Βοτσαλάκι-βοτσαλάκι μήπως θα είχε ανακατασκευαστεί μέχρι σήμερα το ΕΑΚ;

Ο Γερανός είχε μπει στην είσοδο του ΕΑΚ, λίγες ημέρες πριν την πρώτη προπόνηση του Ολυμπιακού Βόλου
Από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι και σήμερα, μόνο ανακοινώσεις χωρίς ουσιαστικά έργα

Από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και σήμερα, το ΕΑΚ Βόλου και το ποδοσφαιρικό του γήπεδο παραμένουν στην ουσία ως έχουν, με έργα ν’ ανακοινώνονται συνοδευόμενα και από εξαγγελίες και υπογραφές για χρηματοδότηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν είδε κανείς ν’ αλλάζει κάτι ουσιαστικά. Το σίριαλ καλά κρατεί, και το τελευταίο επεισόδιο ήταν η δήλωση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ότι σχεδιάζει την κατεδάφιση, προκειμένου η έκταση να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πάρκου!

Ήταν αρχές Ιουνίου του 2018 για παράδειγμα, όταν ο δήμαρχος Βόλου, μιλώντας σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή (Astra TV) ότι μέχρι τα τέλη του Ιουλίου του 2018 θα γινόταν γνωστό τι χρήματα θα δίνονταν και πότε θα ξεκινούσαν  τα έργα.

«Έχουμε κάνει ένα αίτημα στην Περιφέρεια και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αθλητισμού για το ΕΑΚ, ότι πρέπει και η μία εξέδρα που δεν λειτουργεί λόγω στατικότητας να λειτουργήσει, είτε με το να γκρεμιστεί είτε με το να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και ν’ αναβαθμιστούν ο υπόλοιπος χώρος κάτω από τις κερκίδες, τα δημοσιογραφικά, ο χλοοτάπητας και να κάνουμε κι ένα σκέπαστρο έστω για 500 θεατές. Το θεωρώ ιστορικό γήπεδο και έχω νιώσει μεγάλες προσωπικές χαρές σ’ αυτό» δήλωνε τότε ο δήμαρχος Βόλου.

Ακολούθησε μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018, όπου έγινε γνωστό ότι 250 χιλιάδες ευρώ θα δίνονταν για συντήρηση και βελτίωση του ΕΑΚ Βόλου, και άλλα τόσα για τη Νεάπολη.

Τον Ιούλιο του 2018 και στις 20 εκείνου του μήνα μάλιστα, είχε εκδοθεί ανακοίνωση από τη Δ/νση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με την οποία ενημέρωνε: «Τους συλλόγους και τους πολίτες ότι το Στάδιο του ΕΑΚ Βόλου «Τ. Συνετόπουλος» θα παραμείνει κλειστό για τεχνικούς λόγους (έργα συντήρησης και ανακατασκευής), έτσι ώστε να πληροί όσο το δυνατόν περισσότερους και καλύτερους όρους λειτουργικότητας και ασφάλειας κατά την χρήση του. Οι αθλούμενοι και οι σύλλογοι θα ενημερωθούν για την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με την εξέλιξη των έργων. Ευχαριστούμε για την κατανόηση όλων». Εκεί μπήκε και γερανός μπροστά στην είσοδο του γηπέδου, με τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό Βόλου να ξεκινά προετοιμασία στα τσιμέντα τρεις μέρες μετά (23/07)!

Με ανακοίνωσή της μάλιστα η δημοτική Αρχή Βόλου ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής του Βόλου για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη, ώστε να αποδοθούν λειτουργικές και ασφαλείς τόσο στις ομάδες και τους συλλόγους, όσους και στο σύνολο των αθλουμένων και ευρύτερα στην κοινωνία, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες στο ΕΑΚ, με την αντικατάσταση των δημοσιογραφικών θεωρείων.

Είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί για τους ενδιαφερομένους, για την πόλη και όχι για ιδιοτελή συμφέροντα, πολίτες, δηλαδή για την συντριπτική τους πλειονότητα, ότι οι σχεδιασμοί και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής κατατείνουν πάντα στο συνολικό καλό και όφελος, παραβλέποντας περιστασιακά συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων και ολιγομελών ομάδων, όσο και αν αυτά προβάλλονται και διεκδικούνται με φανατισμό, κραυγές και θορύβους και επιχειρείται να γίνουν αντικείμενα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».

Ο χρόνος περνούσε, και το ΕΑΚ δεν έμοιαζε ν’ αλλάζει.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όπως είχε ανακοινώσει η ΓΓΑ, υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Βόλου, για την «Προμήθεια υλικών αναβάθμισης των αθλητικών χώρων», προϋπολογισμού 502.820 ευρώ, με τη σύμβαση να αφορά την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΕΑΚ Βόλου.

