Η ανάκληση της εγκυκλίου για το Μητρώο και η αναμονή

Με φόντο της ΓΣ της ΕΠΟ στις 30/09-Κανονικά οι αγώνες του σαββατοκύριακου

Είναι ή δεν είναι τελικά εκτός αγώνων και δημοσίας χρήσης γηπέδων τα σωματεία που δεν έχουν ενταχθεί στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού; Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών είναι αντιφατικές, με τους ίδιους τους συλλόγους και τις Ενώσεις να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Τετάρτης 14/09 οι κατά τόπους Ενώσεις έλαβαν την εγκύκλιο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αθλητικό σωματείο που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης. Μόνο που στη συνέχεια ο ίδιος υπάλληλος που απέστειλε την εγκύκλιο λίγα λεπτά αργότερα αναφέρεται ότι επανέλαβε την αποστολή με την ένδειξη «ανάκληση»!

Αν ισχύει αυτό, τι σημαίνει; Κάπου εκεί τα σωματεία και οι ενώσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Προφανώς δεν επηρεάζεται η διεξαγωγή των αγώνων του ερχόμενου σαββατοκύριακου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τοπικά πρωταθλήματα, με τις αναμετρήσεις να διεξάγονται κανονικά. Αλλά όπως έχει γίνει γνωστό, στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί γενική συνέλευση της ΕΠΟ, όπου είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί αναστολή της αγωνιστικής δράσης, αν δεν αλλάξουν απόψεις ΕΠΟ και Υφυπουργείο Αθλητισμού, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ για να μπορούν να πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα…

«Τερατώδες να μην παίζουν μπάλα όσοι δεν είναι στο Μητρώο»

Η ΕΠΟ είναι αυτή που έχει αντιδράσει περισσότερο απ’ όλες τις ενώσεις για το θέμα του Μητρώου πάντως, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Μπλτάκο να δίνει και το στίγμα για τη συνέχεια, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε τα εξής: «Το θέμα με το μητρώο μας απασχολεί αρκετό καιρό. Ήταν το πρώτο πράγμα που ασχολήθηκα όταν ανέλαβα την προεδρία της ΕΠΟ. Η άποψη μου είναι πως δεν είναι δυνατόν, το κράτος να επιβάλει κάτι τέτοιο σε ερασιτεχνικές ομάδες. Αν κάποιος δηλαδή δεν είναι στο μητρώο να μην παίζει μπάλα. Είναι τερατώδες. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να επιβάλει ποδοσφαιρικής φύσεως κυρώσεις».

Με φόντο και την επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, ο κ Μπαλτάκος σημείωσε από εκεί και πέρα: «Με απασχολεί τι θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας και γι’ αυτό στη συνέλευση της 30ης Σεπτεμβρίου όλες οι ΕΠΣ να πούμε τη γνώμη τους κι έπειτα με ψηφοφορία να πάρουμε την απόφαση μας. Οι παράγοντες και οι ποδοσφαιριστές είναι ερασιτέχνες. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να παίξουν αν δεν μπουν στο Μητρώο. Θα ήμουν διατεθειμένος να γίνει μία ακόμη συνάντηση, αν υπήρχε προοπτική. Η πρόταση μας, που δεν έγινε δεκτή ήταν και τα 3200 σωματεία να έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση. Κι όσα δεν την έχουν, να την αποκτήσουν. Αν το κράτος θέλει να επιβάλλει την τάξη, ας το κάνει με αυτό τον τρόπο».

Σταμάτησε ο χρόνος!

Την ίδια στιγμή, η λίστα στο Μητρώο με τα σωματεία που εγγράφονται ή που ανανεώνουν τα στοιχεία τους για το 2022 ανανεώνεται σε καθημερινή βάση, καθώς αναφέρονται οι ομάδες, των οποίων οι φάκελοι έχουν εξεταστεί.

Για τη Μαγνησία πάντως ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε εμφανίζεται η τελευταία εγγραφή για το 2022 (πρόκειται για το σωματείο του Ελευθεριακού). Συνολικά από Μαγνησία και Σποράδες 64 σωματεία έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά στο Μητρώο ή έχουν ανανεώσει τα στοιχεία τους για το 2022 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την επίσημη λίστα της ΓΓΑ, και προφανώς με κάμποσους συλλόγους να έχουν καταθέσει τους φακέλους και να περιμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Οι αδιάφοροι και τα ιδιωτικά πρωταθλήματα…

Υπάρχουν όμως και σύλλογοι που δεν έχουν μπει καν στον κόπο ν’ ακολουθήσουν τη διαδικασία, όχι μόνο για το 2022 αλλά και για τα προηγούμενα έτη.

Θεωρώντας πιθανότατα ότι δεν επηρεάζονταν μέχρι τώρα από τις συνέπειες της μη εγγραφής (πιθανώς εκτιμούσαν ότι δεν ήταν και τόσο μεγάλα τα ποσά των επιδοτήσεων που έχασαν) δεν κατέθεσαν ποτέ φάκελο, και σίγουρα δεν πρόκειται για σωματεία-σφραγίδες, αφού συμμετέχουν κανονικά στις διοργανώσεις που προβλέπεται έως τώρα.

Απομένει να δει κανείς τι θ’ ακολουθήσει, με το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει για τους συλλόγους να είναι η χρήση των εγκαταστάσεων. Αν υπήρχαν ιδιωτικές εγκαταστάσεις υπήρχαν κι άλλες λύσεις, όπως αναφέρουν μάλιστα παράγοντες ομάδων, καθώς η ιδέα των ιδιωτικών πρωταθλημάτων έχει κυκλοφορήσει ήδη τα τελευταία χρόνια και σε περιφερειακό επίπεδο, κάτι που εντός Αττικής ήδη γίνεται σε κάποια αθλήματα. Ωστόσο η απουσία εγκαταστάσεων αποτελεί φραγμό, και αυτό είναι το πλεονέκτημα της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού αυτήν τη στιγμή…

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.