Έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων

Έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα φαρμακεία της Λάρισας, φαινόμενο που υπάρχει πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο. Βασική αιτία της ραγδαίας μείωσης των αποθεμάτων είναι ο εμβολιασμός των προσφύγων που προηγήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα αντιγριπικά εμβόλια παρασκευάζονται στις αρχές κάθε χρόνου και η χώρα μας τα προμηθεύεται τον Μάιο, χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι φορείς προκαταβολικά αν θα πρέπει να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Ιωάννη Μακρυγιάννη, τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που ανήκει στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου – ένας εμβολιασμός που ξεκίνησε περί τα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρονιά – κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οπότε είναι οι εμβολιασμοί των προσφυγικών πληθυσμών, παιδιών ως επί τον πλείστον και ενόψει του χειμώνα, που προκάλεσαν την ταχύτατη διαρροή του αποθέματος που υπήρχε.
Το πρόβλημα είναι ότι ο χειμώνας ήρθε φέτος νωρίτερα και ίσως τα φαινόμενα να είναι σφοδρότερα από τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο περισσότερα άτομα, χωρίς όμως να μπορέσουν τελικά να το προμηθευτούν.
Το πρόβλημα είναι πάντως γνωστό όχι μόνο στην ελληνική πολιτεία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες από αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στην οποία μετείχε και ο κ. Μακρυγιάννης.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η παραχώρηση στην Ελλάδα αποθεμάτων αντιγριπικών εμβολίων από χώρες που δεν αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχα προβλήματα, ώστε να μην βρεθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο, το διάστημα που παραδοσιακά προκύπτει έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, από τον Ιανουάριο δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.