Ένα studio για εγκύους και νέους γονείς στον Βόλο

Η Βοηθός Μητρότητας, Δήμητρα Βασιλού εξηγεί τι χρειάζεται η έγκυος και η νέα μητέρα

Tη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό, γεννιέται και μία μητέρα, και μαζί ξεκινούν να γνωρίζουν έναν νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους. Οπότε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τις ανάγκες μίας μητέρας, με τη Βοηθό Μητρότητας να έρχεται ν’ αναλάβει την καθοδήγηση και τη στήριξή της, από την πρώτη στιγμή, όπως επισημαίνει και η κα Δήμητρα Βασιλού, υπεύθυνη του χώρου «Love me more», στον Βόλο, στεκόμενη δίπλα στις εγκύους και στους νέους γονείς!

Όπως αναφέρει η κα Βασιλού, μία Βοηθός Μητρότητας, ως επαγγελματίας περιγεννητικής φροντίδας, γνωρίζοντας τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες της εγκύου, παρευρίσκεται δίπλα της και αναπτύσσει μία σχέση εμπιστοσύνης κατά την εγκυμοσύνη, απαραίτητη για την καθοριστική στιγμή στην οποία θα τη συντροφεύσει. Βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει και ν’ ακούει το σώμα της, να εμπιστευτεί τη δύναμη και τις ικανότητές της, ν’ αντιληφθεί πως η γέννα της, της ανήκει και έτσι έχει ενεργό ρόλο σ’ αυτή.

Κατά τη λοχεία μάλιστα, η Βοηθός μητρότητας αναλαμβάνει την υποστήριξη, τη φροντίδα, και την ενδυνάμωση της μητέρας μετά τον τοκετό, με αποδοχή και σεβασμό, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδρομή της μητρότητας με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

«Στο «Love me more» διοργανώνονται επίσης σεμινάρια για εγκύους και νέους γονείς, με ποικίλη θεματολογία, που αφορά πολλά ζητήματα που προβληματίζουν και δημιουργούν στην αρχή απορίες, όπως είναι ο τοκετός, ο θηλασμός και η γονεϊκότητα. Παράλληλα, λειτουργούν υποστηρικτικές ομάδες για νέους γονείς και εγκύους, σε έναν χώρο με αγάπη και φροντίδα για τη μαμά και το μωρό της, ενώ υπάρχει πάντα χώρος και για τον μπαμπά» σημειώνει η κα Βασιλού. Άλλωστε τονίζει ότι: «Μέσα από τον τρόπο που βίωσα την εγκυμοσύνη, τη γέννηση του παιδιού μου και τη μητρότητα, κατάλαβα ότι όλα όσα αφορούν την περιγεννητική αγωγή, είναι αυτά που με κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη»!

Η σημασία της γιόγκα

Στο στούντιο του «Love me more» λοιπόν, νέοι γονείς και έγκυες λαμβάνουν υποστήριξη, φροντίδα και ενημέρωση για την εγκυμοσύνη, τη λοχεία αλλά και το πρώτο διάστημα της ζωής ενός μωρού, τόσο σε πρακτικά ζητήματα όσο και σε ό,τι αφορά την ψυχολογική στήριξη. Τα προγράμματα γιόγκα έρχονται να υποστηρίξουν σωματικά και ψυχολογικά την έγκυο αλλά και τη νέα μητέρα. Για παράδειγμα η Aerial Yoga είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα για εγκύους με τη χρήση πανιών, και η έγκυος μέσα από ειδικές ασκήσεις έχει τη δυνατότητα να βιώσει το αίσθημα της απελευθέρωσης από τη βαρύτητα που επηρεάζει την καθημερινότητά της, λόγω των αλλαγών στο σώμα της.

Από την άλλη, το πρόγραμμα της Birthlight Yoga έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της εγκύου σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Ασκήσεις που τονώνουν την καρδιά και τη μήτρα, διατάσεις και κινήσεις που ανακουφίζουν από τους πόνους, αναπνοές που δίνουν έξτρα οξυγόνο στο μωρό για την ανάπτυξή του και χαλάρωση για να φύγει το στρες, προετοιμάζουν τη γυναίκα για τον τοκετό και η ίδια βιώνει τη γέννηση του μωρού της ως μία ενδυναμωτική εμπειρία με αυτήν πρωταγωνίστρια!

