Σε προειδοποιητικές αποχές κατέρχονται οι δικηγόροι

Αντιδρούν στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα αλλά και στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών

Μπορεί οι δικηγόροι να έχουν τραυματική εμπειρία από τις αποχές του 2016, ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, το ΔΣ εξετάζει προειδοποιητικές αποχές από τις δίκες, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών, αλλά και στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα που αυστηροποιεί ποινές συλλήβδην.
Όπως επεσήμανε ο κ. Στρατηγόπουλος χθες, στο ΔΣ του Συλλόγου θα εισάγονταν το θέμα των προειδοποιητικών αποχών από δίκες που είναι προσφεύγων το Ελληνικό Δημόσιο, για λόγους που σχετίζονται με το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τις επιρροές του στο χώρο της δικαιοσύνης.
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο βάλλει κατά της δικαιοσύνης και δικαιωμάτων πολιτών με μια σειρά ρυθμίσεων. Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δικαστικών σχηματισμών, ζήτημα που είχαμε θέσει με αφορμή την πληροφόρηση για τις συγχωνεύσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων στα Διοικητικά Εφετεία, δηλαδή ένα Διοικητικό Πρωτοδικείο ανά Διοικητική Εφετειακή Έδρα, δυστυχώς είναι στο «παιχνίδι». Δεν αφορά τον χώρο της δικαιοσύνης μόνο αλλά και τον χώρο της πολιτικής δικαιοσύνης. Στο επόμενο διάστημα με βάση προβλέψεις του Σχεδίου Ανάκαμψης προβλέπεται ότι μέχρι το 2024 θα πρέπει να υπάρχουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών σχηματισμών κι αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Μάλιστα σχολίασε πως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για το Εθνικό αυτό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. «Δεν μπορώ να έχω την ελάχιστη κατανόηση, πως μπορεί να είναι η Παγκόσμια Τράπεζα σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για ζητήματα δικαιοσύνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που θέτουν υποψήφιοι επενδυτές που ζητούν από τη χώρα, προκειμένου να επενδύσουν ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.
Ο κ. Στρατηγόπουλος κατέρριψε τον μύθο των αργών και μακρόχρονων διαδικασιών, λέγοντας πως τα προβλήματα εντοπίζονται στην Αθήνα και έπειτα στην Θεσσαλονίκη και όχι σε όλη την χώρα.
«Θέμα μη γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων δεν υπάρχει γενικώς και αορίστως στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση υποθέσεων αφορά δύο πολύ συγκεκριμένους δικαστικούς σχηματισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις λογικό θα ήταν στοχευμένες δράσεις για να αντιμετωπιστούν εκεί τα προβλήματα και όχι οριζόντια μέτρα που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητά που ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.
Στο σημείο αυτό έκανε λόγο και για αντίφαση του κράτους, καθώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπεται η σύσταση ειδικών τμημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να εκδικάζουν συγκεκριμένης φύσης υποθέσεις ανεξάρτητα το που γίνεται η επένδυση. «Είναι μια αντίφαση για επιβαρύνονται οι ήδη φορτωμένοι δικαστικού σχηματισμοί», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Παράλληλα επεσήμανε πως η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πρέπει η ψηφιακή δικαιοσύνη να καταλύσει αρχές όπως τις ξέρουμε. Λέμε ναι στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά η υπερβολική χρήση θα καταλήξει σε τηλεδίκες που θα απομειώσουν δικαιώματα των πολιτών».
Ο δεύτερος λόγος που τίθεται στο τραπέζι για τις προειδοποιητικές αυτές αποχές είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα και οι αυστηροποίηση ποινών συλλήβδην. Όπως εξήγησε ο κ. Στρατηγόπουλος «οποιαδήποτε καταδίκη έστω και σε πλημμεληματικού χαρακτήρα που σχετίζεται με το άρθρο 187, στο οποίο έχουν ενταχθεί αδικήματα της οπαδικής βίας, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, , οποιαδήποτε καταδίκη οδηγεί αυτόματα σε άρση δικαιώματος αναστολής και οδηγεί φυλακή. Είναι απολύτως αρνητική εξέλιξη . Δεν γίνεται να μιλάμε για πρωτόδικες καταδίκες χωρίς δικαίωμα αναστολής. Αυτά προέρχονται από την πίεση που ασκεί η υπερδημοσιότητα ορισμένων υποθέσεων. Εκεί που πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές δεν έχουμε αντίρρηση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.