Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Θεσσαλία

Τη δυνατότητα να συστήσουν Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ) και στη Θεσσαλία θα έχουν όσοι ΑΣ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο εφ’ όσον το αποφασίσουν σε ποσοστό 51%. Στην Ομοσπονδία μπορούν να συμμετέχουν και κλαδικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί εφ’ όσον φυσικά έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση προβλέπονται μεταξύ άλλων:

-«Η Ο.Α.Σ. εκπροσωπεί τα μέλη της ενώπιον κάθε Αρχής και μεριμνά για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, την ενθάρρυνση των συνεταιριστικών συνεργασιών και την προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας.

– Η γενική συνέλευση της Ο.Α.Σ. συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των μελών της, που εκλέγονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 51% τουλάχιστον των Ομοσπονδιών έχουν την δυνατότητα να συστήσουν τη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΣΑΣΕ), η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των Ο.Α.Σ. και ΚΕΑΣ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου,

-« Η Σ.Α.Σ.Ε θα εκπροσωπεί τα μέλη της στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα επιμελείται της τήρησης των διεθνών συνεταιριστικών αρχών και αξιών από τα μέλη της. Ασκεί κάθε δραστηριότητα για την προαγωγή των συμφερόντων των μελών της, διαδίδει με κάθε πρόσφορο μέσο την ιδέα του συνεργατισμού και παρέχει κάθε βοήθεια στα μέλη της, για την επίτευξη των σκοπών και των δραστηριοτήτων της.

– Η γενική συνέλευση της Σ.Α.Σ.Ε συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των Ο.Α.Σ., οι οποίοι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις τους. Κάθε Ο.Α.Σ. εκλέγει αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση της Σ.Α.Σ.Ε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό της. Οι ΚΕΑΣ εκπροσωπούνται στην γενική συνέλευση της Σ.Α.Σ.Ε. όπως το καταστατικό θα ορίσει».

ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΑ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζεται ρητά ότι:
-«Οι Ο.Α.Σ. και η Σ.Α.Σ.Ε. δεν ασκούν εμπορικές δραστηριότητες
– Οι Ο.Α.Σ. και η Σ.Α.Σ.Ε. αποτελούν σωματεία που διέπονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με την επιφύλαξη θέματα σχετικά με τις αρχαιρεσίες, τον χρόνο σύγκλησης, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου των Ο.Α.Σ. και της Σ.Α.Σ.Ε. που διέπονται από τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου περί συνεταιρισμών.

-Οι ανωτέρω οργανώσεις εγγράφονται στο Μητρώο».

ΕΥΛΟΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται σχετικά με το γιατί έρχεται τώρα τέτοια ρύθμιση:
«Η απουσία από τον συνεταιριστικό νόμο κάποιου θεσμού που να εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός ο υφιστάμενος θεσμός εκπροσώπησης ήταν απαξιωμένος, αφετέρου κρίθηκε σκόπιμο να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου οι συνεταιρισμοί που θα κριθούν από το Εθνικό Μητρώο ενήμεροι, μόνοι τους, μετά από μια περίοδο λαθών και άστοχων στρατηγικών επιλογών που οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στο σύνολό τους στην παρακμή, να επιλέξουν τη δομή και τον ρόλο που θα πρέπει να έχει ο νέος θεσμός εκπροσώπησης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.