Ο Αχιλλέας Μπέος κατέθεσε σήμερα στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον χαρακτηρισμό «μαϊμού» που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Τετέι στον αγώνα Κηφισιά-Βόλος υποστήριξε πως δεν είχε ρατσιστική χροιά η χρήση της λέξης, ενώ κάλεσε τον 22χρονο να ζητήσει συγγνώμη.
«Θέλω να μπείτε στην ουσία. Πρέπει να ξέρετε με τι άνθρωπο μιλάτε. Δεν θα μακρηγορήσω. Ως μετανάστης στις ΗΠΑ συνεργάστηκα με κάθε είδους εθνικότητα και χρώματα. Το 2011 βίωσα τη μεγαλύτερη αδικία που έχει υποστεί άνθρωπος. Λόγω μνημονίων πολιτικοί απατεώνες χρησιμοποίησαν επίορκους φυλακές και μπήκα φυλακή. Για να μπερδέψουν τον κόσμο. Η συνέχεια γνωστή, αθωώθηκα πανηγυρικά».
«Δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό που είπα δεν είχε σχέση με εθνικότητες και χρώματα. Διαμαρτυρήθηκα. «Ρε τι σφυρίζεις, μαϊμού, φάουλ, μόνος του πέφτει δεν τον ακουμπάνε». Ειπώθηκε με την έννοια του κάλπικου και πήγε προς τον διαιτητή. Να μου πείτε από που προκύπτει ότι είναι ρατσιστικό; Φέρτε επιστήμονες γλωσσολόγους. Μερικά δημοσιογραφικά σκουπίδια για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και με γνωστές πρακτικές το χρησιμοποίησαν. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αλλάξουν αυτά. Δεν λέω ότι δεν είπα τη λέξη μαϊμού. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τον διαιτητή», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κύριος Τετέι! Πρόσφατα ο αρχηγός της Εθνικής, ο Μπακασέτας ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι σε έναν αγώνα υπάρχει ένταση. Ο Τετέι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υποτιμά την αξιοπιστία του. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του προσπάθησαν να το πουλήσουν ως ρατσιστικό στην κοινή γνώμη. Δεν εξυπηρετούν τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, το αντίθετο κάνουν αυτές οι πρακτικές. Στιγμάτισαν έναν επιχειρηματία, πρόεδρο και Δήμαρχο. Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε εναποθέσει την τελευταία μας ελπίδα σε εσάς και τους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν θα πάω στα νομικά θέματα. Στην πρόσφατη απολογία μου πριν μια εβδομάδα, για το φύλλο αγώνα είπα ότι όντως τα είπε. Δεν είμαι ρατσιστής, δεν απευθύνθηκα στον Τετέι!».
Ερωτηθείς από την έδρα σε τι απόσταση ήταν ο διαιτητής απάντησε: «Δεν είχαμε τη μεζούρα να μετρήσουμε. Ήταν περίπου στα 10 μέτρα. Δεν είναι στην ίδια ευθεία. Σε μια ένταση στιγμής είναι δύσκολο να ξέρεις λεπτομέρειες. Δεν είναι 20 μέτρα, πολύ κοντινή. Όπως σηκώνομαι. Στα πέντε μου παιδιά, δεν γύρισα καν να κοιτάξω τον Τετέι. Απευθύνθηκα στον διαιτητή».
Τα επιχειρήματα της πλευράς Μπέου
Έπειτα από ένα δίωρο και αρκετή ένταση ανάμεσα στον Αχιλλέα Μπέο και τον δικηγόρο της Κηφισιάς, Αργύρη Λίβα, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της καταγγελίας του Ανδρέα Τετέι για ρατσιστική επίθεση. Οι δυο πλευρές έχουν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (28/2) για να υποβάλουν τα υπομνήματά τους.
«Είδατε ότι η αναβολή είναι πραγματική, δεν πήρα δικηγόρο από την Αθήνα αλλά από τη Λάρισα», ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος για το αίτημα του αναβολής που έγινε δεκτό στην πρώτη εκδίκαση.
«Η Κηφισιά έκανε παρέμβαση για τις εντυπώσεις»
Στην αρχή της διαδικασίας ο κ. Γρηγορίου ζήτησε την απόρριψη της κύριας παρέμβασης της ΠΑΕ Κηφισιά. «Προσχηματική και προδήλως ανακριβής η παρέμβαση της Κηφισιάς που έγινε αποκλειστικά και μόνο για τις εντυπώσεις», ανέφερε ο δικηγόρος του ΝΠΣ Βόλος.
«Η Κηφισιά έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εδώ και να υπερασπιστεί το έννομο συμφέρον της. Η πλευρά μας έχει κάνει καταγγελία. Είναι ταυτόσημο το συμφέρον του Ανδρέα Τεττέι με την Κηφισιά», είπε από την πλευρά του ο κύριος Λίβας.
«Η δίωξη θα πρέπει να κριθεί ως απαράδεκτη»
Για ακυρότητα της πειθαρχικής δίωξης έκανε λόγο η κα. Βλαχάβα, καθώς στο φύλλο αγώνα δεν έχει καταγραφεί το περιστατικό.
«Δεν μπορεί να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με οπτικό υλικό. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το συμβάν γι’ αυτή τη φάση. Υπαγόμαστε στο οπτικό υλικό. Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο πάσχει από εγκυρότητα. Αυτή η δίωξη θα πρέπει να κριθεί ως απαράδεκτη», είπε η κα. Βλαχάβα.
