«Χόρεψαν» στο Ράδιο ΕΝΑ οι λέξεις του τόπου μας από τους μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού!

Κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό με ένα λεύκωμα 120 σελίδων

Κατάφεραν όχι μόνο να κερδίσουν, αλλά να ενθουσιάσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς με το εγχείρημά τους να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν το γενεαλογικό τους δέντρο, αλλά και τον πολιτισμό της Μαγνησίας. Ο λόγος για τους μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο«Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου», που υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας όπου κατέκτησαν το πρώτο βραβείο και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 70 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα!

 

Σήμερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί της βραβευμένης ομάδας βρέθηκαν στο Ράδιο ΕΝΑ όπου συνομίλησαν με τον Ηλία Κουτσερή για το ταξίδι τους στο παρελθόν και τη σύνδεση αυτού με το δικό τους μέλλον.

Η αρχή έγινε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, όπου ήταν αυτός που πρότεινε το θέμα με το οποίο θα συμμετείχε το σχολείο στον διαγωνισμό. Με ενθουσιασμό ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου ομόφωνα αποδέχτηκε το θέμα και αμέσως ενημέρωσε τους μαθητές, που κι εκείνοι με τη σειρά τους ενθουσιάστηκαν.

Σχηματίστηκε μία ομάδα από μαθητές των Α, Β και Γ Τάξεων του σχολείου και στόχος ήταν να ερευνήσουν το γενεαλογικό τους δέντρο και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν πολιτιστικούς θησαυρούς της Μαγνησίας.

Οι μαθητές εργάστηκαν με χαρά και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό λεύκωμα 120 σελίδων, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τη δική τους ιστορία και ταυτόχρονα την ιστορία των κατοίκων της Μαγνησίας, τον πολιτισμό τους, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους χορούς ακόμη και την τοπική γαστρονομία.

Έτσι, η δίμηνη αυτή ομαδική εργασία απέφερε καρπούς, καθώς κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου». Μάλιστα, το project του σχολείου περιλάμβανε και μία άλλη δράση που συνδύαζε χορό και τραγούδι.

Στις 19 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης οι μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού παρουσίασαν δύο παραδοσιακούς χορούς από το Κεραμίδι με τη συνοδεία των μουσικών Δημήτρη Τραγουδάρα, Στεφάνου Τραγουδάρα. Οι μαθητές τραγούδησαν  σε αντιφωνία με την Ασπασία Τσιούμαρη, μία ηλικιωμένη από το Κεραμίδι τα παραδοσιακά τραγούδια και ταυτόχρονα χόρευαν.

Ακούστε την εκπομπή στο Ράδιο ΕΝΑ με τους μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού

Ουσιαστικά στη σκηνή «παντρεύτηκε» το παρελθόν με το μέλλον, με την κ. Τσιούμαρη με την υπέροχη φωνή της και τους μαθητές με τον ενθουσιασμό και ταυτόχρονα την νεανικότητά τους να ταξιδεύουν τους παρευρισκόμενους στο παρελθόν και ταυτόχρονα στο παρόν και το μέλλον.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μουσικοί βρέθηκαν όλοι στο στούντιο του Ράδιο ΕΝΑ και αφού μίλησαν για την πορεία υλοποίησης του λευκώματος, χάρισαν στους ακροατές τις μελωδίες παραδοσιακών τραγουδιών, εντυπωσιάζοντάς τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρευρέθηκαν στο Ράδιο ΕΝΑ: Τραγουδάρας Στέλιος, Τραγουδάρα Ελένη, Μολιού Μαρία, Κανελλοπούλου Ματίνα, Νασιάκου Ραφαέλα, Παπαϊωάννου Μαριάνθη, Μαλλιαρός Βαγγέλης, Γεωργακάς Νίκος, Ιωαννίδη Βάσια.

Τους συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ευτυχία Βουρδουμπάκη και Λαμπρινή Γιαννακού. Μαζί τους οι κ.κ. Δημήτρης Τραγουδάρας και Αγλαΐα Τραγουδάρα.

Στο βραβευμένο project συμμετείχαν και οι μαθητές/τριες: Καπουρτίδης Άγγελος, Δεληγιάννης Φανούρης, Ευσταθίου Κων/νος, Κόλλια Ηλιάνα, Κουρκουβέλα Αλεξάνδρα, Λιάτσικα Ελπίδα, Σταυρίδη Μαριτίνα, Τσίρος Θανάσης, Μακρή Μαρία, Χατζηϊωάννου Κατερίνα και Σταθοπούλου Νεκταρία.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.