«Το ηλεκτρικό ρεύμα από Α.Π.Ε. η πιο φθηνή μορφή ενέργειας»

Δήλωσε ο Νικ. Τσεμπερλίδης πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η λύση για πιο φθηνή μορφή ενέργειας και σε μερικά χρόνια θα χρησιμοποιούμε μόνο ρεύμα αντί για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ή ξύλο, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, ο Νικόλαος Τσεμπερλίδης πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, που αναφέρθηκε στο χρονικό της ακρίβειας στη χώρα μας, στο χρηματιστήριο ενέργειας, που εκτόξευσε τις τιμές ρεύματος και στα καύσιμα, ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, την άνοιξη του 2021 δεχτήκαμε ένα κύμα ενημέρωσης – προπαγάνδας ότι έρχεται λαίλαπα στην οικονομία και στην ακρίβεια, για πάνω από 500 προϊόντα, δεν διαπιστώσαμε πότε ποια ήταν η πηγή και μετά από αυτό, είδαμε όλα αυτά να εφαρμόζονται στην πράξη με αυξήσεις στο ελαιόλαδο, όταν οι ελιές ήταν ακόμη στα δένδρα (!), στο κρέας και σε άλλα πολλά είδη, με αποδέκτη των διαθεσίμων όλων μας, τα σούπερ μάρκετ που δεν έκλεισαν ποτέ και ήταν οι μόνοι που κέρδισαν και επιδοτήθηκαν επιπλέον την περίοδο της πανδημίας.

Στην αισχροκέρδεια η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα

Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, οι καταναλωτικές οργανώσεις είπαν στην Πολιτεία ότι διαβλέπουν όχι ένα στοιχείο ακρίβειας, που δεν βασίζεται σε πραγματικά μισθολογικά στοιχεία, που είναι ένα κομμάτι της ακρίβειας, αλλά είναι ένα κομμάτι που βασίζεται στην αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα και δεν χρησιμοποίησε τους καταναλωτές και τις Ενώσεις για να αντιμετωπίσουν σε συνεργασία, την αισχροκέρδεια.

«Η λογική ερμηνεία είναι ξεκάθαρη. Υψηλότερες τιμές, υψηλότερη είσπραξη των έμμεσων φόρων, που είναι οι πιο άδικοι φόροι και το ίδιο ποσοστό για όλα τα εισοδήματα. Ανακαλύψαμε ακόμη ότι και το ΑΕΠ να αυξηθεί 10 μονάδες, εικονικά στην ουσία, άρα θα αλλάξει και η σχέση χρέους-ΑΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Πως εκτινάχτηκαν οι τιμές στο ρεύμα

Για το θέμα της ενέργειας ο κ. Τσεμπερλίδης είπε ότι εφόσον η παραγωγή ρεύματος μεταφέρθηκε στο φυσικό αέριο, λόγω του ότι ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση, έπρεπε να κάνει μακροχρόνια συμβόλαια με χαμηλή τιμή. Αρχίσαμε να επιδοτούμε με 2-3 €, ενώ ξέραμε ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας την άνοιξη του 2021.

Όπως ανέφερε, πέντε μεγάλες εταιρίες που πωλούσαν τις ΑΠΕ στην τιμή που διαμόρφωνε το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειες που παραγόταν από το φυσικό αέριο, κάτι που ισχύει και σήμερα, είναι η μάχη που δίνεται στην Ευρώπη και Ισπανία και Πορτογαλία ζήτησαν και εξαιρέθηκαν, αλλά εμείς το ακολουθούμε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ, τόνισε ότι οι μικροπαραγωγοί που παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά, το πωλούν προς 19 ως 39 € τη Μεγαβατώρα (0,19 ως 0,39 € την Κιλοβατώρα) και την τιμή αυτή τη μεταφράζουν από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο σε πάνω από 500 € τη Μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να παίζεται μεγάλο παιχνίδι κερδοσκοπίας.

«Έρχεται η κυβέρνηση και λέει, καταργώ τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εμφανίστηκε το μεγάλο πρόβλημα στο εμπορικό άνοιγμα του ρεύματος αν και την υπογράψαμε όλοι στα συμβόλαια, αλλά υπήρχε σε ψιλά γράμματα και δεν μπορούσε να το ξέρει κάποιος αν δεν το εξηγούσε κάποιος ειδικός. Η ρήτρα αναπροσαρμογής που ενεργοποιήθηκε με το χρηματιστήριο πήγε πάνω από 50-60 € τη Μεγαβατώρα, σήμερα έφτασε στα 500 € και καταλαβαίνετε ξαφνικά τι μας ζητούσαν να πληρώσουμε καταναλωτές και επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση βάζει σε αναστολή τη ρήτρα, που είναι η σύνδεση του χρηματιστηρίου με την επιχείρηση που πουλάει και δεν είναι παράνομη και επιδοτεί τη Μεγαβατώρα (Αύγουστο 337 €, Σεπτέμβριο 639 €), αφού πήρε 1,1 δις € από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικού και επέστρεψε 1,9 δις €, τη στιγμή που αν πλήρωνε τη Μεγαβατώρα θα της ερχόταν πιο φθηνά και ο καταναλωτής θα πλήρωνε λιγότερο.

Από την άλλη τόνισε ότι καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον Ιούλιο πληρώνουν μικρά ποσά, ωστόσο καμία επιχείρηση δεν μείωσε τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, επειδή πληρώνουν λιγότερο.

Τα καύσιμα ενόψει χειμώνα

Ο  πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών αναφέρθηκε στα καύσιμα ενόψει του χειμώνα και είπε ότι αποφασίστηκε να επιδοτηθεί με 90 € η θερμική Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου από τα 350 € έπεσε από τα 190 και τον περασμένο μήνα στα 160 €, που θεωρείται μια καλή τιμή, αν ο καταναλωτής πληρώσει 80-100 € τη Μεγαβατώρα.

«Αν γίνουν έτσι τα πράγματα δεν θα πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι αν πηγαίναμε στο πετρέλαιο, χωρίς να υπολογίζουμε την επένδυση που πρέπει να γίνει για αλλαγή εγκατάστασης», επισήμανε ο κ. Τσεμπερλίδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάρει μια σόμπα με ξύλα που θα του δώσει η κοινότητα από το δάσος θα το κάνει, ενώ στον ιστότοπο του ΚΕΚΠΑ υπάρχουν πάνω από 120 οδηγίες για κάθε δυνατότητα που έχει ο καθένας για να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, για να έχει μια καλή εξοικονόμηση.

Όπως ανέφερε τώρα είμαστε τρομαγμένοι, ψάχνουμε λύσεις και μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθη και συνέστησε στους καταναλωτές να μην κάνουν επενδύσεις για αλλαγή καυσίμου θέρμανσης, όταν αυτή δεν εξαρτάται από μας. «Η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνεις κανείς είναι να κινηθεί προς το ρεύμα, γιατί εκεί οδηγούμαστε όλοι και το ρεύμα θα χρησιμοποιούμε όλοι σε μερικά χρόνια, αρκεί να καταφέρουμε να το παράγουμε από Ανανεώσιμες Πηγές, που δεν θα είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αφρική, ώστε να πετύχουμε την πιο χαμηλή τιμή και στο χρηματιστήριο πωλείται προς 80-90 € η Μεγαβατώρα, τη στιγμή που η παραγωγή με φυσικό αέριο το κόστος ξεπερνάει τα 300 €».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.