Πανό και συνθήματα στην επίσκεψη του Νίκου Φίλη στο Βόλο

ΦΙΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΠΑΝΟ ΦΙΛΗΣ

Με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας για το τρίτο μνημόνιο και την παιδεία, υποδέχτηκαν τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη σήμερα το απόγευμα στο Βόλο, μερικά μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και εκπαιδευτικοί, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, όπου άνοιξε τις εργασίες συνεδρίου με τίτλο «H Εκπαίδευση νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές», που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ο υπουργός βρισκόταν από το πρωί στη Μαγνησία και επισκέφθηκε τα σχολεία των φυλακών Κασσαβέτειας, Νέων Χιλιαδούς και Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων. Όπως ανέφερε «οι καθηγητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους και ότι μας ζητήθηκε έχει ικανοποιηθεί όπως ζητήματα για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσα στις φυλακές, τα οποία θα ικανοποιήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και σε άλλες φυλακές ανηλίκων σχολεία – λυκειακές τάξεις ο υπουργός απάντησε, ότι υπάρχει πρόγραμμα κι όλα αυτά όπως ανέφερε «τα εντάσσουμε σε ένα πρόγραμμα εθνικής διαλόγου για την παιδεία. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ακόμη κι οι διαμαρτυρίες που ακούμε είναι στοιχείο διαλόγου».

Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στις εργασίες του συνεδρίου, έκανε λόγο για ένα θέμα, που έχει μεγάλη εκπαιδευτική και κοινωνική σημασία, κι όπως είπε «αφορά τα αθέατα παιδιά που έχουν στερηθεί την ελευθερία για συγκεκριμένα αδικήματα, αλλά έχουν όλα τα άλλα δικαιώματα που πρέπει να ασκούν μεταξύ αυτών, το δικαίωμα στη μόρφωση που θα τα βοηθήσει όταν βγουν από τη φυλακή να ακολουθήσουν ένα δρόμο υπέρ των ουσιαστικών συμφερόντων για τη ζωή τους».

«Θερμή» υποδοχή
Κατά την άφιξη του στο χώρο του συνεδρίου, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον περίμεναν καθηγητές – μέλη της ΕΛΜΕ και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων που φώναξαν διάφορα συνθήματα. Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες, ο κ. Φίλης απάντησε «για το μνημόνιο, τις συμφωνίες κι όλα αυτά που ακούγονται, αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί με τις εκλογές σε πρώτο επίπεδο και κάθε μέρα κρίνονται πως θα εφαρμοστούν υπέρ των πολλών κι όχι υπέρ των λίγων», ενώ για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή κι ότι δεν υπάρχουν διαρροές.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα που γινόταν το συνέδριο και άνοιξαν πανό που έγραφε: «Ο διάλογος αυτός δεν θα περάσει, τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ θα μείνουν στα χαρτιά», με υπογραφή ΕΑΑΚ, χωρίς να δημιουργηθεί ένταση και κάποιο πρόβλημα.

Το συνέδριο παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Μ. Μπαλλής, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης, εκπαιδευτικοί κλπ.

Μικρή η παραβατικότητα νέων η Ελλάδα
Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη που εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν έχει δεν έχει υψηλή παραβατικότητα ανηλίκων, αλλά κάποιες συμπεριφορές από παιδιά ρομά, χωρίς κατάλληλη στήριξη και εκτίμησε ότι αυτές οι ομάδες πρέπει να στηριχτούν, κυρίως με προληπτικά μέτρα, με υποστήριξη και βοήθεια.

Όπως ανέφερε, το συνέδριο αυτό ενδιαφέρει πολύ γιατί ακουμπά ένα ευαίσθητο κομμάτι, τους ανήλικους παραβάτες του Νόμου. «Μας ενδιαφέρει η ορθή οργάνωση της εκπαίδευσης, τόσο μέσα στους χώρους κράτησης όσο κι έξω από αυτούς, στα παιδιά που επιβάλλονται επιμορφωτικά μέτρα, και γενικότερα, ενδιαφερόμαστε για τον ευαίσθητο πληθυσμό παραβατών του Νόμου να λάβουν ορθή στήριξη από την άποψη άσκησης δικαιώματος στην κοινωνία, ακόμη κι αν έχουν κάνει κάτι λάθος».

Ο κ. Μόσχος τόνισε ότι Βοηθοί του Συνηγόρου του Πολίτη έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τις φυλακές και χαρακτήρισε θετικό ότι δεν κρατούνται τόσοι ανήλικοι με αφορμή και την αλλαγή του Νόμου, μετά και από πρόταση του Συνηγόρου, αλλά βεβαίως το θέμα της εκπαίδευσης χρειάζεται ακόμη κάποια βήματα βελτίωσης, με τρόπο που θα είναι κεντρικός και επωφελής.

Ερωτηθείς για το πότε ξεκινά η παραβατικότητα στα παιδιά ο κ. Μόσχος διευκρίνισε ότι εμφανίζεται γύρω στα 13 έτη, αλλά σημείωσε ότι συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε σύγκρουση με το νόμο υπάρχουν κι από το Δημοτικό κι αυτά τα παιδιά πρέπει ν αντιμετωπίζονται σαν παιδιά σε κίνδυνο.
Ο ίδιος είπε ότι στη σημερινή εποχή τα παιδιά είναι πλημμυρισμένα από βία και συχνά η βία ακουμπάει κάποια και στην σχολική τους ζωή και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν θεσμοί στήριξης των παιδιών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αντιμετωπίζει με έμπρακτο ενδιαφέρον το θέμα της εκπαίδευσης των νέων στα σωφρονιστικά καταστήματα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, που τόνισε ότι οι ανήλικοι κρατούμενοι που έκαναν ένα λάθος, πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Όπως ανέφερε, τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας και της κοινωνίας σήμερα περισσότερο από ποτέ, γιατί σε αυτή τη δύσκολη από οικονομική άποψη εποχή που διανύουμε η κοινωνική επανένταξη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Ζητούμενο, για τον Δ.Σ.Β. είναι τι θα γίνει όταν τα παιδιά ξαναβγούν ελεύθερα στην κοινωνία και απαιτείται προσφορά θέσεων εργασίας με προσδιορισμένο εργασιακό καθεστώς που μπορούν να ενταχθούν και εξάλειψη των προκαταλήψεων με συμβουλευτική των εργοδοτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.