Το χωριό της Θεσσαλίας που η ονομασία του οφείλεται σε αρχαίο μύθο

Η ονομασία του χωριού οφείλεται μάλλον σε αρχαίο μύθο. Ο Πελίας βασιλιάς της Ιωλκού είχε κόρες την Πελοπία, Πεισδίκη, Ιπποθόη και Άλκιστη και γιό τον Ιάσονα της Αργοναυτικής εκστρατείας. Όταν γύρισε ο Ιάσονας με τη Μήδεια εκείνη ήθελε να τον κάνει βασιλιά στη θέση του γέρου Πελία. Έκανε ένα κόλπο στις κουνιάδες της. Πήρε ένα γηραιό κριάρι το έσφαξε, το έβρασε και μετά τους το παρουσίασε ως ζωντανό αρνί. Τους είπε: «Αν σφάξετε τον πατέρα σας και τον βράσετε τότε θα ξαναγίνει νέος». Οι κόρες το πίστεψαν και ο πατέρας τους χάθηκε χωρίς να γυρίσει νέος. Έτσι έγινε βασιλιάς ο Ιάσονας, αλλά οι αδελφές του τρελάθηκαν για το τραγικό έγκλημα και έφυγαν από την Ιωλκό. Οι τρεις κατέβηκαν προς την Πελοπόννησο, η Πελοπία ήλθε προς τη Θεσσαλία, όπου συνάντησε το νεαρό αρχοντόπουλο Κομήτη γιό του Θεστίου, ο οποίος πήγαινε με πρόσκληση του Ηρακλή στο κυνήγι του Καληδονίου κάπρου στη συμβολή των ποταμών Ταυρωπού και Αχελώου. Μετά το τέλος του κυνηγιού Κομήτης και Πελοπία επέστρεψαν προς τη Θεσσαλία από τις όχθες του Ταυρωπού. Σε μία πλαγιά πάνω από τη δυτική όχθη του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα που φαίνεται ότι τους γοήτευσε η τοποθεσία εγκαταστάθηκαν και ίδρυσαν οικισμό και τον ονόμασαν «Πελοκομήτης» (Πελοπία + Κομήτης). Σύμφωνα με μια άλλη τοπική παράδοση, η ονομασία είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από το «Μπελοκό» (γυαλιστερός τόπος) και «μύτη». Τέλος, μια άλλη εκδοχή της προέλευσης της ονομασίας του χωριού δίδεται το 1930 από τον τότε δάσκαλο Κ. Μπακόλα, ο οποίος είχε υποδείξει να γράφεται ως Μπελλοκομήτης (Μπέλλα= ωραία + κώμη = χωριό ή κομητάτο).


Μικρό και όμορφο χωριό
Είναι μικρό και όμορφο χωριό συγκεντρωμένο αμφιθεατρικά σε έκταση τριάντα στρεμμάτων. Έχει μικρά, πυκνοδομημένα σπίτια με όμορφες αυλές, ενώ στενά δρομάκια συνδέουν τα σπίτια μεταξύ τους. Στο χωριό συναντάει κανείς παλιά πέτρινα σπίτια και ξυλόγλυπτα μπαλκόνια και πόρτες, δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το χωριό, που διασχίζει ο περιφερειακός δρόμος, απέχει 42χλμ. από την Καρδίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 920μ. Από εδώ έχουμε δυο επιλογές: Αν θέλουμε να επισκεφτούμε την εντυπωσιακή Παναγιά Πελεκητή και το ποιμενικό χωριό Καρίτσα θα πρέπει να αφήσουμε τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης και να ακολουθήσουμε την ασφάλτινη παράκαμψη. Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή εύκολα θα καταλήξουμε σε ύψος 1.450μ, όπου και δεσπόζει στην κόψη του βράχου το μοναστήρι. Επίσης πηγαίνοντας από Μπελοκομίτη προς Φράγμα, στο μέσο περίπου της διαδρομής, η πινακίδα δείχνει δεξιά προς Ζυγογιανέικα – Παρατηρητήριο. Ο δρόμος είναι μεν χωμάτινος, αλλά σε καλή κατάσταση, και φτάνει σε υψόμετρο 1.500μ., από όπου όλη η λίμνη «ποζάρει» μπροστά στα πόδια σας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.