Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΜΒ: Οργανωμένο σχέδιο η αποδόμηση της Επιχείρησης

«Έξω οι μπράβοι από το δημαρχείο» φώναζε ο κόσμος στον Αχιλλέα Μπέο

Οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης της ΔΕΥΑΜΒ από τη Δημοτική Αρχή κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου, που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής την πιο θλιβερή στην ιστορία της, κατά τη συζήτηση για λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων των ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας, ανέφερε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αχ, Μπέος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που για να εγκριθεί, χρειάζεται την έγκριση των 2/3 των δημοτικών συμβούλων.
«Εμείς φέρνουμε ένα μείζον θέμα που έχει απασχολήσει πολιτικούς, παράγοντες και πολίτες για το τι γίνεται με τη ΔΕΥΑΜΒ. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και τους ενδοιασμούς και προβληματισμούς που είχαν οι εργαζόμενοι, το δικηγορικό γραφείο των εργαζομένων αναφέρει στη γνωμοδότησή του, ότι δεν χρειάζονται ειδικοί λόγοι για να τεθεί σε εκκαθάριση η ΔΕΥΑΜΒ. Είμαι σίγουρος ότι για ψηφοθηρικούς λόγους η αντιπολίτευση δε θα το ψηφίσει.», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε περίοδο κρίσης και που οι μισθοί είναι 500 ως 1000 €, ενώ μεγάλο ποσοστό τω εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ πληρώνεται με πάνω από 2.000 € το μήνα, ενώ με την ένταξη της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Αναφορικά με τα έργα που ακούγεται ότι θα χαθούν, ο Αχ. Μπέος είπε ότι μεταφέρονται στο Δήμο και προστατεύονται. «Το ύψος των εργασιών της ΔΕΥΑΜΒ κάθε χρόνο υπερβαίνει τα 15 εκ. € και περίπου 3 εκ. € είναι ΦΠΑ, τα οποία εξοικονομεί ο Δήμος, με πολλαπλά τα οφέλη», τόνισε και πρόσθεσε ότι από το νόμο δίνεται το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέγει τους οφειλέτες που θα πληρώσει. «Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ένα πλεονέκτημα να διασφαλίσει τα χρήματα και με όσους δικηγόρους και οικονομολόγους μιλήσαμε καταλήξαμε εκεί και γι αυτό θεωρώ ότι είναι θετικό η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε εκκαθάριση», ανέφερε ο Αχ. Μπέος..

Οργανωμένο σχέδιο
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου, που είπε ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για αποδόμηση της ΔΕΥΑΜΒ με την στόχευση κι εργαζομένων, ώστε να οδηγηθούμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, όπως έγινε προσπάθεια με τον βιολογικό καθαρισμό.

«Μετά και την προκλητική ενέργεια της ΕΡΓΗΛ να κατασχέσει ποσά, οι φόβοι και οι ανησυχίες μας έχουν ενταθεί για τις ενέργειες που έγιναν και για όσες δεν έγιναν. Την πιο θλιβερή ημέρα για τη ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ την περασμένη Παρασκευή. Οφείλατε να ασκήσετε ορθή και χρηστή οικονομική Διοίκηση κι έχετε την πλήρη ευθύνη γι αυτή την πρόταση», κατήγγειλε.

Απαντώντας ο Αχ. Μπέος είπε «Καταλαβαίνω τον πόνο σας που δεν ανοίξαμε τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ να σας δώσουμε τα χρήματα, αλλά αυτό το ποσό αν το δικαιούστε ή όχι είναι μια μεγάλη ιστορία, καθώς το μισθολόγιο το δικό σας το έκοψε ετσιθελικά ο κ. Σκοτινιώτης. Οι εργαζόμενοι είπαν ότι αδίκως δεν τους καταβάλαμε τα χρήματα. Έχουμε το δικαίωμα που μας παρέχει ο Νόμος να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και περιμένουμε την τελική απόφαση», τόνισε και χαρακτήρισε άτοπη και άσκοπη την τοποθέτηση του προέδρου.

