«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» απέναντι στη φτωχοποίηση και τη λιτότητα

Είπαν οι φορείς του Βόλου στην κατάθεση στεφάνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που κυριάρχησε πριν 44 χρόνια, στις 17 Νοέμβρη 1973, κατά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της χούντας ων συνταγματαρχών, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για αγώνες κατά των πολιτικών φτωχοποίησης των Ελλήνων, τη λιτότητα και για το δικαίωμα στην υγεία, την Παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, επισημάνθηκε από τους φορείς του Βόλου, κατά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλία, υπό βροχή. Θα ακολουθήσουν στις 6 το απόγευμα δύο συγκεντρώσεις στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Την Περιφερειακή Ενότητα εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, που ανέφερε ότι 44 χρόνια μετά, η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων τιμά την επέτειο, διότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και να την τιμούμε, για να χαράσσουμε το μέλλον.
Τα μηνύματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα σήμερα, όπως και εκείνη την εποχή, τόνισε.

ΟΔημήτρης Βασιλείου γραμματέας Εργατικού Κέντρου Βόλου, ανέφερε ότι μετά από 44 χρόνια το μήνυμα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ και δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους, το έχουν αφαιρέσει. «Θέλουμε να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό και ενωμένοι όλοι να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε από το παρελθόν δικαίωμα να έχουμε όλοι και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», επισήμανε.

Ο Θοδωρής Μεταξάς, επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. και πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Π.Θ., δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι μνήμης, επέτειος απλών ιδανικών αλλά δύσκολων στην εφαρμογή τους. «Κάποιοι νέοι, πριν από κάποια χρόνια δοκιμάστηκαν γι’ αυτά τα αγαθά και τα ιδανικά, που οφείλουμε να διατηρήσουμε σήμερα στο έπακρο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, κοινωνικές αξίες δείχνουν να έχουν φθαρεί, όπως και πολιτιστικές αξίες. Οφείλουμε ως κοινωνία, ως εκπαιδευτικοί και ως χώρα να παλέψουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για να διατηρήσουμε αυτά για τα οποία κάποιοι άλλοι έχουν αγωνιστεί πριν από 44 χρόνια.

Η Μαρία Γιαννουλή, πρόεδρος ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ανέφερε ότι 44 χρόνια μας χωρίζουν από εκείνη της 17 Νοέμβρη 1973 και το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Όπως είπε, παλεύουμε για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας, που μας επιβάλλουν το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η κυβέρνηση. Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, να γίνουν κοινωνικά αγαθά η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση.
«Διεκδικούμε δουλειά για όλους, για τη νεολαία μας και για μια άλλη κοινωνία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

Ο Απόστολος Μούσιος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε ότι το Πολυτεχνείο είναι πάντα ένα πολιτικό σύμβολο και ζώσα ιστορική παρακαταθήκη του λαού και της νεολαίας μας και τα συνθήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα που οι πολιτικές φτωχοποιούν όλο και περισσότερο τους πολίτες.
«Σήμερα που το Πολυτεχνείο στέλνει το δικό του μήνυμα, οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο, που θα χωράει όλα τα παιδιά, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα χωράει όλα τα οράματα και τις ελπίδες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα βλέπει το διαφορετικό ως πλούτο και όχι ως απειλή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί ότι ενώνει και όχι ότι χωρίζει ανθρώπους», δήλωσε.

Τέλος, η Θάλεια Στάχτου πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, δήλωσε ότι το διαχρονικό σύνθημα ισχύει και για μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης που η τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Οι άνθρωποι που είναι πεινασμένοι, μετανάστες και όλοι γύρω μας έχουν την ανάγκη ο ένας του άλλου και του κράτους ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό έπρεπε να βρίσκονται περισσότερα Σωματεία στην κατάθεση στεφάνων. «Πρέπει να αγωνιστούμε για όλα τα ιδανικά που είχαν οι άνθρωποι την εποχή του Πολυτεχνείου», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.