Κουτσιμπέλης : «Να πείσει η Κυβέρνηση οτι έχουμε ανάπτυξη, αλλά με εργασιακά δικαιώματα»

Απόστολος Μούσιος, Σταύρος Κουτσουμπέλης, Φίλιππος Κωνσταντινίδης
Στο Βόλο το Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Αθήνας

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Σταύρος Κουτσιμπέλης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Αθήνας, η οποία έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.  Η επίσκεψη και η ομιλία του έγινε ενόψει της περιοδείας που έχει αναλάβει η ΑΔΕΔΥ στα τοπικά Νομαρχιακά Τμήματα, έτσι ώστε να ενημερώσει σχετικά με τα ζητήματα και τις προτάσεις της  ΑΔΕΔΥ και ειδικά λόγω της επερχόμενης Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Ο κ. Κουτσιμπέλης αρχικά τόνισε ότι το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ γίνεται στον απόηχο δύο σημαντικών νομοθετημάτων, όπως το εργασιακό και την επικουρική ασφάλιση, αλλά λόγο έκανε γενικότερα για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως η κατάργηση του οκταώρου και η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

«Πρέπει να πείσουν ότι μπορούμε να έχουμε πράγματι ανάπτυξη, αλλά με εργασιακά δικαιώματα»

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στο Δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο ενημέρωσε ότι είναι στο 205%, γεγονός που έχει την πεποίθηση ότι μετά το 2022 θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια και νέες περικοπές για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Σχετικά με αυτό ανέφερε: «Η Κυβέρνηση έχοντας το άγχος αυτό, αλλά έχοντας και τις πιέσεις της εργοδοσίας δημιούργησε ένα εργασιακό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Δίνει γη και ύδωρ σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλουν εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και στην ουσία το νομοσχέδιο από το 81 άρθρο μέχρι το 103 τροποποιεί σε βαθμό καταργήσεως τον νόμο 1264, έναν εμβληματικό νόμο για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι δυσκολίες γύρω από αυτές. «Είναι ένας νόμος αντεργατικός και αντιδραστικός, αν και έχει τα αποτελέσματά του. Το βλέπουμε στον ρυθμό της ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου που υπάρχει μια ‘’έκρηξη’’, που άλλωστε είναι το αφήγημα της Κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κουτσιμπέλης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση για να πείσει τα όποια πολιτικά κόμματα αντιδρούν σε αυτή την ανάπτυξη, η λύση είναι να τους πείσει ταυτόχρονα ότι μπορούμε να έχουμε πράγματι ανάπτυξη, αλλά με εργασιακά δικαιώματα.

Σε αυτό το σημείο, ενημέρωσε ότι προβλέπεται στις γενικές συνελεύσεις να υπάρχει εξ αποστάσεως συμμετοχή  ώστε να παίρνουν μέρος όλοι στις αποφάσεις, είτε αφορούν τις απεργίες, είτε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση.

«Ο αγώνας που κάναμε για οκτώ ώρες διασκέδαση, για οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες εργασία πήγε περίπατο»

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσιμπέλης αναφέρθηκε στο λεγόμενο flexicurity, ένα θέμα που απασχολεί την εργοδοσία πανευρωπαϊκά, ενώ έκανε λόγο για ένα οκτάωρο το οποίο εντός εξαμήνου μπορεί να γίνει «λάστιχο». «Ένας εργαζόμενος μέσα στο εξάμηνο μπορεί να μην κάνει καθόλου οκτάωρο, αλλά μπορεί να πάρει τις υπερωρίες του ή τα ρεπό του με τον υπολογιζόμενο χρόνο του εξαμήνου και όχι του ημερομίσθιου. Ο αγώνας που κάναμε για οκτώ ώρες διασκέδαση, για οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες εργασία πήγε περίπατο», εξήγησε αναλυτικά για την κατάργηση του οκταώρου.  Σχετικά μ’ αυτό, συμπλήρωσε επίσης ότι αυτή η απόφαση επηρεάζει τις εποχικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό, ο οποίος τουρισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε πληγεί την προηγούμενη δεκαετία από τις μνημονιακές πολιτικές. «Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με 16ωρα και σκοπός είναι να μην τους δώσουν εξτρά αμοιβή», ανέφερε.

