Αυτό είναι το πιο «παράξενο» χωριό της Θεσσαλίας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πανέμορφα χωριά αλλά και παράξενα χωριά. Τι σημαίνει αυτό; Οικισμοί με απίθανες ιδιαιτερότητες που αφορούν στον τρόπο ζωής αλλά και στα αξιοθέατα και τους κατοίκους. Εμείς εδώ στο travelstyle.gr συγκεντρώσαμε τα 10 πιο παράδοξα ελληνικά χωριά και σας τα παρουσιάζουμε…

Τα 10 πιο παράξενα ελληνικά χωριά

Κυπαρίσσι Λακωνίας: Το απομονωμένο

Παραδοσιακό χωριό που διατηρεί το χρώμα και την γραφικότητά του. Ο λόγος για το Κυπαρίσσι Λακωνίας, το όποιο ήταν απομονωμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το ’70 καθώς δεν υπήρχε οδικό δίκτυο. Βρίσκεται 100 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα και χτίστηκε έτσι για προστασία από τους πειρατές, όταν αυτοί λεηλατούσαν τις ακτές της Πελοποννήσου.

Κυπαρίσσι Λακωνίας

Ο οικισμός μετατρέπεται σε τουριστικό κέντρο κατά τους θερινούς μήνες και πολλοί διάσημοι επισκέπτες το έχουν επιλέξει κατά καιρούς για να κάνουν ήσυχες διακοπές.

Σιδηρόκαστρο: Το χωριό με τα αγάλματα

Σε μία γωνιά στην ορεινή Μεσσηνία και σε υψόμετρο 650 μ. βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο ή Χωριό των Αγαλμάτων. Τα σπίτια του είναι χτισμένα στην πλειονότητά τους από πέτρα ενώ οι κεραμοσκεπές είναι ιδιαίτερης τεχνοτροπίας όπως αποφάνθηκε η Πολυτεχνική Σχολή της Μασσαλίας, φοιτητές της οποίας επισκέφθηκαν το Σιδηρόκαστρο.

Σιδηρόκαστρο: Το χωριό με τα αγάλματα

Την προσωνυμία χωριό των αγαλμάτων την οφείλει στον γλύπτη Κώστα Γεωργακά ο οποίος μετά το θάνατό του δώρισε πλήθος από τα δημιουργήματά του στη γενέτειρα του τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο χωριό.

Καπέσοβο: Το χωριό που οι κάτοικοι έχουν αρχαία ονόματα

Το Καπέσοβο, ένα πραγματικό μνημείο της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα. Εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, καλοδιατηρημένα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά μέσα σε ένα υπέροχο ορεινό τοπίο, καθώς είναι σκαρφαλωμένο πάνω από τη χαράδρα της Μεζαριάς στο Ζαγόρι και σε υψόμετρο 1100 μ. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα ονόματα των κατοίκων του.

καπέσοβο παράξενο χωριό

Οι περισσότεροι έχουν αρχαία μικρά ονόματα όπως Πλάτωνας, Κλέαρχος και Θουκυδίδης. Αυτό συμβαίνει από τον 19ο αιώνα αφενός γιατί οι κάτοικοί του ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε περιοχής.

Πυργί: Το ζωγραφισμένο χωριό στη Χίο

Το “ζωγραφισμένο χωριό”, όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου.

Πυργί παράξενο χωριό ζωγραφισμένο

Η πολεοδομική του διάρθρωση και η αρχιτεκτονική του μορφή προκαλούν τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Η οχυρωματική του διάταξη είναι αντιπροσωπευτική για την αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.

Σκοτεινό: Το “αντικαπνιστικό” χωριό

Στο Σκοτεινό είναι ένα χωριό ανατολικά του Ηρακλείου, όπου δεν πρόκειται να βρείτε τσιγάρα. Κανείς δεν καπνίζει εκεί από τη δεκαετία του ’70, καθώς οι κάτοικοι έχουν εφαρμόσει τον δικό τους αντικαπνιστικό νόμο!

Χωριό Σκοτεινό

Οι Σκοτεινιανοί δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτήν τους την συνήθεια ενώ τονίζουν σε όλους τους επισκέπτες ότι όποιος θέλει να καπνίσει πρέπει να έχει ήδη προμηθευτεί τα τσιγάρα του, αφού στο χωριό δεν πρόκειται να βρει ούτε ένα για δείγμα.

