Απόγνωση από τους Θεσσαλούς αγρότες – Αδύνατον να αρχίσουν από το μηδέν

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στη Θεσσαλία, καθώς έξι μήνες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ακόμη σταθεί στα πόδια τους.

Οι καλλιέργειες τους έχουν καταστραφεί και μαζί τα χρόνια και τα χιλιάδες ευρώ που είχαν επενδύσει. Οι αγρότες ζητούν άμεση στήριξη και αποζημιώσεις, την ίδια ώρα που το πόρισμα των Ολλανδών έρχεται σε δημόσια διαβούλευση και ζητά αλλαγή καλλιεργειών.

Αντιδρούν οι αγρότες: Αδύνατον να αρχίσουν από το μηδέν

«Έχουμε έξι μήνες και δεν έχουμε πάρει ούτε ξεκάθαρες απαντήσεις, ούτε χρονοδιαγράμματα και το κυριότερο, ούτε λεφτά στην τσέπη μας» κατήγγειλε αγρότης στο OPEN.

Επιπλέον, ο κίνδυνος ερημοποίησης των χωραφιών φέρνει στην επιφάνεια προτάσεις στροφής σε νέες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά. Με παράλληλη μείωση των εκτάσεων με βαμβάκι. Και αντικατάστασή τους σε μικρότερη ποσότητα, για παράδειγμα με ντομάτες, καθώς η μείωση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία είναι δραματική.

«Η ντομάτα φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το βαμβάκι, όμως αν καλλιεργηθεί σε μικρότερη στρεμματική έκταση η συνολική κατανάλωση νερού είναι λιγότερη και το εισόδημα παραμένει το ίδιο» είπε στο OPEN, ο Μιτλιάδης Γκουζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος HVA International.

«Όλοι εμείς οι καλλιεργητές έχουμε επενδύσει τις περιουσίες μας πάνω σε αυτά τα μηχανήματα για να ασχοληθούμε με αυτή την καλλιέργεια, άρα τώρα έρχεται κάποιος και μας λέει ότι, παιδιά να αλλάξετε την καλλιέργεια, πως να την αλλάξουμε όταν επενδύσαμε πάνω σε αυτήν;» ανέφερε στο OPEN, o αγρότης από τη Λάρισα, Ιορδάνης Ιωαννίδης.

Το κόστος για μία δενδρώδη πολυετή καλλιέργεια ξεκινά από τουλάχιστον 2.500€ το στρέμμα και οι αγρότες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να αρχίσουν πάλι από το μηδέν.

Για να γίνει αυτό το πράγμα παραγωγικό περάσανε 10 χρόνια, σε αυτά τα 10 χρόνια το συγκεκριμένο κτήμα έχει φάει πάνω από 50.000€» ανέφερε ο αμυγδαλοπαραγωγός, Κώστας Μητροδήμος.

Το σχέδιο των Ολλανδών επιστημόνων για τη Θεσσαλία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 29 Μαρτίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας εξηγεί στο OPEN κάποιες από τις προτάσεις που είναι σε προτεραιότητα.

«Προτείνουμε μία σειρά από έργα και στην πεδιάδα που έχει να κάνει με διάφορα αναχώματα, μια παράκαμψη της πόλης των Τρικάλων και κάποιες ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας» είπε ο Μιτλιάδης Γκουζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος HVA International.

Το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης για φθηνότερο ρεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με ορίζοντα 10ετίας, σε συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία»

Πάντως, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη οι θεσμικοί αγροτικοί φορείς δήλωσαν ικανοποιημένοι, αλλά έθεσαν και τις κόκκινες γραμμές τους.

Ειδικότερα έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.