Γ. Πανούσης: “Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο”

Όπως τονίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα

«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο, για να μην επαναληφθεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων», όπως τονίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν χθες στο Βόλο. Οι Δημοκρατίες είναι αδύναμες να διαχειριστούν το «ποτέ πια» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, που βρέθηκε χθες στο Βόλο.

Μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου, ο καθηγητής Εγκληματολογίας τόνισε ότι ενώ η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και των πολιτών έχει πάρει θέση, υπάρχουν θύλακες που ξαναβάζουν τα εγκλήματα μίσους στο τραπέζι. Αυτά πρέπει να τα απομονώσει η κοινωνία.

Όπως ανέφερε, είναι άλλο πράγμα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική και διπλωματία και άλλο πράγμα ένα παγκόσμιο μίσος κατά συγκεκριμένης εθνοτικής, θρησκευτικής η άλλης ομάδας. «Υπάρχει ακόμη αυτό το μίσος. Συνδυάζονται όλα αυτά. Μέσα από αυτό υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα. Το φαινόμενο μπορεί να είναι κάτι που έχει σχέση με τη θρησκεία π.χ. αλλά από κάτω αν ξύσεις θα βρεις κι άλλα», ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι μέσα από την αξιακή και οικονομική κρίση που υφιστάμεθα και η Ευρώπη …δηλαδή ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η ιστορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στρατούς και σύνορα και διαχωριστικές γραμμές και φρούρια. «Θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να τιμήσει αυτό που έλεγε ότι είναι. Αν αντίστροφα είναι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ισχυρών λαών και χρήματος, αυτό είναι άλλο ζήτημα», σημείωσε.

Ο Γιάννης Πανούσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από τη Συνθήκη Σέγκεν, αλλά θα ασκηθεί πίεση για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και πίεση να εμπλακεί η Τουρκία, το ΝΑΤΟ κλπ. στις κοινές περιπολίες.
Καταλήγοντας ο καθηγητής ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να περιφρουρήσει την αδελφοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη, μέσα από το σχολείο και την οικογένεια.

Την ελπίδα να υπάρξει σοφία και σύνεση και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα για κανένα και πουθενά, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που τόνισε ότι στο Βόλο έχουμε παράδοση συμμετοχής όλων των θεσμών στην ημέρα του Ολοκαυτώματος για την Εβραϊκή Κοινότητα και τουλάχιστον σε ότι αφορά την Εκκλησία, υπήρξε πάντοτε μια σχέση που έσωσε ψυχές και ανθρώπους.
«Συνεχίζουμε να είμαστε συμπαραστάτες και η εκδήλωση παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εποχή μας που και πάλι εμφανίζονται φαινόμενα όπως αυτά που έζησαν οι Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος.

Ο Σολομών Μαρσέλ πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου τόνισε ότι απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει και δημιουργούνται νέες προκλήσεις, να διατηρήσουμε τη μνήμη που είναι το αντιβιοτικό στην άνοδο του αντισημιτισμού, η παιδεία και η άγνοια. «Γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει τι έγινε, γιατί αυτό μπορεί να συμβεί, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, αν «ευνοήσουν οι συνθήκες», τόνισε.

«Η στοά των Εβραίων είναι μοναδική για ένα λόγο. Γιατί για πρώτη φορά ο άνθρωπος αρνήθηκε τον συνάνθρωπό του, όχι την ιδιότητα να είναι Εβραίος αλλά την ιδιότητα να είναι άνθρωπος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι διαχρονικό στις δύσκολες εποχές που ζούμε για να αποφύγουμε κοινωνικές συγκρούσεις, κοινωνικές εντάσεις, κοινωνικούς αυτοματισμούς και ταξικές πολώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.