Κουρκουμελάτα: Το χωριό που θυμίζει Ελβετία

Στην Κεφαλονιά και σε απόσταση 10 χλμ. από το Αργοστόλι, θα συναντήσετε ένα χωριό-κόσμημα του νησιού, όπου οι ομορφιές του θα σας εντυπωσιάσουν. Τα Κουρκουμελάτα είναι ένα από τα πιο καλαίσθητα, γραφικά και πανέμορφα χωριά της Ελλάδας!

Πρόκειται για ένα χωριό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για την όμορφη θέα και την εξαιρετική ρυμοτομία του. Δείχνουν μάλιστα να είναι όλα πολύ αρμονικά και σε εκπληκτική σύνθεση σχεδιασμένα – πράγμα, το λιγότερο, σπάνιο για την Ελλάδα.

Κουρκουμελάτα Κεφαλονιά

Μετά τους σεισμούς που κατέστρεψαν το νησί τον Αύγουστο του 1953, τα Κουρκουμελάτα ισοπεδώθηκαν, ενώ κατά την ανοικοδόμηση του χωριού σήμανε η αρχή μιας νέας εποχής. Αυτό ανέλαβε η οικογένεια Βεργωτή, με την προϋπόθεση να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της αισθητικής και της ρυμοτομίας.

Κατασκευάστηκαν 55 σπίτια σε τρία διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες, βάσει συγκεκριμένων προτύπων αλλά με ποικιλία σχεδίων. Άνετοι δημόσιοι χώροι, γήπεδα, παιδικές χαρές, βιβλιοθήκες, πάρκο, και βέβαια η πλατεία, με τους τεράστιους φοίνικες.

Σαμαρίνα: Το ψηλότερο των Βαλκανίων

Το πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, η Σαμαρίνα, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μ. στις Β.Α. πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μ.) και είναι το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων.

Χωριό Σαμαρίνα παράξενο και ψηλότερο βαλκανίων

Γύρω από τη Σαμαρίνα θα δείτε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Το μεγάλο κεφαλοχώρι στέκεται στους πρόποδες του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας, κάτω από τις χιονισμένες ακρώρειές του με τις τελευταίες γειτονιές του να ακουμπούν στις δασωμένες παρυφές.

Λουτρό: Χωρίς δρόμους & αυτοκίνητα!

Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην νότια ακτή του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης. Το περίεργο.. εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά ούτε και δρόμοι. Το μόνο που θα δείτε είναι μικρές βάρκες και θαλάσσια σκάφη.

Λουτρό Σφακιά Κρήτης

Η προσέγγιση στο Λουτρό γίνεται με περπάτημα περίπου 1,5 ώρας από τη Χώρα Σφακίων ή με καραβάκι (υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς και από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα και την Αγία Ρουμέλη).

Αρχάγγελος: Το χωριό στη Ρόδο με την περίεργη γλώσσα

Ο Αρχάγγελος Ρόδου είναι κτισμένος στα κεντρικά ανατολικά παράλια του νησιού, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Σήμερα με πληθυσμό πάνω από 7.000 κατοίκους είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου.

Χαρακτηριστικό των κατοίκων του Αρχάγγελου είναι η προσήλωσή τους στις παραδόσεις. Αν και το χωριό είναι ένα από τα πιο σημαντικά  τουριστικά θέρετρα της Ρόδου, οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους, μεταξύ αυτών και την γλώσσα.

Χωριό Αρχάγγελος

Ο Αρχάγγελος είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που έχει αναπτύξει τη δική του γλώσσα, που παρά την προσπάθεια που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια γλωσσολόγοι, φιλόλογοι και πανεπιστημιακοί, ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποια ακριβώς είναι η ρίζα της, αφού πρόκειται για ανάμειξη ελληνικών, κυπριακών και τουρκικών λέξεων.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού μιλούν στην καθημερινότητά τους τη συγκεκριμένη γλώσσα, κάτι που περνάει από γενιά σε γενιά, χωρίς να διδάσκεται φυσικά, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή χρήση της διαρκεί στον χρόνο και κάνει τον τόπο τους να ξεχωρίζει.

Ροποτό: Το χωριό που.. βουλιάζει

Το Ροποτό είναι ορεινός οικισμός του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στα όρια με τον νομό Καρδίτσης και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Πύλης.

Ροπωτό χωριό τρίκαλα κατολίσθηση εκκλησία

Πριν από μερικά χρόνια το χωριό ήταν γεμάτο ζωή. Σήμερα ωστόσο στέκει ερειπωμένο και ερημωμένο. Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν μία απίστευτη καθίζηση μετακίνησε σχεδόν ολόκληρο το χωριό, σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.