Επιμόρφωση δασκάλων και καθηγητών για εκπαίδευση ρομά και προσφύγων

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων

Οι καλές πρακτικές στην εκπαίδευση ρομά, προσφυγόπουλων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων θα απασχολήσουν κοινή συνεδρίαση δασκάλων και καθηγητών που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που είναι πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα έγινε για πρώτη φορά πέρυσι και θα επαναληφθεί και φέτος, δάσκαλοι και καθηγητές θα επιμορφώσουν και θα επιμορφωθούν για τις καλές πρακτικές στην εκπαίδευση των συγκεκριμένων μαθητών, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα στα σχολεία.

Σε συνέντευξη που δόθηκε στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τονίστηκε ότι κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των μαθητών Ρομά στα σχολεία της Μαγνησίας, ενώ μεγαλύτερος θα είναι φέτος και ο αριθμός των προσφυγόπουλων που θα παρακολουθήσουν τα τμήματα υποδοχής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη συνέντευξη έδωσαν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Πολύζος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης, ο διευθυντής του 10ο Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Αναστ. Γούκος και ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Γιώργος Χάρλας.

Ο κ. Πολύζος επισήμανε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στη Μαγνησία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στην επιτυχημένη περσινή πρωτοβουλία, με τη διοργάνωση νέας συνεδρίασης φέτος.
Ο κ. Σαβελίδης τόνισε την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις καλές πρακτικές εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά ή των προσφυγόπουλων. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των μονάδων για τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έκανε λόγο για ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών και υιοθέτηση των πρακτικών διδασκαλίας που είχαν καλό αποτέλεσμα.

Η σχολική διαρροή το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου Γιώργος Χάρλας δήλωσε ότι στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοιτούν 80 αλλοδαποί ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, από τις δομές της Μακρινίτσας και της Παιδόπολης και 90 ρομά.
Για τους πρόσφυγες τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια στην ένταξή τους στην Ελληνική κουλτούρα, αλλά συνήθως μένουν για λίγο, πριν αναχωρήσουν για το εξωτερικό, για να συναντήσουν τις οικογένειές τους.
Όσον αφορά στους μαθητές ρομά φοιτούν σε 12 σχολεία, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (Αλιβέρι) και στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου (Αγ. Παρασκευή). Σύμφωνα με τον διευθυντή οι μαθητές σταματούν τα μαθήματα, γιατί απασχολούνται ως πωλητές στα παζάρια και σε άλλες εποχιακές δουλειές.

Ο διευθυντής του 10ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Αναστ. Γούκος τόνισε ότι σε σύνολο 304 μαθητών οι 240 είναι ρομά και είναι ζήτημα εφαρμογής καλών πρακτικών η παραμονή τους στο σχολείο, ώστε να περιοριστεί η διαρροή που υπάρχει. Εκτός από τη μαθητική διαρροή, ο διευθυντής ανέφερε ως πρόβλημα τη συμπεριφορά των μαθητών και τη συνεννόηση με τους γονείς τους και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός σχολείου συνύπαρξης.

Τμήματα υποδοχής προσφύγων
Σχετικά με τα τμήματα υποδοχής προσφύγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Πολύζος απάντησε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει πρωινό και απογευματινό τμήμα υποδοχής και αναμένεται το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν.
Όπως είπε, υπάρχουν τρία σχολεία που ενδιαφέρονται για την φιλοξενία των τμημάτων υποδοχής και εξήγησε πως τα οχτώ παιδιά που φοίτησαν πέρυσι στο απογευματινό τμήμα, φέτος θα φοιτήσουν στο πρωινό, ενώ άλλα 22 παιδιά θα μοιραστούν σε δύο ίσα τμήματα και θα παρακολουθήσουν το απογευματινό τμήμα υποδοχής.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδης τόνισε πως το 10ο Γυμνάσιο είναι έτοιμο και περιμένει τη δημιουργία πρωινού και απογευματινού τμήματος υποδοχής προσφύγων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.