Ζημιά σε βαλβίδα προκάλεσε διαρροή αμμωνίας στην ΑΓΕΤ

Έλεγχος και μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προληπτικά στο Νοσοκομείο μια εργαζόμενη

Ζημιά στο σύστημα που αντιμετωπίζει την παραγωγή αερίων ρύπων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, με διαρροή αμμωνίας, έγινε γνωστή, ενώ για το θέμα παρενέβη ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας και η αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Ήδη ο κλειστός χώρος που βρίσκεται η δεξαμενής της αμμωνίας σφραγίστηκε και γίνεται εκτόξευση υγρού για να μην ανέβει η διαρροή που είναι μικρή.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας, υπήρξε διαρροή από μια βαλβίδα της αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται για τα inox των καυσαερίων, προκειμένου να γίνεται χαμηλότερη η παραγωγή τους.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και ταυτόχρονα η αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου και την περασμένη Τετάρτη έγινε αυτοψία στο χώρο. Η ακριβής έκθεση του ΚΕΠΕ (Επιθεώρηση Περιβάλλοντος) αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκαν μέτρα ασφαλείας τα οποία και ελήφθησαν μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης της βαλβίδας που πιθανολογείται μετά από ενάμιση μήνα καθώς προέρχεται από την Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα της διαρροής ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ιατρείο του εργοστασίου, όπου δεν διαπιστώθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, ενώ την επόμενη ημέρα, μια άλλη εργαζόμενη που αισθάνθηκε ζάλη, πιθανολογώντας ότι είναι από την εισπνοή αναθυμιάσεων, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, έλαβε τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

Η αντιπεριφερειάρχης
Αναφερόμενη στο θέμα της διαρροής υγρής αμμωνίας στην ΑΓΕΤ η αντιπεριφερειάχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα ενημερώθηκε την Τετάρτη από την Επιθεώρηση Εργασίας για τη διαρροή και αμέσως συγκροτήθηκε Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που πήγε για έλεγχο, τόσο την Τετάρτη, όσο και χθες, με την Επιθεώρηση Εργασίας.
Η κα Κολυνδρίνη δήλωση ότι ο κλειστός χώρος που βρίσκεται η δεξαμενή απομονώθηκε, ενώ η διαρροή είναι μικρή και ήδη από την εταιρία εφαρμόζεται κατιονισμός (εκτόξευση υγρού) για να μην ανεβαίνει η διαρροή.
«Ήδη ελήφθησαν μέτρα προστασίας, στον κλειστό χώρο δεν πλησιάζει κανένας εργαζόμενος και οι έλεγχοι των υπηρεσιών θα συνεχιστούν, μέχρι την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας, που αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το θέμα της διαρροής γνωστοποίησε και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές, να επιβεβαιώσουν επίσημα την είδηση και να προστατεύσουν στους πολίτες.

Τέλος σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή το θέμα, ενώ συμμετείχε και στην σύσκεψη που έγινε στο εργοστάσιο με τη συμμετοχή του κλιμακίου Επιθεώρησης. Βάσει της διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας για τους εργαζόμενους και τα όρια από τις εκπομπές χρήσης των υλικών κινούνται εντός του ακίνδυνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.