Μολότοφ και πετροπόλεμος αντιεξουσιαστών στην πορεία για το Πολυτεχνείο (video)

ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟΖΗΜΙΕΣ Ι.Χ. - ΓΥΑΛΙΑΑΝΑΡΧΙΚΟΙ - ΔΙΜΟΙΡΙΕΣΔΙΜΟΙΡΙΑΚΟΣΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΡΕΙΑΕΕΚ ΠΟΡΕΙΑΑπό μολότοφ, βεγγαλικά και πετροπόλεμο κατά των διμοιριών υποστήριξης της Αστυνομίας, μερίδας αντιεξουσιαστών, που τους επιτέθηκαν μετά το τέλος της πορείας και απάντησαν με κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών, σημαδεύτηκε η τρίτη πορεία που είχε προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα στο Βόλο για το Πολυτεχνείο. Από τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ προκλήθηκαν ζημιές σε μερικά σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ αστυνομικοί με πυροσβεστήρες έσβησαν τη φωτιά σε καπό αυτοκινήτου που έσκασε μολότοφ πριν τυλιχτεί στις φλόγες. Πιο πριν οι διαδηλωτές έσπασαν τμήμα του συναγερμού ενεχυροδανειστηρίων στην Ιάσονος – Κ. Καρτάλη.
Η κύρια πορεία ήταν μικρή σε όγκο, σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών κομμάτων της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πρώτους να ζητούν να αποχωρήσουν από την πορεία, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μνημόνια για το λαό. Η πορεία ήταν ειρηνική και αφού κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους διαλύθηκε ξανά από το σημείο εκκίνησης, τον Θόλο του Π.Θ.

Περίπου 150 νεαρά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, φορώντας κουκούλες και κρατώντας στυλιάρια, έκαναν ανεξάρτητη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και ξεκίνησαν στις 7 το απόγευμα, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας. Η πορεία κατευθύνθηκε στην Ιωλκού και στη συνέχεια ακολούθησε τους δρόμους 28ης Οκτωβρίου, Κουταρέλια, Γαλλίας, έγινε ολιγόλεπτη στάση μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φώναξαν συνθήματα, αλλά δεν έκαναν ζημιές, η πορεία συνεχίστηκε στη Γαλλίας και στην οδό Κουμουνδούρου κατευθύνθηκε προς την παραλία.

Στην οδό 28ης Οκτωβρίου – Κουμουνδούρου, υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη και διμοιρίες υποστήριξης είχαν παραταχθεί, για να τους εμποδίσουν την πρόσβαση στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Εκεί οι συγκεντρωμένοι έμειναν για περίπου 15 λεπτά και φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών.
Στη συνέχεια δια της 28ης Οκτωβρίου έφτασαν στην οδό Σπυρίδη κατέβηκαν στη Δημητριάδος και κινήθηκαν δεξιά, για να φτάσουν μέσω της Ιωλκού στην Ιάσονος και να κατευθυνθούν προς το Θόλο. Στη διαδρομή έσπασαν τον συναγερμό ενός ενεχυροδανειστηρίου εςπί των οδών Ιάσονος – Καρτάλη και έγραψαν συνθήματα στα κατεβασμένα ρολά των τραπεζών.

Μολότοφ και πέτρες
Η πορεία ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.15 το βράδυ καταλήγοντας στο Θόλο του Πανεπιστημίου. Λίγα λεπτά αργότερα, ομάδα περίπου 20 νεαρών κουκουλοφόρων με πέτρες στα χέρια, που προήλθαν από σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων και τα βότσαλα που τοποθέτησε ο Δήμος στα παρτέρια.

Η ομάδα των νεαρών κατευθύνθηκε μέσω της οδού Μαυροκορδάτου στην οδό Ερμού και στο ύψος της Ογλ άρχιζαν να πετούν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες στις διμοιρίες υποστήριξης, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για να τους αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν.

Από μολότοφ κατά των αστυνομικών «άρπαξε» το καπό σταθμευμένου αυτοκινήτου φωτιά η οποία κατασβέστηκε άμεσα. Από τις πέτρες έσπασε το πίσω τζάμι αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στη οδό Ογλ, ενώ φωτιά πήρε και μία ραφιέρα με χαρτικά καταστήματος επί της οδού Ερμού μεταξύ Γαμβέτα και Ογλ.
Επίσης, οι κουκουλοφόροι έριξαν ζαρντινιέρες στην οδό Γαμβέτα στο ύψος της οδού Δημητριάδος, και πέταξαν σκαμπό καταστήματος καφέ στη συμβολή των οδών Γαμβέτα – Δημητριάδος.
Τα επεισόδια έληξαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τα παρακολουθούσαν κυρίως στην οδό Ερμού, καθώς ξεκίνησαν από ώρα που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και υπήρχε κίνηση.

Ειρηνική η κύρια πορεία
Μερικές εκατοντάδες ήταν ο κόσμος που συμμετείχε κι έδωσε το παρών στην πορεία που ξεκίνησε από το Θόλο του Πανεπιστημίου λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση για τις 5 το απόγευμα.

Μέλη αριστερών εξωκοινοβουλευτικών συλλογικοτήτων, ζητούσαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν από την συγκέντρωση και δεν έλειψαν και οι έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί. Για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση με κάποιους «θερμόαιμους» να σπρώχνονται, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Μάλιστα ακούγονταν και συνθήματα όπως «έξω οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ από την πορεία», αλλά τελικά τα μέλη του κόμματος μπήκαν στην πορεία.

Η πορεία κινήθηκε στις οδούς Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού, Δημητριάδος – Ιάσονος και κατέληξε στο Θόλο. Μάλιστα στο ύψος της οδού Καρτάλη – Γαλλίας μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν και μετέβησαν στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.