«Έφυγε» ο θρυλικός συλλέκτης δίσκων του λαϊκού τραγουδιού

Μια εμβληματική μορφή της Καρδίτσας κι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες δίσκων λαϊκών τραγουδιών ο Λάκης Μπαλογιάννης “έφυγε” χθες από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών.

Ιδιοκτήτης της γνωστής ταβέρνας «Μπαλογιάννης» στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, κοντά στον ομώνυμο Ιερό Ναό, μια από τις παλιότερες στη Θεσσαλία, ο Λάκης Μπαλογιάννης ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος που πέρα από ένας γνήσιος ταβερνιάρης που συνέχισε με χαμόγελο ευγένεια και μεράκι την παράδοση του πατέρα του, -ο οποίος λειτουργούσε το κατάστημα από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 – έγινε γνωστός σε όλη την πόλη, αλλά και πανελληνίως από το πάθος του για τα λαϊκά τραγούδια.

Όσο κι η εξωτερική εικόνα του μαγαζιού -που άλλαξε με τα χρόνια -σε παρέπεμπε στη δεκαετία του 80’, όποιος πέρναγε την πόρτα γύριζε σε περασμένες δεκαετίες ακούγοντας τα λαϊκά τραγούδια των περασμένων δεκαετιών στις αυθεντικές τους ηχογραφήσεις ενώ οι τοίχοι ήταν γεμάτη από παλιές φωτογραφίες λαϊκών βάρδων, κομπανιών και συνθετών, κάποιοι από τους οποίους είχαν κατά καιρούς επισκεφτεί και το μαγαζί του!

Η συλλογή του σε δισκάκια 45 και 78 στροφών χωρίς υπερβολή είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα αριθμώντας χιλιάδες κομμάτια -32.000 (!) είχε γράψει σε μια παλιότερη ανάρτησή του στο fb ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νικ. Αγγελίδης- πολλά από τα οποία από σπάνιες και συλλεκτικές ηχογραφήσεις που απολάμβαναν οι πελάτες του καταστήματός του στο τζουκ μποξ που δεν έδωσε ποτέ τη θέση του σε πιο σύγχρονες μουσικές συσκευές.

Ο ίδιος ήταν μια κινητή εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού έτοιμος να απαντήσει σε κάθε δύσκολη ερώτηση για το ποιο τραγούδι ακούγονταν κάθε στιγμή στο μαγαζί, ποιος τραγουδάει, ποιος ήταν ο συνθέτης και ο στιχουργός πότε γράφτηκε, πότε κυκλοφόρησε και από ποια δισκογραφική εταιρεία…

Ο ίδιος και η συλλογή του έτυχε κατά καιρούς πανελλήνιας προβολής με αφιερώματα στο κρατικό κανάλι και μεγάλα ΜΜΕ.

Πηγή: karditsalive.net

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.