Δημοσκοπικό προβάδισμα του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου στην Αυστρία

Σχεδόν έξι εβδομάδες πριν την επανάληψη, στις 4 Δεκεμβρίου, του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρωθεί από το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, δημοσκόπηση εμφανίζει εκ νέου προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου του Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ έναντι του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους αντιπάλου του και νικητή του ακυρωμένου δευτέρου γύρου Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Η δημοσκόπηση φέρει τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς να προηγείται του αντιπάλου του, με ποσοστό 51% έναντι 49%, ενώ πριν από μία εβδομάδα η διαφορά τους έχει μειωθεί στο μηδέν σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο κ. Χόφερ προηγείτο με ποσοστό 53%, έναντι 47% του κ. Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες παρουσιαζόταν ανάκαμψη για τον υποψήφιο των Πράσινων με σταδιακή αύξηση του ποσοστού του κατά μία μονάδα ανά εβδομάδα, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για μία πιθανή αναμέτρηση «στήθος με στήθος» στις 4 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας πως η νέα ελαφρά άνοδος για τον Ν. Χόφερ οφείλεται προφανώς στη δυναμικότερη αντίθεσή του στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά (CETA).

Αρχικά ο επαναληπτικός γύρος είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, η ανακάλυψη όμως, αρχές Σεπτεμβρίου, προβλημάτων στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους – κάτι που επικρίθηκε τόσο από τον αυστριακό όσο και το διεθνή Τύπο, ως φιάσκο – οδήγησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην αναβολή του για τις 4 Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.