Πήρε πίσω την απόφαση για την αγορά στο “Σωρό”

Ο Δήμαρχος δεν έκανε το ρουσφέτι στον Γ.Μουλά

Κατά πλειοψηφία απόφαση (με λευκή ψήφο του Μιχάλη Μιτζικού), για ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με την αγορά οικοπέδου στην περιοχή Αγίου Στεφάνου, στο Σωρό, ιδιοκτησίας του «Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας», πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, έλαβε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση.
Στο μεταξύ διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των μειοψηφιών για επτά θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων το ΓΠΣ Βόλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, που τελικά συζητήθηκαν στο τέλος και αφού αποχώρησαν η β’ ελάσσονα μειοψηφία και οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι.

«Θα αγόραζα εγώ το οικόπεδο…»

Κατά τη συζήτηση του θέματος του οικοπέδου, αποχώρησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Μουλάς και τη θέση του πήρε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς.
Ο δήμαρχος Βόλου υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αγορά του οικοπέδου και επισήμανε ότι η ανάκληση γίνεται για τυπικούς λόγους, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση προήδρευε ο Γ. Μουλάς που είναι και πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Φ. Λαμπρινίδης της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» που είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη κατά της προηγούμενης απόφασης, ενώ ζητούσε και πειθαρχική δίωξη του κ. Μουλά.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι κάποιοι προέβαλαν το θέμα, όχι στην ουσία του. «Μακάρι να μην ήμουν δήμαρχος και αυτό το ακίνητο να το αγόραζα εγώ σαν ιδιώτης στην καρδιά μιας περιοχής που είναι φιλέτο. Εμείς κρίναμε ότι συμφέρον του δήμου είναι να το πάρουμε εμείς και όχι ιδιώτης, γιατί η αξία του είναι μεγάλη. Απορίας άξιο είναι πως 500 οικογένειες που ζουν εκεί δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος του ΕΝΦΙΑ. Αλλά γι’ αυτό θα κριθούν αυτοί. Όμως το οικόπεδο αξίζει, εκτός αν κρύβεται κάτι άλλο θα το δούμε, αποτελεί μια αγορά για το συμφέρον του δήμου. Μπορεί να είμαστε άσχετοι ως προς τους τύπους, αλλά είμαστε έντιμοι. Σήμερα ανακαλούμε και θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Το θέμα θα έλθει και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλους τους τύπους».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι υπερψηφίζει την ανάκληση, με την επιχειρηματολογία της εισήγησης, και όχι απλά επειδή η παράταξή του δικαιώνεται με το σκεπτικό της προσφυγής που έκανε στην Περιφέρεια. «Το θέμα είναι όπως λέει η εισήγηση, θα διερευνηθεί το θέμα. Όταν έλθει ξανά θα το δούμε. Για την ώρα το υπερψηφίζουμε με τα δύο χέρια».

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»

Την εικόνα του δημάρχου δίπλα στον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Πατσιαντά σχολίασε ο Κ. Γαργάλας, λέγοντας ότι θυμίζει την ατάκα του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου, «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Τόνισε ότι συμφωνούν οι ανεξάρτητοι με την ανάκληση της απόφασης, και επισήμανε ότι κανονικά το οικόπεδο θα έπρεπε να παραχωρηθεί δωρεάν στο δήμο.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο συνεταιρισμός ζήτησε μόνο να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ από το δήμο, ως αντίτιμο της αγοράς. «Εμείς κοιτάξαμε την ουσία. Σε όλο αυτό το διάστημα όταν ξαναέλθει θα έχουμε πλήρη ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες και θα τοποθετηθούμε».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ. Μολοχίδης επισήμανε ότι «είναι ντροπή να ζητούν λεφτά από δήμο. Από 70 ευρώ να διέθετε ο καθένας, θα πλήρωναν το ΕΝΦΙΑ. Είχαν πάρει τα οικόπεδα φθηνά σαν υπάλληλοι του δημοσίου. Απαράδεκτα πράγματα. Δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο δήμος».
Τέλος ο Μιχάλης Μιτζικός επισήμανε ότι ο Συνεταιρισμός θα πρέπει να τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες και να παραχωρήσει μετά το οικόπεδο στο δήμο.

Διαφωνίες και αποχωρήσεις

Η πρώτη αντιπαράθεση ξεκίνησε με το «καλησπέρα» όταν ο πρόεδρος του ΔΣ. έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης επτά θέματα, μεταξύ των οποίων, το ΓΠΣ Βόλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, είπε ότι τους υποτιμά, αφού είναι τελείως ανενημέρωτοι, όπως και η πλειοψηφία του σώματος και τόνισε ότι έτσι δε μπορούν να λάβουν απόφαση για θέματα σοβαρά για την πόλη.
Απαντώντας του ο δήμαρχος Αχ. Μπέος είπε: «δεν σας υποτιμάμε, δεν σας βλέπουμε εσάς τους έξι. Οι θέσεις έκλεισαν. Μην κάνετε σόου γιατί η θέση στο Λιμάνι έκλεισε, μόλις κλείσει και στο Νοσοκομείο θα είστε να φεύγετε από την πόλη», ενώ απευθυνόμενος προς την ανεξάρτητη σύμβουλο Φωτεινή Κοκκινάκη είπε: «είσαι δυστυχισμένη, εγώ μέχρι τέλος του ’19 θα είμαι εδώ, για να του απαντήσει η σύμβουλος: «ρώτα τον διπλανό σου αν είμαι δυστυχισμένη».

«Ψηφίσετε ή όχι τα θέματα θα περάσουν»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του σώματος Γ. Μουλάς, ο οποίος εξήγησε ότι είναι μεγάλος ο όγκος θεμάτων που πρέπει να περάσουν μέχρι τις 31/12 και χαρακτήρισε υπηρεσιακά τα θέματα, που έχουν εγκριθεί από την ΕΠΖ (ΣΧΟΑΑΠ Μακρινίτσας, ΓΠΣ και γεωλογική μελέτη).
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης διευκρίνισε ότι τα παραπάνω έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και δεν γίνεται να χαθούν και πρόσθεσε: «Eίναι έργα ΕΣΠΑ, τα τρέχουμε, είναι από την προηγούμενη ΔΑ, θα χαθεί 1,5 εκ. ευρώ αν παρέλθουν οι ημερομηνίες» .
Ο δήμαρχος Βόλου εξήγησε ότι τέλος του 2015 κλείνει το ΕΣΠΑ και πρέπει να τρέξουν τα έργα, ενώ απευθυνόμενος στους ανεξάρτητους συμβούλους και τις μειοψηφίες είπε: «Θέλετε να τα ψηφίσετε ή όχι τα θέματα θα περάσουν. Εμάς θα κρίνουν οι Βολιώτες. Θα πρέπει να ντρέπεστε γιατί υπηρετείτε μια κυβέρνηση που διέλυσε τη χώρα».
Τελικά τα θέματα συζητήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης και αφού αποχώρησαν η β’ ελάσσονα μειοψηφία και οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.