«Χρυσές» προοπτικές παγκοσμίως για απόφοιτους τμήματος του Π.Θ.

Των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ελευθέριο Τσουκαλά

«Χρυσές» είναι οι προοπτικές που διαγράφονται για τους απόφοιτους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια στο Βόλο και ανήκει σε μια από τις έξι σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα, με πολύ καλή θέση στην επιστημονική κοινότητα.
Οι μισοί διδάσκοντες έχουν διδακτορικά διαφόρων Πανεπιστημίων της υφηλίου, ήδη από τη σχολή του Βόλου πήραν πτυχία 600 πρωτοκλασάτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί Η/Υ, που θεωρούνται περιζήτητοι και έχουν απορροφηθεί είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, είτε σε εταιρίες που είναι συνυφασμένες με την τεχνολογία, όπως το ερευνητικό τμήμα της Nokia που λειτουργεί στην Ελλάδα, Microsoft, Google, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ η ανεργία στον κλάδο είναι μηδαμινή.

«Success story»… επαγγελματικής αποκατάστασης
Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σχολής Ελευθέριο Τσουκαλά, που έχει λαμπρή σταδιοδρομία πίσω του (καθηγητής στο Purdue University της Αμερικής στις σχολές πυρηνικής τεχνολογίας, Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων, σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, της Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Κίνας, του υπουργείου Επιστήμης – Έρευνας Σιγκαπούρης, ενώ διετέλεσε καθηγητής σε Πολυτεχνεία Κίνας, Κορέας, Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο Κιότο Ιαπωνίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), τόνισε με υπερηφάνεια ότι κάθε περίπτωση των 600 αποφοιτησάντων του Τμήματος και των 1300 φοιτητών, αποτελεί ένα success story από πλευράς επαγγελματικής αποκατάστασης.
diktya tsoykals
Ως παράδειγμα ο κ. Τσουκαλάς, ανέφερε ότι ο απόφοιτος του Τμήματος Γιώργος Καρακωνσταντής σήμερα είναι καθηγητής στο Queens College του Μπέλφαστ (Β. Ιρλανδία) και συνεργάζεται με ερευνητές του Τμήματος σε διάφορα προγράμματα. Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι απόφοιτοι της Σχολής του Βόλου να φέρουν το know how στη χώρα μας, που αριθμεί τους 160.000 μηχανικούς, ποσοστό που είναι φοβερό σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού, νούμερο, που ξένοι επιστήμονες προσομοιάζουν με μια χώρα πληθυσμού 100 εκ. κατοίκων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μαγνήτης» για επενδύσεις τεχνολογίας
Ο πρόεδρος του Τμήματος τόνισε, ότι η λειτουργία του Τμήματος, αλλά και γενικά των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελεί σπουδαία υποδομή για την πόλη. Σχετικά με την τεχνολογία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι πόλεις που διαθέτουν λιμάνι, έχουν τεχνολογικές δυνατότητες και υπηρεσίες, έχουν την καλύτερη προοπτική για το μέλλον».
Ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ασίας στην Ευρώπη, ο Βόλος βρίσκεται σε φοβερή θέση και έχει σημαντικό ανθρώπινο παράγοντα, που ανέρχεται σε 160.000 μηχανικούς, αν σκεφτούμε ότι μερικές δεκαετίες πριν ανερχόταν σε μόλις 5.000, προσθέτοντας ότι είναι μια τεράστια δημόσια επένδυση.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η περιοχή του Βόλου είναι «μαγνήτης» για προσέλκυση επενδύσεων τεχνολογικής φύσεως και θα μπορούσε να αναδειχτεί σε «silicon valley» της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Τμήματος επικαλέστηκε τη διεθνή τάση να παράγονται προϊόντα τεχνολογίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κάτι που ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει και στη χώρα μας, με επενδύσεις που θα κάνουν μεγάλες εταιρίες και με κίνητρο για ίδρυση μονάδων στην περιοχή την τεχνογνωσία και την πληθώρα και την ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού.
Και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών όμως υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία και μελετούνται λύσεις που θα βοηθήσουν μελλοντικά όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και την τσέπη που καταναλωτή.

«Να δίνουμε ρεύμα, να παίρνουμε αέριο –πετρέλαιο»
Ο πρόεδρος της Σχολής χαρακτήρισε κορυφαίο επίτευγμα ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα 24 ώρες, το οποίο πλέον έχει φτάσει και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.
Στόχος των επιστημόνων και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με χαμηλότερο κόστος.
«Μέχρι το 2030 η Ελλάδα πρέπει να πετύχει την παραγωγή 150.000 Gwh ρεύματος ετησίως (από 50.000 Gwh σήμερα), στο ένα τρίτο της τιμής», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς, που πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταφέρει το επιπλέον ρεύμα προς την Κύπρο, το Ισραήλ και τις γύρω χώρες και να παίρνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Εξωστρέφεια και ανταπόδοση
Στρατηγική κατεύθυνση του Πανεπιστημίου και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ είναι η εξωστρέφεια προς τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προς την τοπική κοινωνία, ενώ σημείωσε ότι στο τοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνεται σπουδαία δουλειά και παραγωγή επιστημόνων, αν σκεφτεί κανείς τον μικρό προϋπολογισμό.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απασχολεί 400 καθηγητές για 20.000 φοιτητές σε πέντε πόλεις και ο προϋπολογισμός του είναι μόλις 19 εκ. € ετησίως και ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά με λιτό τρόπο.
Ο πρόεδρος του Τμήματος ζητά από τους φοιτητές του να έχουν συνείδηση ευθύνης, γιατί, όπως λέει, το Ελληνικό κράτος πληρώνει τις σπουδές τους και κάποτε πρέπει να επιστρέψουν αυτό το «χρέος» ανταποδοτικά στην κοινωνία.
«Φιλοδοξούμε οι φοιτητές μας να γίνουν καλοί πολίτες, να συμμετέχουν στην αγωνία της εποχής, να λύνουν προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις για την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι σπουδές για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ είναι διάρκεια πέντε ετών και ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι φιλοδοξία του τμήματος είναι οι φοιτητές να ολοκληρώνουν στις σπουδές τους σε αυτό το διάστημα (και όχι σε 6 ή 7 χρόνια που είναι ο μέσος όρος), ώστε να είναι συμβατοί με τη διεθνή πρακτική και να έχουν περισσότερες πιθανότητες όταν αναζητούν καλές θέσεις εργασίας, κυρίως στο εξωτερικό, διότι ο ανταγωνισμός με επιστήμονες κυρίως της Ασίας, είναι πολύ μεγάλος.

Το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα των "Δικτύων"
Το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα των “Δικτύων”

Προγράμματα εκατομμυρίων
Σήμερα το τμήμα υλοποιεί πάρα πολλά προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αξίας πολλών εκατομμυρίων Ευρώ σε διάφορα πεδία της τεχνολογίας, ενδεικτικά κάποια από τα οποία, αφορούν το διαδίκτυο, τα δίκτυα υπολογιστών, ανάπτυξη τεχνολογιών ίντερνετ σε σχέση με τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, θεματικές έρευνες βιοπληροφορικής, τεχνολογική εκπαίδευση και βάσεις δεδομένων, τεχνολογία πληροφορικής, στην ανάπτυξη software και hardware.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.