Ελένη Γερασιμίδου στο Ράδιο ΕΝΑ: Χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί στην οικογένειά μου

Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη συμβίωση με την Χρυσή Αυγή στην Κυψέλη

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και τη δημοκρατία. Η αγαπημένη ηθοποιός και πρώην Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ελένη Γερασιμίδου έζησε από πολύ κοντά τη δράση της Χρυσής Αυγής, τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο, όσο και στη γειτονιά της στην Κυψέλη. “Είχαμε συνέχεια οχλήσεις, βρισιές, ρίψης πορτοκαλιών με ξυράφια”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τη δική της καθημερινότητα με τα μέλη της οργάνωσης. Για πρώτη δε φορά αποκάλυψε και τις επιθέσεις χρυσαυγιτών στην ανιψιά της, την κόρη της, αλλά και σε φίλους της κόρης της που τους έστειλαν… στο Νοσοκομείο.

“Αρκετά τους ανεχτήκαμε”

“Αρκετά τους ανεχτήκαμε” είπε χαρακτηριστικά η κ. Γερασιμίδου σχολιάζοντας την απόφαση της δικαιοσύνης και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς για πρώτη φορά μίλησε για τη δράση της οργάνωσης στην δική της γειτονιά.
“Υπήρξαν στη ζωή μας τρομοκρατώντας μας, πολλές φορές και μόνο στη θέα τους ταραζόμαστε, γιατί δρούσανε στα σκοτεινά. Εμείς έτυχε να ξέρουμε τη δράση τους ως κάτοικοι για πολλά χρόνια της Κυψέλης , που ήταν τα γραφεία τους πριν ακόμη μπουν στη Βουλή.
Είχαν μία μακροχρόνια δράση. Εμείς δεν ήμασταν τραγικά θύματα, αλλά είχαμε συνέχεια οχλήσεις, βρισιές, ρίψης πορτοκαλιών με ξυράφια, όπως έκαναν στην ανιψιά μου, την κόρη της αδερφής μου, που ο πατέρας της είναι μαύρος Αμερικανός. Τους ενοχλούσε το χρώμα του. Κοντά στο δικό μας σπίτι, έμενε μια γνωστή οικογένεια, τα τρία αγόρια ξαφνικά έγιναν χρυσαυγίτες και άλλαξε η συμπεριφορά τους απέναντί μας, από κει που ήμασταν μία οικογένεια!
Πετούσαν στη δική μας βεράντα αποφάγια, έβαζαν όλη μέρα τις ομιλίες του Χίτλερ. Επιτίθονταν σε φίλους της κόρης μου μέσα στη νύχτα και τους έστελναν στο Νοσοκομείο’, εξομολογήθηκε η γνωστή ηθοποιός.

Μάρτυρας στο φραστικό
επεισόδιο με τον Πύρρο Δήμα

«Δεν ήταν κάτι φοβερό και τρομερό. Η δράση τους ήταν γνωστή, απλά δεν είχαν πάρει θάρρος από τις ψήφους», τόνισε η κα Γερασιμίδου.
Η πρώην Βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή, όμως η οργάνωση και τα στελέχη της, πήραν θάρρος από τις ψήφους. Μάλιστα, η κ. Γερασιμίδου ήταν μάρτυρας στο επεισόδιο που έγινε στην Βουλή, όταν Χρυσαυγίτης Βουλευτής πήγε να επιτεθεί τον Πέτρο Τατσόπουλο.

«Θρασύδειλοι ήταν, στα σκοτεινά
χτυπούσαν, μικρά παιδιά φοβέριζαν»

“Στη Βουλή κι εγώ είχα γίνει μάρτυρας επεισοδίου που πήγε να ορμήσει κάποιος από αυτούς, στον Τατσόπουλο και μόλις σηκώθηκε ο Πύρρος Δήμας, λούφαξαν. Θρασύδειλοι ήταν, στα σκοτεινά χτυπούσαν, μικρά παιδιά φοβέριζαν, μαθητές, όπως η ανιψιά μου και η κόρη μου”, σημείωσε. Ο φόβος ήταν ένα συναίσθημα που κυριαρχούσε όταν έβλεπε κανείς τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
“Όταν περνούσες από τη Μεσογείων και τους έβλεπες έξω από τα γραφεία, ήταν κάτι τρομακτικό. Κοιτάζαμε να… μην μας πάρουν χαμπάρι. Ήμασταν υπό το φόβο. Γιατί να το κρύψουμε. Αυτοί λειτουργούσαν πάντα με ομάδες”, ανέφερε η ίδια.

Υπάρχουν αντικαταστάτες τους στη Βουλή!

Η κ. Ελένη Γερασιμίδου δεν μασάει τα λόγια της και σχολιάζει πως “δεν ξέρουμε κατά πόσο ήταν χαστούκι η μη είσοδός τους στη Βουλή γιατί υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους. Μην κρυβόμαστε. Μην κοροϊδευόμαστε. Δεν μπορούμε να πούμε ονόματα, αλλά είναι γνωστά, από παλιά”.
Σημειώνει δε πως βρήκανε τρόπους να εισέλθουν στην ελληνική πραγματικότητα εκμεταλλευόμενοι την ξενοφοβία, ενώ επεσήμανε πως πίσω απ’ όλα είναι ο καπιταλισμός.

«Καπιταλισμός και φόβος»

“Και οι συνθήκες βοήθησαν τη Χρυσή Αυγή και μητέρα όλων όσων επικρατούν στον κόσμο, είναι ο καπιταλισμός. Και βέβαια χρησιμοποιήθηκε ο φόβος. Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν. Μου έλεγαν κάποτε στην Πελοπόννησο όταν είχα πάει για θέατρο, ότι υπήρχαν παιδάκια που είχαν μπει στη Χρυσή Αυγή και θέλανε να βγούνε και φοβόντουσαν γιατί τρώγανε ξύλο. Όμως δεν έχουμε τελειώσει”, υπογράμμισε η ίδια και τόνισε πως η δολοφονική επίθεση κατά την συνδικαλιστών στο Πέραμα δεν ήταν πλημμέλημα.
“Αυτό που αποφασίστηκε για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ήταν δολοφονική επίθεση; Επειδή τα παλικάρια μας τυχαίνει να είναι παλικάρια πραγματικά; Για να σκοτώσουν πήγανε εκείνοι. Δεν ήταν πλημμέλημα”, είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Γερασιμίδου .
Στο μεταξύ, χαρακτήρισε υποκριτική την κίνηση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που φώτισε τον τοίχο του κτηρίου που στεγάζεται με το σύνθημα “Σιγά μην φοβηθώ”. Η ηθοποιός κατέληξε πάντως, πως αυτό που ελπίζει, είναι ο κόσμος να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, να αγωνίζεται κατά φασιστικών συμπεριφορών, ανθρώπων και μορφωμάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.