Τρεις παρεμβάσεις Εισαγγελέα για διασωλήνωση ασθενών στο Βόλο

Με τέσσερις παθολόγους «βγήκε» η πανδημία του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου

Εδώ και δυόμιση χρόνια το Νοσοκομείο Βόλου «χόρεψε» στους ρυθμούς της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και σήμερα γιατροί, νοσηλευτές, διοίκηση, προσωπικό εργάζονταν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα κύματα της πανδημίας, που δυστυχώς άφηναν πίσω τους δεκάδες θύματα. Η πορεία δεν ήταν εύκολη και ο κ. Χαράλαμπος Μάνδρος, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και επί 2,5 χρόνια υπεύθυνος των Κλινικών Covid στο Αχιλλοπούλειο μετέφερε όλα όσα έζησε το Νοσοκομείο, στις «Ημέρες Πνευμονολογίας».
Ο κ. Μάνδρος ξεκίνησε την ομιλία του στο επιστημονικό Συνέδριο σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον ECDC τον Φεβρουάριο διαφαίνονταν ότι θα υπήρξε ιστορικό χαμηλό στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, όπως επεσήμανε, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει μία ανάκαμψη.
Στη σύντομη ανασκόπησή του για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου ο κ. Μάνδρος ανέφερε πως το Αχιλλοπούλειο ενεπλάκη στη νοσηλεία ασθενών με covid από τον Οκτώβριο του 2020.
«Στις 7 Αυγούστου 2020 ήρθε ένα έγγραφο από την Υ.ΠΕ που θεωρήθηκε γραφειοκρατικό και έλεγε ότι θα νοσηλεύουμε ασθενείς ήπιας νοσηλείας. Αυτό έμελλε να είναι καθοριστικό για τη συνέχεια», σημείωσε και τόνισε πως τα συναισθήματα εκείνης της εποχής που η έξαρση του κορωνοϊού φούντωνε στην κοινότητα ήταν «ήταν να μην γίνουμε Bergamo», έχοντας τις εικόνες από την γειτονική Ιταλία λίγους μήνες νωρίτερα.

Το Νοσοκομείο διαχειρίστηκε τον κορωνοϊό
με το 50% της δύναμης των παθολόγων

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος «ο covid είναι των παθολόγων. Το ΚΕΣΥ- Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας- όριζε τις ειδικότητες γιατρών που θα εμπλέκονταν με τον covid και ήταν παθολόγοι, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι. Δύο εξ αυτών των ειδικοτήτων δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς το Νοσοκομείο δεν είχε πνευμονολόγους και λοιμωξιολόγους. Το Νοσοκομείο είχε βγει «τραυματισμένο» από τα μνημόνια και οι θέσεις παθολογίας ήταν καλυμμένες κατά 50%, ενώ οι δύο εκ των συναδέλφων ήταν 65 ετών λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και αποτελούσαν την ευάλωτη ομάδα που δεν μπορούσε να εμπλακεί ενεργά στο κομμάτι του κορωνοϊού».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έγιναν προσπάθειες στελέχωσης του Νοσοκομείου, με τον κ. Μάνδρο να επισημαίνει ότι και οι επτά θέσεις παθολογίας βγήκαν άγονες. «Είναι σαν να ψάχνεις πολεμιστές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», σχολίασε. Έτσι λοιπόν η ομάδα κρούσης ήταν τέσσερις παθολόγοι κι ένας γιατρός της ΜΕΘ που συνέδραμε.
Ο κ. Μάνδρος αναφέρθηκε και στο πετυχημένο, όπως το χαρακτήρισε πείραμα, όταν τον Νοέμβριο του 2021 εντάχθηκαν για βοήθεια στο ΕΣΥ και παθολόγοι και πνευμονολόγοι του ιδιωτικού τομέα, με τη συνύπαρξη να είναι χρήσιμη και δημιουργική.

Το σύστημα κρατήθηκε από τους
νέους- ειδικευόμενους γιατρούς

Ο επί 2,5 χρόνια Διευθυντής των Κλινικών Covid αναφέρθηκε εκτενώς στους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου τονίζοντας ότι είχαν μεγάλη αγάπη για τον άρρωστο αλλά και τη γνώση.
«Εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό των μηχανημάτων, στα φάρμακα, στην αντιμετώπιση της νόσου, δεν υπήρχε ουσιαστικά ωράριο εργασίας, δεν υπήρχε όριο στον αριθμό των εφημεριών. Όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τρεις ειδικευόμενοι να αλλάξουν ειδικότητα και να πάνε στον εργαστηριακό τομέα», σημείωσε ο κ. Μάνδρος.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική υποστήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού, με το οποίο οι ασθενείς ανέπτυξαν ένα σημαντικό συναισθηματικό δέσιμο.
Σε δύο εβδομάδες οι νοσηλείες από δέκα έγιναν 120
Αναφερόμενος στον δύσκολο Νοέμβριο του 2020, ο κ. Μάνδρος υπογράμμισε πως η πρόβλεψη για τον αριθμό των νοσηλειών ήταν πάρα πολύ δύσκολη, καθώς οι δέκα ασθενείς έγιναν 120 σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
«Κλινικές μετακινήθηκαν σε ένα απόγευμα, με τη συνδρομή του προσωπικού, που εργάζονταν ακόμη και το απόγευμα για να δημιουργηθούν χώροι νοσηλείες ασθενών. Είχαμε πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης, που λειτούργησαν και αποτέλεσαν τη ΜΑΦ και τρεις όροφοι ήταν κλίνες για ασθενείς με covid», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τεράστιο πρόβλημα υπήρχε και με τις υποδομές, που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο για περιόδους ειρήνης και όχι «πολέμου», όπως συνέβη τελικά με την πανδημία. Με όλο το προσωπικό έγιναν διάφορες αναδιοργανώσεις, ειδικές τοποθετήσεις μηχανημάτων και ειδική διευθέτηση αυτών, καθημερινή προμήθεια σε οξυγόνο, προκειμένου να ανταπεξέλθει το σύστημα.

Ο φόβος των ασθενών

Περιγράφοντας τα συναισθήματα και την κατάσταση των ασθενών, ο κ. Μάνδρος σημείωσε πως κυριαρχούσε ο φόβος, η εξασθένηση, η δύσπνοια και η απομόνωση. Υπήρχε και ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη των ασθενών από ψυχολόγους και από φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι ρίχτηκαν στη «μάχη» από νωρίς.
Μάλιστα έκανε λόγο και για αρνητές, κάθε είδους που έκαναν την εμφάνισή τους στο Νοσοκομείο. «Είχαμε αρνητές μάσκας, της νόσου, των εμβολίων και της διασωλήνωσης, γι’ αυτό και τρεις φορές κλήθηκε η Εισαγγελία προκειμένου να προχωρήσουμε στη διασωλήνωση ασθενούς», ανέφερε ο κ. Μάνδρος.
Σε ότι αφορά δε στα μηχανήματα, είπε πως τον Νοέμβριο του 2020 υπήρχαν μόνο δύο μηχανήματα high flow στη ΜΕΘ ενώ τώρα το Νοσοκομείο διαθέτει 14.
Το μήνυμα που βγήκε από την διαχείριση αυτής της πολεμικής κατάστασης ήταν σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο πως «Όταν θέλουμε, μπορούμε. Κάποιοι έβγαλαν τον καλύτερο και κάποιοι τον χειρότερο εαυτό τους. Γίναμε πιο σοφοί», ενώ ο μικρόκοσμος του Νοσοκομείου χωρίστηκε σε προ covid και μετά covid εποχή.
Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.