«Είναι μια παντελώς αόριστη δίωξη. Δεν πρέπει να μας επιβληθεί ποινή. Ο κανόνας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο εδράζεται στο 15 παρ. 1, όπου οι ποινές επιβάλλονται σε βάρος ομάδας με βάση αναφορές αξιωματούχων που αναφέρονται στο ΚΑΠ. Είναι το ευαγγέλιο. Μόνο με αυτές τις εκθέσεις αξιολογούνται πειθαρχικά νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν η έκθεση της αστυνομίας και οπτικοακουστικά μέσα. Επίσης δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί μόνο με βάση τις εκθέσεις της αστυνομικής αρχής ή το οπτικό υλικό του αγώνα. Αυτό γίνεται μόνο όταν γίνεται λάθος στο όνομα του ποδοσφαιριστή. Για όσα συμβαίνουν στις εξέδρες του σταδίου και στους λοιπούς χώρους του γηπέδου επιτρέπονται το video και φωτογραφίες. Το επίμαχο συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα, με συγκεκριμένες ετικέτες. Στο 13ο λεπτό με αξιωματούχο τον πρόεδρο του ΝΠΣ Βόλος, Αχιλλέα Μπέο. Όπως θα δείτε από το επίσημο video του αγώνα, ο Τεττέι ανέφερε το περιστατικό και ο διαιτητής δεν το αξιολογεί», είπε κατά την αγόρευση του ο κ. Γρηγορίου.
«Η τρίτη τη τάξει έκθεση που μπορεί να ληφθεί υπόψη, η έκθεση της αστυνομίας δεν αναφέρει το συμβάν του φερόμενου ρατσιστικού περιστατικού. Η πειθαρχική δίωξη δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Ούτε χώρο, ούτε χρόνο, ούτε περιστάσεις. Σερβίρεται απλώς για να ασκηθεί. Είναι τέσσερις γραμμές τόσο αόριστες που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν προέρχεται από νομικό. Πέρα από αβάσιμη και απαράδεκτη είναι αόριστη», είπε κλείνοντας ο κύριος Γρηγορίου για το δικονομικό σκέλος.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να εφαρμοστούν τα άρθρα 320 και 321. Αν τα εφαρμόσουμε τότε το κριτήριο θέσπισμα τίθεται παντελώς άκυρο», είπε ο νομικός εκπρόσωπος του Αχιλλέα Μπέου, Γιώργος Σινέλης.
«Η Κηφισιά θέλει να έχει βαθμολογικό κέρδος εκτός γηπέδου»
«Ψέματα θα ακούσετε στην παρακάμερα από το video. Ο Τύπος είναι η ουσία. Πώς θα λάβετε υπόψη μέσα τριτευούσης σημασίας; Η αθλητική νομοθεσία δίνει τον πρώτο λόγο στον διαιτητή και τον παρατηρητή, μετά στο video και την αστυνομική αρχή. Κοιτάξτε το video, είναι πιο κοντά ο διαιτητής από τον Τεττέι.
Ο διαιτητής είναι ο απόλυτος άρχων της αναμέτρησης. Γιατί θα τον αντικαταστήσουμε τώρα; Γιατί το video έχει μεγαλύτερη σημασία στην κρίση σας; Προσπαθεί να κερδίσει ό,τι μπορεί, βαθμολογικά εκτός γηπέδου. Μαϊμού προσπάθεια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορείτε να ασκήσετε διώξεις. Εσείς ως εφαρμοστές είστε μέσα στα πράγματα. Το άρθρο 18 αναφέρει, όταν κάνεις μια προσβολή για τη φυλή, τη γλώσσα ή την εθνικότητα. Ο διαιτητής άκουσε την καταγγελία αλλά δεν έκανε κάτι. Του το έκανε γνωστό ο Τεττέι.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 18 αναφέρεται ξεκάθαρα γι’ αυτό. Απαλλακτικά περιστατικά φέρνουν μειωμένη ποινή. Μια πειθαρχική δίωξη που πέτυχε την ημερομηνία, το παιχνίδι και τον Αχιλλέα Μπέο. Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Τρεις λευκές εκθέσεις διαιτητή, παρατηρητή, αστυνομίας. Δεν αναφέρθηκε τίποτα. Και το γήπεδο κεκλεισμένων των θυρών.
Έχουμε την αοριστία υπευθύνου δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Σε περίπτωση που θεωρείται ότι υπάρχει ρατσιστική χροιά ή εκδοχή σε αυτή τη φράση που δεν υπάρχει ποτέ. Υπάρχουν απαλλακτικά περιστατικά που εξαφανίζουν την ποινή για την ομάδα. Υπάρχει διακύβευμα βαθμολογικού χαρακτήρα. Σας καταθέτουμε τη γνωμοδότηση του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, καθηγητή γλωσσολογίας. Τέθηκε ένα ερώτημα ακόμα χειρότερο. “Τι κάνει αυτή η μαϊμού”. Σε αυτή την περίπτωση δεν θεωρήθηκε ρατσιστικό. Κανένα νεοελληνικό λεξικό δεν περιλαμβάνει ρατσιστική ερμηνεία», ανέφερε στην πρόσθετη παρέμβαση του ο κύριος Γρηγορίου.
πηγή: protothema, newsbeast