Μεγάλο ποσοστό νερού χάνεται από ζημιές στην πηγή Κουκουράβας

Επείγουσες εργασίες της ΔΕΥΑΜΒ μετά τις κατολισθήσεις που έγιναν

Οι κατολισθήσεις που έγιναν στις 12 Ιανουαρίου στην περιοχή της Κουκουράβας, είχαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο υδραγωγείο και ποσοστό 16% το πηγαίου νερού, να αποτελεί απώλεια για το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ. Λόγω της μείωσης του πηγαίου νερού, άρχισαν να ανεβαίνουν τα χλωριόντα στο νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας.
Σήμερα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης και αποφάσισε να αναθέσει την επισκευή της βλάβης που προκλήθηκε, προϋπολογισμού 55.000 €, ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέ4σουν 10 ημέρες περίπου.
Η κατολίσθηση στην περιοχή των πηγών είχε γίνει το πρωί της Κυριακής 12 Ιανουαρίου και οι βράχοι που έπεσαν παρέσυραν τα δίκτυα μεταφοράς συγκέντρωσης των νερών των τοπικών υδρομαστεύσεων, προκαλώντας μικρές ζημιές, με αποτέλεσμα, ωστόσο, αν και το νερό συγκεντρώνεται, να μη μπορεί να μεταφερθεί στο υδραγωγείο του Βόλου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, μετά από αυτοψίες στην περιοχή, εκτίμησαν τις απαραίτητες εργασίες και προχώρησαν στην σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του δικτύου.

Την εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε ο Μιλτιάδης Φαναριώτης, διευθυντής συντήρησης και λειτουργίας υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος ανέφερε πως η διαδικασία που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί λόγω της ανάγκης να γίνει σύντομα το έργο, είναι αυτή της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση στον Τύπο. Η διαδικασία αυτή είναι σύντομη, μπορεί να λειτουργήσει και σε δέκα ημέρες να υπάρχει ανάδοχος, σε αντίθεση με άλλες διαδικασίες που το συντομότερο δυνατό που μπορούν να ολοκληρωθούν είναι τρεις μήνες. «Δε μπορούμε να περιμένουμε αυτή τη διαδικασία για να ξεκινήσει το έργο. Η μελέτη ήταν έτοιμη την Παρασκευή και σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εγκρίθηκαν η μελέτη και οι όροι, για να γίνει η δημοπράτηση των εργασιών», ανέφερε ο διευθυντής υποδομών.

Από τις πηγές της Κουκουράβας υδροδοτείται σε σημαντικό ποσοστό το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς το νερό που αποδίδουν αντιστοιχεί στο 16% των αναγκών σε πηγαίο νερό, σε ετήσια βάση. «Πρόκειται για σημαντική ποσότητα και καλής ποιότητας νερό, το οποίο εξακολουθεί να συγκεντρώνεται, αλλά δεν έρχεται σε εμάς, καταλήγει στο ρέμα, διότι καταστράφηκε το δίκτυο. Είναι κρίμα αυτό το νερό και το έργο που υπάρχει να χαθεί και με τη συντήρηση θα το προστατεύουμε και από περαιτέρω ζημιές», επισήμανε ο κ. Φαναριώτης.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις υπογραφεί το συμφωνητικό με τον ανάδοχο. Από την στιγμή που θα εγκριθεί και θα αναρτηθεί η απόφαση, θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα περίπου το θέμα των προσκλήσεων και της παράδοσης προσφορών, η αξιολόγηση θα γίνει κατευθείαν και με νέο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα γίνει η ανάθεση και θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη των εργασιών.

Αυξήθηκαν τα χλωριόντα
Ήδη. Λόγω της μείωσης του πηγαίου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα, καθώς τα χλωριόντα – αν και βρίσκονται εντός των ορίων – έχουν σημειώσει αύξηση από το 80 στο 120, με όριο τα 250. «Σκοπός μας είναι να προλάβουμε να πάρουμε και τα νερά γιατί είναι ένα σημαντικό υδατικό δυναμικό που πρέπει να ρίξουμε στο υδραγωγείο μας», κατέληξε ο διευθυντής υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ.

Ανάγκη πρόσληψης προσωπικού
Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, ενέκρινε ομόφωνα την ανάθεση στον προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αντλιοστασίων ακαθάρτων και ομβρίων, προϋπολογισμού 56.500 €.
Με το έργο συμφώνησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βάιος Ζεμπέογλου, ο οποίος για ακόμη μία φορά κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στην προκήρυξη προσλήψεων συμβασιούχων εργαζόμενων, ούτως ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Ειδική αναφορά έκανε στο τμήμα ύδρευσης, όπου πρέπει να προσληφθούν υδραυλικοί, ενώ τόνισε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και το θέμα της πρόσληψης μονίμων εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.