To βρεφικό μασάζ ξεχωριστή στιγμή για μωρά και γονείς

«Το βρεφικό μασάζ είναι το καλύτερο εργαλείο στα χέρια ενός νέου γονιού ώστε να περάσει ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο με το μωρό του, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 3 μήνες οπότε και διανύεται το «4ο τρίμηνο της κύησης» επισημαίνει η κα Βασιλού, χαρακτηρίζοντας το βρεφικό μασάζ ως μια μορφή έκφρασης της αγάπης, η οποία καλλιεργείται μέσα από το υγιές άγγιγμα και τη στενή επαφή του γονιού με το μωρό.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, σημειώνει: «Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας άοσμο φυτικό έλαιο γίνονται σε κάθε μέρος του βρεφικού σώματος χαλαρωτικά πιασίματα και ρυθμικά χάδια, εφαρμόζοντας μια ακολουθία που έχει προκόψει εμπειρικά με την πάροδο των χρόνων. Το μασάζ προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία και είναι μια ξεχωριστή στιγμή λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας του γονέα με το μωρό, έτσι ώστε να νιώθει αγαπητό, πολύτιμο και σεβαστό».

 

Μικρά ποδαράκια, μεγάλα βηματάκια!

Στο «Love me more» παράλληλα τρέχει και το πιο διασκεδαστικό και πρωτότυπο πρόγραμμα για μαμάδες και μωράκια από 5 μέχρι 12 μηνών, το «Tiny Feet, Big Steps», με σκοπό να εξασφαλίσει στο βρέφος ερεθίσματα και ενασχολήσεις ανάλογα με την ηλικία του αλλά και να περάσει ποιοτικό χρόνο με τη μαμά του ή τον φροντιστή του.Με πολύ παιχνίδι, μουσική, γυμναστική, μασάζ και χορό δίνουμε ένα πλήρες πακέτο ερεθισμάτων που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του βρέφους. Όλες οι αναπτυξιακές δεξιότητες όπως η αδρή κινητικότητα, η λεπτή κινητικότητα, η γλώσσα, ο γνωστικός τομέας και η κοινωνικότητα ενδυναμώνονται καθώς το πρόγραμμα εισέρχεται σε όλες τις αισθητηριακές διόδους.

Φυσικά τα οφέλη του προγράμματος δεν σταματούν εδώ καθώς είναι μία υπέροχη έξοδος και για τις ίδιες τις μαμάδες ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μέσα από τη μητρότητα.

Το πρόγραμμα πέρα από τη βασική του δομή έχει και θεωρία που δίνει το έδαφος σε συζητήσεις βασισμένες στο attachment parenting.

Tι περιλαμβάνει λοιπόν το πρόγραμμα; Το baby gym προσφέρεται για την εκγύμναση του μωρού, ενώ το baby spa επικεντρώνεται στο βρεφικό μασάζ. Για την… ανακάλυψη του περιβάλλοντος το messy play αποτελεί το μέσο, ενώ το sensory play προσφέρεται για το αισθητηριακό παιχνίδι. Για πιο… μουσικές καταστάσεις, οι μητέρες με τον βρεφικό σάκο και το μωρό τους συμμετέχουν στο babywearing dancing, ενώ το music party συμβάλλει μουσικοκινητικά στην ανάπτυξη του μωρού.

Τι προσφέρει η Βοηθός Μητρότητας

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Βοηθός Μητρότητας, έχουν στόχο να βιώσει η νέα μητέρα την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία ως μία θετική εμπειρία, γεμάτη όμορφες αναμνήσεις που θα θυμάται για μια ζωή.

