Απόσυρση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας

Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για την οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας, ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Όπως αναφέρει το ΤΕΕ, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από πολίτες και φορείς, καθώς οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπία και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι
σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
– Καταργείται επί της ουσίας το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
– Περιορίζει την παραλία, όταν αυτή υπερβαίνει τα 50 μέτρα και το υπόλοιπο τμήμα της το διαμορφώνει σε οικόπεδο το οποίο μπορεί να δομηθεί και το διαθέτει προς παραχώρηση.
– Αφαιρούνται οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί για απλή χρήση (π.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια). Στην ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η παραχώρηση έκτασης μεγαλύτερης των 500 τ.μ., ενώ υπάρχει υποχρέωση δημιουργίας ελεύθερων ζωνών 100 μέτρων.
– Προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται εντός του αιγιαλού και επί της παραλίας οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς.

– Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς ξεκινώντας από τη ζώνη της παραλίας έως την θάλασσα, καθώς και η δυνατότητα επιχωμάτωσης (μπαζώματος) θαλάσσιου χώρου.
– Προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων όπου περιλαμβάνονται «κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι ή προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, τοπία ιδιαιτέρου κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα».
– Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές».

Το ΤΕΕ εκτιμά ότι τα άρθρα του Νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό κάλλος της χώρας μας, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο στοιχείο που την χαρακτηρίζει και τονίζει ότι ουσιαστικά ευνοεί τους λίγους έναντι των πολλών, θέτοντας ακόμη και ζητήματα δημοκρατίας, ενώ επιστημονικά δεν γίνεται καμιά διαχείριση και προστασία του αιγιαλού, αλλά αντιθέτως γίνεται έρμαιο σε ορέξεις συμφερόντων.

«Το Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και ζητά να αποσυρθεί, ενώ από την πλευρά σας ζητούμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μαζί με άλλους φορείς για την ακύρωσή του», καταλήγει στην επιστολή του το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.