Φ. Λαμπρινίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι μετρήσεις για τον Παγασητικό δεν είναι απαισιόδοξες

Τι ανέφερε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος

Το γεγονός ότι οι μετρήσεις που υπάρχουν για την ποιότητα των νερών στον Παγασητικό δεν είναι απαισιόδοξες, αλλά δείχνουν μια βελτιωμένη εικόνα ειδικά μετά το φθινόπωρο, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Φώτης Λαμπρινίδης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, ο ναυταθλητισμός και οι αλιείς, έχουν ανάγκη από αξιόπιστη και σοβαρή πληροφόρηση για το τι γίνεται με τον Παγασητικό κόλπο.
Οι μετρήσεις που υπάρχον δεν είναι απαισιόδοξες, δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα, που είναι βελτιωμένη, ειδικά μετά το φθινόπωρο, υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες, τόνισε και ορθώς η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης, έχει ανακοινώσει ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν λίγο πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, όπως και κάθε χρόνο, ώστε αξιόπιστα, είτε ο κολυμβητής, είτε ο επιχειρηματίας, να ξέρει την εικόνα που έχουν τα νερά του Παγασητικού.
Ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Μαΐου.

Επανασύσταση της Κάρλας με χαρακτήρα αρδευτικό και αντιπλημμυρικό
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η αναγκαιότητα για ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτων, με ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα, έτσι κι αλλιώς υπάρχει, το θέμα είναι πως την υλοποιούμε. Και εδώ έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους φορείς το Π.Θ. τους ανθρώπους που ζουν και πονάνε την περιφέρεια, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε έναν μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας, με πεδινή ταμίευση του νερού, η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας με χαρακτήρα αρδευτικό και αντιπλημμυρικό, τα φράγματα στα ημιορεινά.
«Φυσικά αυτά προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική βούληση αι ενίσχυση από την Πολιτεία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση στις προτάσεις της να τα βάζει ετεροβαρώς στο απώτερο μέλλον και να φτιασιδώματα να προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση μετά τις πλημμύρες. Αυτά τα έργα είναι προτεραιότητες, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, δεν μπορεί να τα σμπρώχνουμε στο 2038!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης.

Όσον αφορά στη διαχείριση του νερού άρδευσης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν τα καινούργια σχέδια διαχείρισης, για να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με δεδομένο το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας.

Στην εποχή κολίγων και τσιφλικάδων…
Σχολιάζοντας τον Οργανισμό Διαχείρισης των Υδάτων Θεσσαλίας, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι είναι επιστροφή των κυβερνητικών επιλογών στις προπολεμικές εποχές, των κολίγων και των τσιφλικάδων.
Όπως είπε η αγροτική παραγωγή και καλλιέργεια, στηρίζεται σε δύο βασικούς συντελεστές το νερό και την ενέργεια. Όταν αυτά είναι σε ιδιωτική βάση, τόνισε είναι ξεκάθαρο, γιατί μιλάμε για μονοπωλιακά αγαθά, ότι η εξάρτηση του παραγωγού είναι άμεση και μετατρέπεται σε υπάλληλος ουσιαστικά μεγάλων εταιριών διαχείρισης αυτών των αγαθών.
Και όλα αυτά τη στιγμή που όλες οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, για διαχείριση των υδάτων και κινδύνων πλημμύρας, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα η διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου να γίνει από ελληνικούς ή διεθνείς φορείς και η εκμετάλλευση να μην είναι εμπορικού χαρακτήρα, αλλά εξασφάλιση σε κάθε κάτοικο ισότιμα και ποιοτικά πόσιμου νερού και στους καλλιεργητές, η κάλυψη των αναγκών τους.
Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για ενιαίο φορέα διαχείρισης του νερού, που είναι άλλο πράγμα και άλλο ο χαρακτήρας του φορέα αυτού, που πρέπει να είναι δημόσιος. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιτάσσουν τη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, τη διαφάνεια στη διαχείριση και τον έλεγχο των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.