Τα αιτήματα των εργαζομένων της ΑΔΕΔΥ

«Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο κ. Κουτσιμπέλης, αναφερόμενος στο «τσουνάμι» ακρίβειας που έρχεται και όπως συγκεκριμένα το χαρακτήρισε. Ως αίτημα της ΑΔΕΔΥ αναφέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης. Έθιξε επίσης και τις έκτακτες εισφορές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ήδη, αλλά ανέφερε ως αίτημα και την επιστροφή του 14ου μισθού.  Τέλος, υπογράμμισε το ζήτημα του ασφαλιστικού με την επικουρική σύνταξη και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει.

«Κάποιοι που είναι ασφαλισμένοι από το 2010 και μετά θα μεταφερθούν στο νέο αυτό σύστημα. Επομένως μία μερίδα εργαζόμενων και μια ολόκληρη γενιά δεν θα καταβάλει εισφορές για τους παλιούς ασφαλισμένους», εξηγεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ ασκεί κριτική στα λεγόμενα της Κυβέρνησης που λέει ότι θα τα βάλει από τον  κρατικό προϋπολογισμό. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης», κατέληξε.

«Είναι κάποιοι ανεμβολίαστοι που φοβούνται και αυτούς πρέπει να τους πείσουμε»

Όσον αφορά στον εμβολιασμό και στην υποχρεωτικότητα ο κ. Κουτσιμπέλης δήλωσε ότι ο εμβολιασμός είναι εκ των ων ουκ άνευ, και το εμβόλιο ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Σχετικά με την υποχρεωτικότητα ανέφερε ότι είναι «ψευτοδίλημμα». «Υπάρχουν οι αντιεμβολιαστές, αλλά υπάρχουν επίσης μέτρα και κανόνες τα οποία πρέπει να τηρήσουν», σημείωσε, ενώ ανέφερε εξίσου ότι υπάρχουν και κοινωνικά πεδία στα οποία δεν γίνεται να είσαι ανεμβολίαστος, εφόσον  ο ίδιος είναι υπέρ του εμβολιασμού του κλάδου των υγειονομικών. «Είναι κάποιοι ανεμβολίαστοι που φοβούνται και αυτούς πρέπει να τους πείσουμε. Είναι και κάποιοι όμως που πετούν την μπάλα στην εξέδρα και με αυτούς δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη», είπε ο κ. Κουτσιμπέλης και κατέληξε λέγοντας ότι «λέμε ναι στον καθολικό εμβολιασμό, αλλά όχι στα πειθαρχικά μέτρα».

Πριν τον κ. Κουτσιμπέλη, αρχικά χαιρέτισαν και μίλησαν ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Βόλο, αλλά και ο Απόστολος Μούσιος, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερη την  περίοδο που διανύουμε σχετικά με την οικονομία και την αδυναμία, όπως είπε, των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε ένα χειμώνα που προβλέπονται πολλές αυξήσεις. Τόνισε επίσης την μείωση της αγοραστικής δύναμης, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στην αγωνία που επικρατεί σχετικά με το αύριο.

Ο κ. Μούσιος έκανε λόγο για νομοσχέδια που γίνονται νόμοι, τα οποία έχουν  μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους, αναφερόμενος στο εργασιακό και στην ίδρυση ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης. «Όλα αυτά έχουν ένα και μόνο στόχο. Να δυσκολέψουν και να αποτρέψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι η ΑΔΕΔΥ και το Εκτελεστικό της Συμβούλιο θα οργανώσει και θα σχεδιάσει τον αγώνα από εδώ και πέρα, με την αρχή να γίνεται στην συγκέντρωση του Σαββάτου στην ΔΕΘ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.