Προσφυγή των «έξι» στην Αποκεντρωμένη για την αντικατάσταση στην ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ

Ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη, η σχετική απόφαση

Προσφυγή προς τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπέβαλαν οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, ζητώντας «να εξαφανιστεί άλλως ακυρωθεί ως παράνομη και μη έχουσα έρεισμα στο νόμο η με αριθμό 768/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου» για την αντικατάσταση των μελών της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ)».
Την προσφυγή υπογράφουν και οι έξι σύμβουλοι, Ελένη Ανδρέου- Μεϊκοπούλου, Ιάσονας Αποστολάκης, Κ. Γαργάλας, Ματθαίος Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Γιάννης Μολοχίδης και αφορά την «με αριθμ. 768/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που λήφθηκε κατά την 34η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου της 18/11/2015».
Η προσφυγή
Όπως αναφέρεται, αναλυτικά, « προσφεύγουμε τους παρακάτω ορθούς και βάσιμους λόγους:
Με τη με αριθμ. πρωτ. 112373/17-11-2015 πρόσκληση για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, κληθήκαμε να παρευρεθούμε στην 34η ΕΚΤΑΚΤΗ Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11,30 στο Δημαρχείο Βόλου με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.
2. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.
3. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.
4. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.
5. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.
6. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. της ΑΝΕΒΟ Α.Ε.
7. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦΟΔΣΑ.
8. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών της μειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν, στο Δ.Σ. του “Μουσείο Αλέξανδρου Κ.Δάμτσα”.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
9. Λήψη απόφασης έγκρισης του 3ου Α.Π.Ε. και του 3ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου “Παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία δομής Σ.Υ.Δ.”.
10. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 3ου ΑΠΕ και 3ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου “5ο Νηπιαγωγείο Βόλου”.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα πρόσκληση, «το κατεπείγον τα συνεδρίασης, σύμφωνα με το άρθρο 67 Ν. 3852/2010, έγκειται στο γεγονός της εύρυθμης λειτουργίας των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων (όσον αφορά στα θέματα 1-8), καθώς και στα πιεστικά χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (όσον αφορά στα θέματα 9 & 10)».
Σημειωτέον ότι εμείς οι προσφεύγοντες – ενιστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου είχαμε δηλώσει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την ανεξαρτητοποίησή μας από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης) από τις 26/10/2015. Από τότε μέχρι και την 18 Νοεμβρίου 2015 μεσολάβησαν άλλες τρείς (3)!!! Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα την 2-11-15, την 4-11-2015 και την 11-11-2015. Καμία περίπτωση κατεπείγοντος δεν συνέτρεχε, αφού και τα Διοικητικά Συμβούλιο των Νομικών Προσώπων είχαν ήδη συγκληθεί και συνεδριάσει. Σημειωτέον ότι για χρονικό διάστημα 7 μηνών έως και σχεδόν ενός έτους, δεν είχαν αντικατασταθεί από τις διοικήσεις νομικών προσώπων άλλοι ανεξαρτητοποιηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, όπως ο Νικόλαος Χαυτούρας, η Κερασία Σπανομήτρου κλπ
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 67, παρ. 5, εδ, γ του Ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 95 παρ. 4 Ν. 3463/2006 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας), πριν από τη συζήτηση το Συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2015 (34 ΕΚΤΑΚΤΗ Συνεδρίαση) το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος αλλά η συζήτηση ξεκίνησε με εκτός ημερησίας διάταξης θέμα και ακολούθησε με το πρώτο θέμα προ ημερησίας διατάξεως και συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα.
Κατά διάρκεια της συζήτησης εμείς οι προσφεύγοντες – ενιστάμενοι αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συζήτησης αλλά και από τα αποσπάσματα των αποφάσεων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν συνέτρεχε λόγος κατεπείγοντος αλλά επιπλέον δεν συνέτρεξαν οι προϋποθέσεις, που απαιτεί ο Νόμος για τη συζήτηση θεμάτων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, καθόσον αυτό δεν αποφάνθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο για την ύπαρξη του κατεπείγοντος.
Κατόπιν των ανωτέρω αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η παραπάνω απόφαση την 19-11-2015, εκτύπωση της οποίας προσάγουμε και επικαλούμαστε.