«Η πολιτική μας για την αναγκαία και απαραίτητη αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναπτυχθεί ταχύτατα ο αθλητισμός, δεν περιορίζεται σ’ όσες βρίσκονται υπό την εποπτεία της η ΓΓΑ», τόνιζε ο κ. Αυγενάκης και επισήμανε πως: «Σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες εργαζόμαστε καθημερινά για τον εφικτό εκσυγχρονισμό κάθε αθλητικής υποδομής, ώστε να εξυπηρετούνται, όπως αρμόζει, οι ανάγκες της αθλητικής οικογένειας, της νέας γενιάς και των τοπικών κοινωνιών». Υποσημείωση ότι είχαν ανακοινωθεί έργα και για το ΕΑΚ Λάρισας, που στο βοηθητικό του γήπεδο δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό προπονητήριο στίβου, με τοποθέτηση ταρτάν για τις ανάγκες των αθλητών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο του έργου για το ΕΑΚ Βόλου «Προμήθεια υλικών για αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του Δήμου Βόλου» ήταν η τοποθέτηση υβριδικού χλοοτάπητα, εμβαδού 9.000 τ.μ. και τοποθέτηση 1.250 νέων πλαστικών καθισμάτων στις εξέδρες του ΕΑΚ Βόλου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε επιπλέον ότι: «Η αθλητική μεταρρύθμιση προϋποθέτει να μετατρέπονται σε ασφαλείς και σύγχρονες οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις. Και για να το επιτύχουμε δημιουργήσαμε και το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Πέλοπας», σε αγαστή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, όπου καταγράφεται ότι υποδομή διαθέτουν οι αυτοδιοικήσεις α’ και β’ βαθμού, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς, για να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να ενισχύουμε στοχευμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά».

Αναλυτικά οι εργασίες:

-απομάκρυνση του υφιστάμενου κατεστραμμένου χλοοτάπητα,

-προμήθεια άμμου ποταμού και επίστρωσή της,

-προμήθεια, μεταφορά, τοποθέτηση και αμμοδιανομή του τεχνητού τάπητα,

-σπορά,

-αφαίρεση κατεστραμμένων καθισμάτων, προμήθεια και τοποθέτηση 1.250 νέων πλαστικών.

Η ΓΓΑ τόνιζε ότι η τεχνολογία του υβριδικού χλοοτάπητα, όπου χρησιμοποιούνται συνθετικές ίνες για να ενισχυθεί το φυσικό γρασίδι, αυξάνει την ανθεκτικότητα του χόρτου, παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης καταπόνησης από συχνότερη χρήση, είναι περισσότερο φιλικός, καθόσον λιγότερο σκληρός, για τα πόδια των αθλητών και δεν απαιτεί αυξημένη συντήρηση, κάτι που συνεπάγεται μειωμένα έξοδα, καθώς οι ζημιές στο γρασίδι μετά τη χρήση είναι περιορισμένες σε σχέση με τον φυσικό χλοοτάπητα…

Φτάνουμε στον Φεβρουάριο του ίδιου έτους (2021) και γίνεται γνωστό ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπέγραψε τη  χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον Νομό Μαγνησίας, μεταξύ αυτών και τα έργα βελτίωσης του ΕΑΚ Βόλου, με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τη σχετική γνωστοποίηση, ο κ. Πέτσας είχε υπογράψει κονδύλια ύψους 600.000 ευρώ προς τον ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου για έργα βελτίωσης του ΕΑΚ. Το έργο εμφανιζόταν ως συγχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο Βόλου και το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και ο προϋπολογισμός του άγγιζε τα 1.700.000 ευρώ.

Μάλιστα, στις 10 Μαΐου 2021 είχε επισκεφθεί ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τον Βόλο, βρισκόμενος μεταξύ άλλων και στο ΕΑΚ Βόλου, με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να είναι παρών και να χαρακτηρίζει το στάδιο… ένα αχούρι και μισό, δηλώνοντας τότε ότι θέλει να το φτιάξει, για να είναι κι αυτό διαθέσιμο όπως είχε πει σ’ εκείνη τη συνάντηση, γιατί το Πανθεσσαλικό δεν αρκεί!

Εκείνη την ημέρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης (νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πλέον) στις δηλώσεις του στάθηκε τα δεδομένα που προέκυπταν από την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη στις αρχές του 2021, αλλά ακόμη αναμένεται ο συνθετικός χλοοτάπητας και τα καθίσματα…

Βοτσαλάκι-βοτσαλάκι ν’ ανακατασκευαζόταν, μήπως θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, έχοντας φτάσει στον Νοέμβριο του 2021; Ωστόσο, οι περισσότερες κερκίδες παραμένουν κλειστές, στέγαστρο δεν υπάρχει, τα καθίσματα (όσα υπάρχουν) δεν είναι στην καλύτερή τους κατάσταση, και το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού Βόλου παλεύει από το καλοκαίρι ν’ «αναστήσει» στον φυσικό χλοοτάπητα…

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.