Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο Ράδιο Ένα: «Η Αντιγόνη πάντα αποτελεί μια … πρόκληση»

Είναι ένα σπουδαίο κείμενο, ένα έργο φαινόμενο, υποστήριξε στο Ράδιο Ένα ο αγαπημένος ηθοποιός

Ως κορυφαίος του χορού για πρώτη φορά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης επιστρέφει στον … «τόπο του εγκλήματος» και μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο υπό την σκηνοθεσία του καταξιωμένου Λιθουανού σκηνοθέτη Cezaris Graužinis μεταφέρουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε όλη την Ελλάδα. Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή για το εμβληματικό αυτό θεατρικό έργο, τα μηνύματά του, ενώ προανήγγειλε και μια ακόμη θεατρική συνεργασία με τον Cezaris Graužinis για τον χειμώνα.
«Η Αντιγόνη είναι διαχρονικό έργο. Ίσως είναι το πιο εμβληματικό , πολυπαιγμένο και το πιο δημοφιλές έργο του αρχαίου δράματος και όχι τυχαία, με πολλά ανεβάσματα στο θέατρο παγκόσμια. Πάντα αποτελεί μια πρόκληση. Είναι ένα έργο με πολλές ερμηνείες και εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για ένα καινούργιο ανέβασμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης τονίζοντας πως ολόκληρος ο θίασος, παρά τις πρόβες, παρά τις παραστάσεις ανακαλύπτει συνεχώς το μεγαλείο του κειμένου, την ποίησή του και τους χαρακτήρες του.

«Η ιστορία του πολιτισμού σε πνευματικό επίπεδο,
στα γραπτά κείμενα ίσως σταμάτησε στην αρχαία Ελλάδα»

« Είναι ένα έργο φαινόμενο. Γράφτηκε πριν περίπου 2500 χρόνια και είναι συγκλονιστικό γιατί είναι σαν να έχει γραφτεί σήμερα και με έναν τρόπο μοναδικό. Κάποτε έλεγε ένας δάσκαλός μου, ότι η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού σε πνευματικό επίπεδο στα γραπτά κείμενα ίσως σταμάτησε στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είμαστε βέβαια προγονόπληκτοι αλλά αντικειμενικά, είναι ένα σπουδαίο κείμενο της Ελληνικής γραμματείας και του Θεάτρου», επεσήμανε αναφορικά με την διαχρονικότητα του αρχαίου κειμένου και των μηνυμάτων τους.
Μιλώντας για τα μηνύματα που περνά η Αντιγόνη, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα αντιπολεμικό έργο μόνο, καθώς τίθενται ηθικά και ανθρώπινα ζητήματα, της τρέλας και της ανοησίας του ανθρώπου τα οποία είναι συνυφασμένα με την φύση του και δεν μπορούν να ξεπεραστούν, γι’ αυτό και εξακολουθούν να είναι και σημερινά.
Το έργο, υποστήριξε δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με αναζητήσεις, καθώς μπορεί να το παρακολουθήσει και να το απολαύσει ακόμη κι ένας θεατής που δεν έχει ξαναδεί στην ζωή του θέατρο. Μπορεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, να ζήσει κάποιος δύο ώρες έντονης συγκίνησης και χαράς.

«Δεν συμμετείχα ποτέ στον χορό»!

Ο ίδιος για πρώτη φορά μπαίνει στον ρόλο του κορυφαίου του χορού, μιας και όπως εξομολογήθηκε αν και έχει παίξει πολύ αρχαίο Θέατρο, λόγω του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δεν έτυχε ποτέ να συμμετέχει , ούτε καν στον χορό.
«Παρόλο που ήμουν στο Κρατικό Θέατρο και το αρχαίο δράμα ήταν μεγάλο μέρος της δουλειά μας και πήγα και πολύ νέος στην Επίδαυρο, δεν έτυχε να παίξω όχι κορυφαίο του χορού, ούτε καν… στον χορό. Γιατί όλοι οι ηθοποιοί στα νιάτα μας πριν παίξουμε κάποιους ρόλους περνάμε από τον χορό, κάνουμε το… «αγροτικό μας». Εγώ δεν έτυχε να το κάνω και όταν μου ζητήθηκε από τον σκηνοθέτη και μου εξήγησε την ματιά του έργου, είπα το ναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος μαζί με όλο τον θίασο έχει ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ελλάδα.

Μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση τον «Αμπιγιέρ»

Στα επόμενα σχέδιά του είναι το θέατρο, καθώς θα συνεργαστεί με τον Λιθουανό σκηνοθέτη Cezaris Graužinis ανεβάζοντας στο θέατρο Καρέζη, μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση τον «Αμπιγιέρ».
«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, εμβληματικό και έχει χρόνια να ανέβει στην Ελλάδα. Η προηγούμενη παράσταση ήταν πριν 30 χρόνια (με ένα ακόμη διάλειμμα πριν λίγα χρόνια, που δεν γνώρισε ωστόσο την ανταπόκριση που θα έπρεπε), με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Νικήτα Τσακίρογλου με πολύ μεγάλη επιτυχία», εξήγησε ο γνωστός ηθοποιός.

«Είμαι σε ένα στάδιο αναζήτησης για
επετειακή παράσταση με τους Άγαμους Θύτες»

Βέβαια, από τη σκέψη του δεν λείπει και η επετειακή παράσταση με τους Άγαμους Θύτες για τα 30 τους χρόνια. Η παράσταση αυτή αναβλήθηκε λόγω της καραντίνας, όμως τώρα έχει έρθει πάλι στο μυαλό του ιδρυτή και δημιουργού της υπέροχης αυτής ομάδας, η επανένωση των Άγαμων.
« Κάθε φορά που είναι να κάνουμε Άγαμους είναι μια δική μου εσωτερική απόφαση. Αυτή τη στιγμή είμαι σε ένα στάδιο αναζήτησης. Η πρόθεση είναι να γίνει, πως και πότε δεν ξέρω. Υπήρχε μια ιδέα ενός reunion, όμως είναι δύσκολο γιατί πέρασαν 50-60 συνεργάτες από τους Άγαμους. Μπορεί να γίνει μια νέα παράσταση με ορισμένους παλιούς συνεργάτες. Θα δούμε, είναι σίγουρο όμως ότι η παράσταση θα γίνει», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.