Την επομένη, 20-11-2015 αναρτήθηκε παραποιημένη η παραπάνω απόφαση, αφού προστέθηκε σ΄αυτή, στη σελίδα 2 και συγκεκριμένα στην Εισήγηση του Προέδρου το παρακάτω κείμενο: «…το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως – το κατεπείγον της συνεδρίασης, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 έγκειται στο γεγονός της εύρυθμης λειτουργίας των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων…» και στην 4η σελίδα, μετά το «αποφασίζει κατά πλειοψηφία» το κείμενο «Την έγκριση του κατεπείγοντος του θέματος. Το κατεπείγον της συνεδρίασης σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, έγκειται στο γεγονός της εύρυθμης λειτουργίας των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων…» Η ως άνω δεύτερη ανάρτηση δεν έγινε ως ορθή επανάληψη της πρώτης, αλλά ως μία και μοναδική ανάρτηση. Η λαθροχειρία όμως του συντάξαντος – αναρτήσαντος προκύπτει αβίαστα και από την υπάρχουσα εκτυπωμένη 1η ανάρτηση αλλά και από το cd της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε προλάβει να ζητήσουμε και λάβαμε από το Δήμο Βόλου. Η παραποίηση – πλαστογραφία των πρακτικών της συνεδρίασης προκύπτει και από την ακρόαση του cd των πρακτικών, στο οποίο δεν πρόλαβε, μέχρι την λήψη του από εμάς, κανείς να παρέμβει.
Η όποια διόρθωση – παραποίηση της απόφασης, εκτός του ότι μπορεί και πρέπει να επισύρει τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις των εμπλεκομένων, δεν αναιρεί το παράνομο της λήψης της προσβαλλόμενης απόφασης, όπως παραπάνω εκτέθηκε.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, όχι μόνο δεν συνέτρεχε λόγος κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε κάν έπρεπε να τεθεί θέμα αντικατάστασης των ανεξαρτητοποιηθέντων Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας αφού: Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 240 παρ. 1 Ν. 3463/2006 «εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι περισσότερα από πέντε (5), δύο (2) τουλάχιστον από αυτά ορίζονται από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου». Εφόσον δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να επιβάλλει την αντικατάσταση των μελών της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, σε περίπτωση που αυτά ανεξαρτητοποιηθούν από την παράταξη στην οποία ανήκουν, προκύπτει, από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 240 παρ. 1 του ΚΔΚ, ότι η ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας δεν διαταράσσει τη σύνθεση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου νομικού προσώπου. Επιδίωξη του νομοθέτη είναι στο διοικητικό συμβούλιο να έχουν λόγο και μέλη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς διάκριση μεταξύ μείζονος ή ελάσσονος μειοψηφίας. Εξ αντιδιαστολής, σε περίπτωση που ο νομοθέτης επιθυμούσε την αντικατάσταση των μελών, κατόπιν της ανεξαρτητοποίησης, θα το είχε ορίσει ρητά στο επόμενο εδάφιο, όπου υπάρχει ειδική πρόβλεψη για περιπτώσεις, όπως π.χ. ο μη ορισμός εκ μέρους της μειοψηφίας ή η παραίτηση των μελών της μειοψηφίας.
Σχετικό το με αριθμ. πρωτ. 41802/30/11/2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντητικό στην από 13-11-2015 επιστολή μας, που σας έχει κοινοποιηθεί και σύμφωνα με το οποίο «στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και μετά την ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας των υπογραφόντων τη σχετική επιστολή δημοτικών συμβούλων, κρίνουμε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων και τη διοίκηση των νομικών προσώπων του Δήμου Βόλου»
Επειδή είναι προφανές το έννομο συμφέρον μας για την άσκηση της παρούσας, καθόσον είμαστε δημοτικοί Σύμβουλοι και επιπλέον οι 4ος και 2ος από εμάς Ματθαίος ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ και Ιάσων ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος αντίστοιχα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.
Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη και εμπρόθεσμη, καθόσον κατατίθεται εντός της 15θήμερης προθεσμίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους
και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματός μας
ζ η τ ο ύ μ ε
Να γίνει δεκτή η ένστασή μας. Να εξαφανιστεί άλλως ακυρωθεί ως παράνομη και μη έχουσα έρεισμα στο νόμο η με αριθμό 768/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την αντικατάσταση των μελών της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ)”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.