Διαδικτυακή διάλεξη για την ενότητα της ανθρωπότητας και την ενότητα των χριστιανών

Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, ώρα Ελλάδας 8:00 μ.μ., με ομιλητή τον Γεώργιο Βλαντή, MTh, Διευθυντή του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η ενότητα της ανθρωπότητας και η ενότητα των χριστιανών». Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά με μετάφραση στα γαλλικά, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Σέργιο Σολογκούμπ, εφημέριο του ναού του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μεντόν της Γαλλίας.

 

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom είναι https://us02web.zoom.us/j/84913433453.

 

Η διάλεξη θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος (2.6.2024) π. Γεωργίου Τσέτση, Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποτελεί επίσης μέρος του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d’Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

 

Η ενότητα των ανθρώπων αποτελεί για τους χριστιανούς ταυτοχρόνως δεδομένο, το οποίο βασίζεται στην κοινή φύση, αλλά και ζητούμενο, καθώς πολυποίκιλες διαιρέσεις (ομολογιακές, θρησκευτικές, πολιτικές, εθνικές, οικονομικές κ.ο.κ.) όχι σπάνια οδηγούν σε οξείες, ακόμη και θανατηφόρες συγκρούσεις. Η ενότητα είναι δώρο του τριαδικού Θεού, δημιουργού της ανθρωπότητας και οδηγού στην εσχατολογική της ολοκλήρωση, συνάμα όμως και Κυριακή εντολή, η οποία οφείλει να συνιστά οδοδείκτη της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας. Τί σημαίνει η παραδοχή της οντολογικής ενότητας της ανθρωπότητας για το χριστιανικό ήθος, αλλά και για τη σχέση της ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ετεροδόξους, τα ποικίλα θρησκεύματα, τον εκκοσμικευμένο άνθρωπο και την κτίση στην ολότητά της; Υπάρχει χώρος για την ετερότητα στο εκκλησιαστικό όραμα της ενότητας, ή μήπως αυτό δεν είναι παρά μια αφελής εξιδανίκευση, η οποία, μέσα στην ανιστορικότητά της, δεν αντέχει την ένταση της διαφορετικότητας; Πότε το πρόταγμα της Oρθο-δοξίας γίνεται αιτία διαβολής, πρόξενος διάσπασης, τροφοδότης του φονταμενταλισμού;

 

O Γεώργιος Βλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συστηματική Θεολογία και τη Φιλοσοφία της Θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Από το 2012 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Από τον Μάιο του 2016 είναι Διευθυντής (Geschäftsführer) του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας (Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen in Bayern). Από το 2021 ανήκει στην ομάδα των εκδοτών του περιοδικού Ökumenische Rundschau. Συμμετέχει σε ποικίλα όργανα της οικουμενικής κίνησης στη Γερμανία και σε άλλες χώρες (π.χ. μέλος της Επιτροπής του αυστριακού Ιδρύματος Pro Oriente για τον Διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών). Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε θέματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας και οικουμενικής θεολογίας στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά, π.χ. για τον αποφατισμό, τις πατερικές θεωρήσεις του αθεϊσμού, την πρόσληψη των οικουμενικών κειμένων, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον ορθόδοξο φονταμενταλισμό και τη σχέση Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας. Επίσης, μετέφρασε βιβλία και άρθρα από και προς τα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά. Στις 31 Αυγούστου 2023 η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ανάμεσα στα δημοσιεύματα του περιλαμβάνονται: Karl Barth, Η Προς Ρωμαίους Επιστολή (1922), μετάφραση στα ελληνικά, Αθήνα 2015· “The Issue of Ecumenical Reception in Orthodox Churches and Theological Institutions” στο Pantelis Kalaitzidis, Thomas FitzGerald, Cyril Hovorun, Aikaterini Pekridou, Nikolaos Asproulis, Dietrich Werner & Guy Liagre (επ.), Orthodox Handbook on Ecumenism: Resources for Theological Education, Βόλος 2014, σσ. 813-821· “Images of Holiness that Do Harm”, Communio Viatorum 61(2019) 1, σσ. 99-109· „Die Sorge des Hirten – Konstantinopels Handeln in der Ukraine-Frage“, Religion und Gesellschaft in Ost und West 48.1 (1.2020) σσ. 19-23· „Pneumatologie und Eschatologie in der zeitgenössischen orthodoxen Theologie. Richtlinien und Perspektiven“ στο Petra Bosse-Huber, Konstantinos Vliagkoftis & Wolfram Langpape (επ.), Wir glauben an den Heiligen Geist. XII. Begegnung im bilateralen theologischen Dialog zwischen der EKD und dem Ökumenischen Patriarchat, Leipzig 2021, σσ. 119-137.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.