«Κραυγή» παραγωγών: Γιατί βγήκαμε στους δρόμους

Μια εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που οι αγρότες «βγήκαν» στους δρόμους σε Νίκαια, Τύρναβο, Αγιά και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας για να γνωστοποιήσουν τα οξυμένα προβλήματά τους αλλά και να διεκδικήσουν λύσεις.

Τέσσερις αγρότες από τον Τύρναβο και την Αγιά μιλούν στη larissanet για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Κωνσταντίνος Τσιάκας

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκας ζει στην περιοχή του Τυρνάβου και καλλιεργεί ροδάκινα, νεκταρίνια και βανίλιες και όπως αναφέρει «οι ζημιές στην περιοχή του Τυρνάβου ήταν από 80% έως 100%, ήταν ολική καταστροφή». Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και το πετρέλαιο που έφτασε 1,60 από 98 λεπτά, που ήταν πέρυσι, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς στην παύση των εργασιών τους. «Δεν τα βγάζουμε πλέον πέρα, έχουμε σταματήσει τις εργασίες μας» επισημαίνει ο κ. Τσιάκας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι η καθυστέρηση των αποζημιώσεων από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους. Ειδικότερα, όπως τονίζει ο κ. Τσιάκας «οι τιμές αποζημίωσης των προϊόντων στα σταφύλια, στα ροδάκινα πλακέ, στα νεκταρίνια και στα υπερπρώιμα βερίκοκα είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές τιμές που λαμβάνουμε από τον έμπορο.  Είναι κάτω από το 50% της τιμής».

Αλέξανδρος Δημολιός

Ο Αλέξανδρος Δημολιός είναι αγρότης στην Αγιά και όπως πολλοί ακόμα καστανοπαραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις ζημιές που υπέστησαν τον Οκτώβριο του 2021. Όπως επισημαίνει ο ίδιος «δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από τις ζημιές που υπέστησαν τα κάστανα αλλά και τα κεράσια μας». Επίσης υπογραμμίζει ότι «το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο  και θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις λειτουργικές μας υποχρεώσεις».

«Κάνουμε τον αγώνα μας για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας και να γυρίσουμε στα κτήματά μας. Οι τιμές σε πετρέλαια, ρεύμα, αγροτικά εφόδια και εργάτες γης έχουν αυξηθεί, ενώ εμείς παραμένουμε στις ίδιες τιμές πώλησης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ευριπίδης Κατσαρός

Στο 100% καταστράφηκε η παραγωγή του Ευριπίδη Κατσαρού – αγρότη από τον Τύρναβο – χάνοντας έτσι 80 τόνους αχλάδια όπως επισημαίνει ο ίδιος. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν μπορούμε ούτε να καλλιεργήσουμε – με το πετρέλαιο στο 1,60 – το κόστος παραγωγής είναι στο «θεό»,τα λιπάσματα από 340 ευρώ που είχαν πέρυσι τώρα έφτασαν στα 1080 ευρώ», αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Κατσαρός, που φανερώνουν την δυσβάσταχτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Το ρεύμα έρχεται 3.000 με 4.000 ευρώ. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Επιπλέον πρέπει να πληρώσουμε ρεύμα, νερό, λιπάσματα και για αυτό βγαίνουμε στον δρόμο να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας» δηλώνει.

Θάνος Σοφλιός

Τέλος, ο Θάνος Σοφλιός μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και το αυξημένο κόστος ενέργειας.

«Έχουμε πολλά προβλήματα οι αγρότες αυτή τη στιγμή. Ένα απ’ αυτά είναι το κόστος παραγωγής, η ακρίβεια, τα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα και το ρεύμα. Κατά την περίοδο συγκομιδής τον κάστανων λόγω των αυξημένου ύψους βροχής που είχαμε μας παρέσυρε πολλά κάστανα και μας δημιούργησε πρόβλημα» σημειώνει. «Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί τις αποζημιώσεις μας. Οι λογαριασμοί που μας έχουν έρθει μέχρι τώρα έχουν αύξηση 120% και οι επόμενοι θα είναι ακόμη πιο υψηλά.Με τις τιμές αυτές είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσουμε και να είμαστε βιώσιμοι» καταλήγει.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.