Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία

Η ανεργία αποτελεί το «νούμερο 1» διαχρονικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο εξελίχθηκε σε μάστιγα κατά τα μνημονιακά χρόνια.

Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο πατέρας, η μητέρα ή και οι δύο βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, οι μειώσεις του αριθμού εργαζομένων, η συρρίκνωση κλάδων των αυτοαπασχολουμένων και η πολυετής επενδυτική «άπνοια» οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας καθιστώντας την ουσιαστικό «βραχνά» για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Από την άλλη, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της δεκαετίας κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίων και ασφυκτικής επιτήρησης, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης προς τα κάτω του αριθμού των ανέργων. Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε η σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας να μην είναι «άπιαστο όνειρο» ακόμη και για την πλειοψηφία των ήδη εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Η larissanet απευθύνθηκε στην κα Όλγα Τσιούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, η οποία παραχώρησε στοιχεία με τον «χάρτη» της ανεργίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισα, ενώ παρουσίασε τα οκτώ προγράμματα για την απασχόληση που «τρέχει» ο Οργανισμός.

Η «κατανομή» στους Δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονταν στα μητρώα του ΟΑΕΔ, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο νομό Λάρισας ήταν 25.642 άτομα.

Η κατανομή των ανέργων ανά Δήμο στην Π.Ε. Λάρισας έχει ως εξής:

Δήμος Λαρισαίων: 17.803

Δήμος Τυρνάβου: 2.243

Δήμος Ελασσόνας: 1.929

Δήμος Φαρσάλων: 1.495

Δήμος Κιλελέρ: 882

Δήμος Τεμπών: 756

Δήμος Αγιάς: 534

Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία

Την πανελλαδική τάση μείωσης του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ακολουθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνει η κα Τσιούρβα τον Μάρτιο του 2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και στους τέσσερις νομούς ήταν 66.485, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχονταν σε 69.126.

Αυτή η πτώση που σε ποσοστό ανέρχεται στο -3,82 %, καταδεικνύει μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης του αριθμού, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναστροφή της κατάστασης, η οποία είναι παγιωμένη επί πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία.

Το «προφίλ» των ανέργων

Σε στοιχεία του «προφίλ» των ανέργων που προσέρχονται στον ΟΑΕΔ αναφέρεται η Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας του Οργανισμού επισημαίνοντας, αρχικά, ότι «βλέπουμε ανέργους όλων των ηλικιών, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες».

Η κα Τσιούρβα στέκεται ιδιαίτερα στο φαινόμενο με συμπολίτες, οι οποίοι επί χρόνια – ακόμη και δεκαετίες – εργάζονταν είτε σε μία επιχείρηση, είτε είχαν συνεχώς δουλειά, και στα χρόνια έντασης της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός της αγοράς εργασίας με πολλούς εξ αυτών να είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουν.

Αυτό εκτός από το βαρύ οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο φέρνει αυτούς τους ανθρώπους σε κατάσταση να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι υπολείπονταν λίγα έτη για την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου.

Βέβαια, σταθερό παραμένει το χαρακτηριστικό ότι η ανεργία αποτελεί οξύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων εγγεγραμμένης ανεργίας ΟΑΕΔ για τον Μάρτιο του 2018, σε ότι αφορά αυτούς που αναζητούν εργασία, οι άνδρες άνεργοι ήταν 332.866 (ποσοστό 37,58), ενώ ο αριθμός των ανέργων γυναικών φτάνει τις 552.900 (ποσοστό 62,42%).

Ένα ακόμη δεδομένο αποτελεί η ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων. Όπως επισημαίνει η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας πλέον, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και οι πτυχιούχοι από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσέρχονται στον ΟΑΕΔ ώστε να βγάλουν την κάρτα ανεργίας και έτσι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα απασχόλησης, προκηρύξεις του Δημοσίου κλπ.

Έρχονται 10 εργασιακοί σύμβουλοι στον ΟΑΕΔ Λάρισας

Σημαντική για την παροχή υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στη Λάρισα είναι η ενίσχυση που έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα με 10 νέους εργασιακούς συμβούλους.

Σημειώνεται πως αυτήν την χρονική περίοδο στον τοπικό ΟΑΕΔ υπηρετούν δύο άτομα και με την σημαντική αύξηση της στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος θα εξυπηρετούνται ταχύτερα τόσο οι προσερχόμενοι άνεργοι που ζητούν εργασία, όσο και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να βρουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους.

«Ο ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στην απόκτηση εξωστρέφειας με στόχο να υποστηρίξει τόσο τους άνεργους, όσο και τους επιχειρηματίες. Θέλουμε να συναντηθούν οι επιχειρηματίες και οι άνεργοι και συνδετικός κρίκος σε αυτό μπορεί να είναι ο ΟΑΕΔ» δηλώνει η κ. Τσιούρβα.

«Ανοιχτά» προγράμματα ΟΑΕΔ

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης η Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας δίνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους αναζητούν εργασία. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους ανθρώπους. Να τους κρατήσουμε ενεργούς στην αναζήτηση εργασίας, να μην χάσουν την ελπίδα τους» υπογραμμίζει η κα Τσιούρβα.

Σ’ αυτό το σημείο καταγράφονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία παραμένουν ανοιχτά για αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.oaed.gr

Αναλυτικά:

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή εργοδοτών στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών».

Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγεγραμμένους ανέργους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2
Μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2
Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, για τους οποίους δεν απαιτείται χρονικό διάστημα εγγεγραμμένης ανεργίας
Άνεργοι ηλικίας 30 έως 49 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» (Πρόσκληση 2 /2016) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΑΠΚΟ (Αριθμ. Πρωτ. 6.14727/5.12558/29.11.2016), που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τόσο τη θεωρητική κατάρτιση όσο και την πρακτική άσκηση.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες.

Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών
Έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή εργοδοτών στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών» που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

Άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται:

α) στους δεκαοκτώ (18) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.

β) στους δώδεκα (12) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό.
Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων κλπ.
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων.

Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται η απασχόληση των ατόμων αυτών αρχικώς για δώδεκα (12) μήνες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δύο επεκτάσεων του χρόνου επιδοτούμενης απασχόλησης για άλλους δώδεκα (12) συν άλλους δώδεκα (12) μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργαζόμενοι σε δύο (2) εργοδότες κατά ανώτατο όριο, εφόσον:
i) η ασφάλισή τους εντάσσεται στη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016.
ii) η σύμβαση με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιούχους επιχειρήσεις της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται σε ισχύ και έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
iii) μετατραπεί η παραπάνω σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 7, της παρούσας.
iv) δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101) και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»
Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕ∆.

∆ικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε αρχικής είτε συνέχισής της.

Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης.

Νέα προγράμματα για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων απασχόλησης, για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50

ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις,

Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Οι 5.000 θέσεις αφορούν ανέργους άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών και των 12 μηνών αντίστοιχα και οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Οι 10.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών και στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν εργοδότες που κατά το μήνα υποβολής των αιτήσεων απασχολούν προσωπικό έως 20 άτομα με πλήρη απασχόληση.

Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα δεν πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους κατά την διάρκεια του 12μηνου -για το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων- ή του τριμήνου – για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων- πριν από την υποβολή της αίτησης. ∆ιατηρούν επίσης το προσωπικό τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Το ύψος της επιχορήγησης και στα δύο προγράμματα ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη και οι αποζημιώσεις του ∆ώρου Χριστουγέννων, ∆ώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας- με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.