβάθμιση του γηπέδου. Είναι περίπου 300.000 ευρώ για τον χλοοτάπητα και  θα ακολουθήσει και το ταρτάν. Θα δημοπρατήσουμε και το φθινόπωρο ένα μεγάλο έργο οδοποιίας ύψους 2,7 εκ. ευρώ από χρηματοδότηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη έχουμε «ανεβάσει» τον διαγωνισμό για προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης κόστους 1,2 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης. Πρόκειται για έναν  διεθνή διαγωνισμό για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑΣ και μόλις χθες αναρτήθηκε ο διαγωνισμός στη σχετική ευρωπαϊκή ιστοσελίδα», ανέφερε ο κ. Τζούμας.

Ο ίδιος μίλησε και για το θέμα της συγκοινωνίας που λύθηκε με την υπογραφή σύμβασης με Κοινοπραξία των ΚΤΕΛ- Αστικό Βόλου, Υπεραστικό Μαγνησίας και της ΑΚΤΗ ΙΚΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και έσοδα για τον Δήμο ύψους 400.000 ευρώ. Ανέφερε δε, πως για τους μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους υπάρχει και η κάρτα των 15 ευρώ τον μήνα για απεριόριστες μετακινήσεις. Τέλος, ο Δήμαρχος προσκάλεσε όλο τον κόσμο στο νησί στη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου με τους Μαρία Φαραντούρη και Μανώλη Μητσιά, μια συναυλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού για το καλοκαίρι.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.