Ποια τα σχέδια για τα ΤΕΙ

Tα ΤΕΙ να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο της λειτουργίας και πιστοποίησης διετών προγραμμάτων σπουδών τεχνικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

«Η εξαγγελία της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία χαιρετίστηκε από τα δύο Ιδρύματα και χαιρετίζεται και από την Γραμματεία της Συνόδου, δημιουργεί ερωτήματα για τα σχέδια του Υπουργείου για τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας».

Αυτό τονίζει η Τριμελής Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ (Δημήτριος Βελισσαρίου, Πρόεδρος ΤΕΙ Πελοποννήσου, Βασίλειος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Πέτρος Λάμψας, Πρόεδρος ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας» , σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και σημειώνει τα εξής:

Α. Η εξαγγελία ότι στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ θα υπάρχει διάταξη ότι: «Ιδρύονται διετή τμήματα στα ΤΕΙ με απονομή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης Επιπέδου 5», όπως προέκυψε από την ανάγνωση του νομοσχεδίου στους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ, ‎ ΟΣΕΠ ΤΕΙ και Ε.Ε.Ε στις 28/4/17, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει και υποθέτουμε ότι έχουμε συμφωνήσει ως Σύνοδος μαζί σας, δηλαδή τα ΤΕΙ να συν-διαμορφώσουν το πλαίσιο της λειτουργίας και πιστοποίησης διετών προγραμμάτων σπουδών τεχνικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης (και όχι να ιδρύσουν τα ίδια τέτοια προγράμματα), με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ονομασία που έχουν σε όλη την Ευρώπη τα αντίστοιχα των ΤΕΙ Ανώτατα Ιδρύματα και απλώς περιγράφει αυτό που είναι αυτή τη στιγμή τα ΤΕΙ.

Β. Η Σύνοδος θεωρεί παρασπονδία να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η παραπάνω διάταξη, χωρίς τη μετονομασία, διότι αυτό ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την υποβάθμιση του status των ΤΕΙ, ως Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Γ. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αυτονόητη την άμεση κοινοποίηση του νομοσχεδίου στην Σύνοδο, προκειμένου να τύχει της δυνατότητας αναλυτικής επεξεργασίας των ρυθμίσεων που προτείνονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.