Συγκεκριμένα:

  • Προσφέρει προγεννητική και μεταγεννητική συναισθηματική υποστήριξη
  • Ενδυναμώνει τη γυναίκα και την ενθαρρύνει να εμπιστευτεί το σώμα της και τις ικανότητές της
  • Παραθέτει επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την επεξήγηση και συζήτηση πρακτικών θεμάτων που απασχολούν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, προκειμένου να τους βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων
  • Πληροφορεί και ενημερώνει για τις εναλλακτικές διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να διαμορφώσει η γυναίκα και ο σύντροφός της ένα πλάνο τοκετού σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους
  • Προασπίζεται τα δικαιώματα της επιτόκου και την ενθαρρύνει να επικοινωνεί τις επιθυμίες, τις απορίες και τις ανάγκες της με τους επαγγελματίες υγείας που την παρακολουθούν
  • Παρέχει συνεχή φυσική παρουσία, καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, γνωρίζοντας τη φυσιολογία της γέννας
  • Προσφέρει σωματική ανακούφιση, μασάζ και διάφορες φυσικές τεχνικές χαλάρωσης
  • Στηρίζει τον σύντροφο και τον ενθαρρύνει να ανταποκριθεί στον ρόλο του πριν και κατά τον τοκετό, στον βαθμό που και ο ίδιος το επιθυμεί
  • Στηρίζει τις επιλογές και τις αποφάσεις της επιτόκου, χωρίς να συμβουλεύει, να καθοδηγεί ή να κρίνει
  • Εξασφαλίζει τις συνθήκες που οι γονείς επιθυμούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός με το βρέφος από την πρώτη στιγμή
  • Φροντίζει τη μητέρα με μεγάλη ευαισθησία για τις σωματικές και συναισθηματικές της ανάγκες
  • Παρέχει στη μητέρα σημαντικές γνώσεις και πρακτική υποστήριξη γύρω από τον θηλασμό
  • Ακούει τους νέους γονείς, τους φόβους, τις ανησυχίες τους και το μοίρασμα της εμπειρίας τους
  • Συμβάλλει στην προσαρμογή της οικογένειας στις νέες συνθήκες με πρακτική υποστήριξη στη φροντίδα του βρέφους και σε ελαφριές εργασίες του σπιτιού
  • Παρέχει συστάσεις για άλλους επαγγελματίες στον χώρο της μεταγεννητικής φροντίδας, ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας, πληροφόρηση, βιβλία
  • Δεν είναι μαία, δεν είναι ιατρικό προσωπικό, δεν εκτελεί κλινικές εργασίες, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά με τους επαγγελματίες υγείας, προς όφελος της μητέρας και του νεογνού.

Η παρουσία της βοηθού μητρότητας κατά τον τοκετό, παρέχονται την απαραίτητη φροντίδα για την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας της μητέρας και του βρέφους, έχει μόνο οφέλη να προσφέρει.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από μελέτες:

  • Συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της γυναίκας
  • Μειώνει τη χρονική διάρκεια του τοκετού
  • Μειώνει τις πιθανότητες για έναν παρεμβατικό τοκετό
  • Μειώνει την ανάγκη της εγκύου για χορήγηση αναλγητικών και τις πιθανότητες για επισκληρίδιο αναισθησία
  • Μειώνει τις πιθανότητες για έναν τοκετό με καισαρική τομή
  • Μειώνει τις πιθανότητες μιας τραυματικής εμπειρίας τοκετού
  • Αυξάνει τις πιθανότητες άμεσης έναρξης και επιτυχούς εδραίωσης του θηλασμού
  • Ελαχιστοποιεί τον φόβο και το άγχος προσφέροντας το αίσθημα της ικανοποίησης μεταγεννητικά
  • Μειώνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα επιλόχειας κατάθλιψης.

 

 

Δήμητρα Βασιλού

Βοηθός Μητρότητας/Doula

Pregnancy yoga instructor

Α.Α.Τ.Η. Parent Educator

Eκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ ΙΑΙΜ

Εκπαιδεύτρια: Tiny Feet Big Steps Μαγνησίας

Κολοκοτρώνη 11, Βόλος – Τηλέφωνο: 6941438705

 

Facebook: Love me more – studio για εγκύους & νέους γονείς

Instagram: lovememore.gr

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.