Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: «Με περισσότερα μέτρα θα λειτουργήσει φέτος το παζάρι του Αλμυρού»

Μεγάλο πρόβλημα το θέμα των αδέσποτων, πρέπει να λυθεί κεντρικά

Επιστρέφει μετά από τρία χρόνια το παζάρι του Αλμυρού, με τον Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο να τονίζει ότι λήφθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια του κοινού. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για την λειτουργία των εμποροπανηγύρεων και ισχυρές νομοθεσίες, ενώ αναφερόμενος στον τραγικό χαμό της 14χρονης Σεράινας επεσήμανε πως η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και όσοι κι εάν φέρουν ευθύνες, αυτές θα τους αποδοθούν.

 

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αλμυρού το παζάρι αποτελεί έναν θεσμό, με καταβολές πολλές ετών πίσω στον χρόνο και η κοινωνία έχει ανάγκη αυτή την ψυχαγωγία. «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ισχυρές νομοθεσίες οι οποίες διέπουν τη λειτουργία. Οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και η κεντρική διοίκηση να τους θεσμοθετήσει ώστε στη σύγχρονη εποχή που ζούμε να είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες και να αποδοθούν εάν συμβεί οτιδήποτε», επεσήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος με αφορμή το τραγικό δυστύχημα και τον χαμό της 14χρονης Σεράινας στο παζάρι του Αλμυρού, την ώρα που βρίσκονταν σε παιχνίδι λούνα πάρκ.

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως η πολιτεία ψήφισε έναν καινούργιο νόμο, που αναφέρει ποιοι είναι αυτοί που αδειοδοτούν το παζάρι, τα παιχνίδια διασκέδασης, ποιοι δίνουν πιστοποιήσεις στους χειριστές μηχανημάτων κτλ.. Ωστόσο επεσήμανε πως πολλά έχουν μείνει στη μέση, μιας και δεν έχει συσταθεί η υπηρεσία που θα έδινε αδειοδοτήσεις που θα αιτούνταν ο Δήμος, δεν έχουν πιστοποιηθεί φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για να πιστοποιηθούν χειριστές των μηχανημάτων και μια σειρά άλλα θέματα, έχουν μείνει στη μέση.

«Δεν μπορώ να μην δεν καταλογίσω ευθύνες στην κεντρική διοίκηση που δεν ξεκαθαρίζει, δεν παίρνει  τις ευθύνες της να συντονίσει της υπηρεσίες, ώστε ξεκάθαρα να έχουμε μια νομοθεσία και να κάνουμε ένα παζάρι αδειοδοτημένο και μια νομοθεσία ξεκάθαρη που μπορεί να εφαρμοστεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό γίνεται πάντα, ένα μπλέξιμο αρμοδιοτήτων και πολλές φορές να αναλαμβάνουμε ευθύνες παραπάνω κι από αυτές που μας αναλογούν», σχολίασε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Προκειμένου όμως ο δήμος να οργανώσει το παζάρι μετά από τρία χρόνια, έλαβε περαιτέρω μέτρα για την ασφάλεια του κοινού. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως έγινε σύσκεψη με την αστυνομία και την πυροσβεστική και ορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως έξοδοι διαφυγής, χώρου συγκέντρωσης του κοινού, εάν συμβεί οτιδήποτε, μειώθηκαν σε ορισμένα σημεία οι παράγκες των επαγγελματιών, για να υπάρχουν δίοδο για τη διέλευση ασθενοφόρου, εάν αυτό χρειαστεί.

Σε ότι αφορά δε την υπόθεση της αδικοχαμένης Σεράινας και την απονομή δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε πως η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί, καθώς υπάρχει ένας θάνατος. « Είμαι σίγουρος ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αναλογούν. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας και περιμένει με αγωνία η κοινωνία του Αλμυρού να δει την απόφαση της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μεγάλο πρόβλημα ενός Δήμου τα αδέσποτα

Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε όμως και στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων που ταλανίζει κάθε επαρχιακό δήμο, λέγοντας πως μπορεί να υπάρχει το πρόγραμμα Άργος όπως και χρηματοδοτήσεις, όμως αυτές δεν επαρκούν για να γίνουν όλα όσα πρέπει, μιας και οι ανεπάρκειες του συστήματος είναι πολλές με κύριο το απαραίτητο προσωπικό.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Δήμος διαθέτει και χρήματα από τον προϋπολογισμό του για τις ανάγκες των αδέσποτων, ενώ το μείζον ζήτημα είναι η ενημέρωση.

