Λαρισαία επέλεξε πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας του ΟΑΕΔ και βρέθηκε καταχρεωμένη

«Να διευκρινίζονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις κι εφόσον κάποιος αιτούμενος δεν τις πληροί να μη γίνεται δεκτή η προέγκριση» ζήτα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (νυν ΔΥΠΑ) αναγνώστρια του onlarissa.gr, που τον προηγούμενο χρόνο αιτήθηκε με το σύζυγό της τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας για επανεκκίνηση ανέργων, πρώην αυτοαπασχολούμενων».

Έχοντας μελετήσει τον κατάλογο των προϋποθέσεων και τα χρονικά πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, η γυναίκα -τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας- προχώρησε στην υποβολή αίτησης. Το πρόγραμμα αφορούσε στην επανένταξη 5.000 ανέργων στην αγορά εργασίας.

Σχετικά με την προϋπόθεση του προγράμματος: «Οι δικαιούχοι να έχουν καταβάλει για ένα (1) τουλάχιστον έτος ή ρυθμίσει τη μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10) ευρώ» το ζευγάρι είχε προβεί στην εξής ενημέρωση: «πως ο σύζυγος ως οικοδόμος δικαιούται απαλλαγή από τη συγκεκριμένη εισφορά του ΤΕΒΕ (που υποχρεώνει τους αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν δέκα ευρώ το μήνα) κι αντί αυτού σας αποστέλλουμε τα ένσημα».

Η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης ενέκρινε την αίτηση που προορίζονταν για επιχείρηση «Προετοιμασίας, προεπίστρωσης δαπέδων» και έγινε έναρξη της δραστηριότητας. Την πορεία των εργασιών κι αν τηρούνται τα νόμιμα ήρθε να επιθεωρήσει άτομο της Υπηρεσίας. Όπως επισημαίνει η καταγγέλλουσα: «Μας είπαν να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ενώ εμείς περιμέναμε να γίνει μεταβίβαση για ένα μηχάνημα. Μας προτάθηκε, λοιπόν, να πάρουμε παράταση. Αφού ήμασταν μέσα στο χρόνο (οι δηλώσεις για το πρόγραμμα ξεκινούσαν αρχές Ιουλίου και τελείωναν τέλη Οκτωβρίου) την αιτηθήκαμε… Μετά, όμως, από αυτό μας απέρριψαν. Στην πρώτη ένσταση που κάναμε, μας απάντησαν μετά από τέσσερις μήνες. Στη δεύτερη, μας είπαν πως ο σύζυγός μου δε δικαιούται συμμετοχή στο πρόγραμμα, γιατί απασχολήθηκε κι είχε ένσημα.»

Από το πρόγραμμα το ζευγάρι θα ωφελούταν με 12.000 ευρώ, ενώ λοιπά έξοδα για την αγορά ολόκληρου εξοπλισμού συν ενοικίων και παροχών θα τα έβαζε από την τσέπη του. «Είμαστε χρεωμένοι με ένα Χ ποσό και στο μόνο που ελπίζουμε είναι να το ξεχρεώσουμε κάποια στιγμή. Επιλέξαμε ένα πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας, που υποτίθεται βοηθά. Μπορεί να μη δικαιωθώ, γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να τρέξω στα δικαστήρια. Αλλά εφόσον η Υπηρεσία είδε τον σύζυγό μου ως μισθωτό γιατί προχώρησε στην προέγκριση; Αν οι οικοδόμοι ανήκουν στους μισθωτούς να τους απορρίπτουν απευθείας» καταλήγει απορημένη η αναγνώστρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.