Ο δήμαρχος, για την παραχώρηση λειτουργίας του Βιολογικού, υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και επανέλαβε ότι “Όσο θα είμαστε εδώ ιδιωτικοποίηση του νερού δε θα υπάρξει”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων των ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας, είπε ότι έχουν κλείσει ΔΕΥΑ σε Αμαλιάδα, Μέγαρα και Ιεράπετρα και οι Δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ύδρευσης και τις επανασυστήνουν. Για τον ΦΠΑ των έργων των ΔΕΥΑ ανέφερε ότι συμψηφίζεται με τα τιμολόγια. Επίσης είπε ότι, από τη στιγμή που θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι, θα συνεχίζουν να παίρνουν τα ίδια χρήματα, ενώ τα χρήματα που διεκδίκησαν είναι οι μειώσεις που τους είχαν γίνει, πέραν των προβλεπόμενων. Όπως είπε “Αν η ΔΕΥΑΜΒ εκσυγχρονιστεί έχει τα φώτα να πάει πολύ καλά και να εξυπηρετήσει τον πολίτη”.

Απαντώντας, ο κ. Μπέος, αναφέρθηκε σε νόμο που τίθεται σε ισχύ από το 2019, ενώ για τις ΔΕΥΑ που τέθηκαν σε εκκαθάριση κι επανήλθαν δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να γίνει και με τη ΔΕΥΑΜΒ. “Ότι είναι καλύτερο για την πόλη θα το κάνουμε” είπε.

Ο κόσμος που βρίσκονταν στην αίθουσα αντιδρούσε κι αποδοκίμαζε τα όσα ανέφερε με τον κ. Μπέο να κάνει λόγο για τους “ίδιους 15 “κοπρίτες” που ήταν στη ΔΕΥΑΜΒ την Παρασκευή” προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Ο κ. Δραγκόλας είπε ότι δε θα μπορέσει ο Δήμος να κάνει έργο γιατί τα έργα θα πάνε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος θα τριπλασιαστεί, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι τα έργα αυτή τη στιγμή της ΔΕΥΑΜΒ, είναι έργα από το ΕΣΠΑ κι όχι από το ΠΔΕ, προσθέτοντας ότι μισθολόγιο κάτω των 1.000ευρώ δε θα πρέπει να πειραχτεί. Ο κ. Δραγκόλας είπε ότι, ότι αμοιβές έχουν οι εργαζόμενοι είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Ιωσήφ Παλάντζας είπε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την είσπραξη των οφειλών, με τον δήμαρχο να λέει ότι “όταν σας δώσουν το δικαίωμα να διοικήσετε, να διοικήσετε όπως θέλετε. Οι οφειλές που λέτε είναι από τα σχολεία. Θέλετε να κλείσουμε τα σχολεία;”.

«Έξω οι μπράβοι»
Ο Αχ. Μπέος δέχτηκε τις αποδοκιμασίες του κόσμου, καθώς και συνθήματα όπως “Έξω οι μπράβοι από το Δημαρχείο”, ενώ απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ανέφερε ότι “δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, ότι ΔΕΥΑΜΒ και Δήμος είναι ενιαία. Ο Δήμος δε χρωστά τίποτα στη ΔΕΥΑΜΒ αυτά που χρωστά η ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο θα τα συμψηφίσουμε. Τα σχολεία που φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά δεν πρέπει να πληρώνουν νερό”. Ο ίδιος είπε ότι έχουν γίνει 27 προσφυγές από το 2014 μέχρι σήμερα για την ΕΡΓΗΛ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Κανελής ζήτησε από τον πρόεδρο να δοθεί ο λόγος στους πολίτες που βρίσκονταν στη συνεδρίαση.

Ο σύμβουλος μειοψηφίας Τ. Δουλόπουλος, είπε ότι κάποιοι μέσα στη ΔΕΥΑΜΒ, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να τους καταδικάσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.