«Υπάρχει ένας καινούργιος νόμος για να εναρμονιστούμε στις οδηγίες της ΕΕ και η κεντρική διοίκηση λέει ότι αρμόδιοι για το θέμα είναι οι δήμοι. Οι δήμοι δεν έχουν χρηματοδότηση γι’ αυτό το αντικείμενο, δεν έχουν κατάλληλο προσωπικό, κτηνιάτρους, μπόγια κτλ.. Ούτε κατάλληλα οχήματα, τώρα θα δημοπρατήσουμε καταφύγια. Είναι τελείως ξένη η νομοθεσία με τις συνήθειες που είχε ο Έλληνας για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς και δεν έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στους πολίτες για το τι λέει η νομοθεσία για ένα δεσποζόμενο ζώο. Η έλλειψη ενημέρωσης όσων έχουν δεσποζόμενα ζώα, η ασυνειδησία εκείνων που αφήνουν στον δρόμο τα ζώα που έχουν στο σπίτι τους είναι το κυρίαρχο. Επικρατεί, η μη ενημέρωση», επεσήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Τόνισε δε, πως ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλα αυτά που λέει ο νόμος. «Όταν έχεις πάνω από 200 αδέσποτα σε έναν δήμο, το κόστος είναι τεράστιο, δεν μπορείς να τα στειρώσεις όλα, όταν δεν έχεις και το κατάλληλο προσωπικό. Έχουμε σύμβαση με δύο κτηνιάτρους που δεν μπορούν να στειρώσουν πάνω από ένα σκυλί την εβδομάδα. Βάζουμε ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία και όταν τις βάζουμε, οι περίοικοι τις εξαφανίζουν γιατί εκεί θα εμφανιστούν τα αδέσποτα. Χρειάζεται συνεργασία δήμου και πολιτών και κάθε εβδομάδα ο Δήμος βάζει πρόστιμα και δέχεται ο δήμαρχος μηνύσεις από πολίτες που τους έχουν δαγκώσει αδέσποτα. Ο Δήμος έχει γίνει μία βιομηχανία παραγωγής προστίμων και δεχόμαστε και μηνύσεις. Επίσης ο κόσμος νομίζει ότι θα κάνουμε ένα καταφύγιο και θα μαντρώσουμε όλα τα σκυλιά μέσα. Κι αυτό δεν ισχύει. Εμείς θα τα περιθάλπουμε, θα τα στειρώνουμε και θα πρέπει να βρούμε ανάδοχο σε έναν μήνα, αλλιώς πρέπει να το αφήσουμε εκεί που το βρήκαμε», εξήγησε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί ο Δήμος, τονίζοντας πως η κεντρική διοίκηση κι η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει τις ευθύνες της σ’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα της καθημερινότητας ενός Δήμου.

Ούτε τα μισά δεν έχουν γίνει από τον Ιανό

Στη μεγάλη γραφειοκρατία απέδωσε τις καθυστερήσεις των έργων αποκατάστασης στον Δήμο Αλμυρού, από την καταστροφή του Ιανού ο Δήμαρχος. Σημείωσε πως πρόκειται για μεγάλα και δύσκολα έργα, που μπορούν να δώσουν μία αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή, θέλουν όμως συνεργασία φορών.

«Θέλουν πολύ καλή συνεργασία, κόπο και επιμονή. Πρέπει να κινηθούμε πιο συντονισμένα.  Δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα έργο στον Ξηριά. Θέλει οριοθετήσεις, περιβαλλοντικούς όρους, είναι ένα πολύπλοκο έργο. Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος από τον συντονισμό. Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, όχι όσο θα ήθελα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Τέλος, σημείωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο επένδυσης πλωτής μονάδας LNG, στην θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού της.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.