Ένσταση των «Δρόμων Συνεργασίας» για τον κανονισμό άρδευσης στο Δ.Σ.

Ένσταση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, υπέβαλε ο επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Κώστας Γαργάλας και ο σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, κατά της υπ’ αριθμ. 89/2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με Έγκριση του «Κανονισμού Άρδευσης» που ελήφθη κατά την 9η Τακτική Συνεδρίαση της 23-3-2015.

Όπως αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας «πέντε λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, κατά την ώρα 17.55, εντελώς αιφνιδιαστικά, μας γνωστοποιήθηκε από τον Δημοτικό Υπάλληλο – Υπηρεσιακό Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιδερόπουλο Κωνσταντίνο ότι, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση επί του θέματος <΄Εγκριση της υπ’αριθμ. 89/2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με Έγκριση του «Κανονισμού Άρδευσης»>, το οποίο δεν περιέχεται στην ημερήσια διάταξη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρεί κατεπείγον».

Όπως αναφέρουν οι «Δρόμοι Συνεργασίας», η συνεδρίαση άρχισε την ώρα 18.00 και μετά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο που προηγήθηκε, όπως πάντα, της συζήτησης όλων των θεμάτων «αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση μαζί με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων των μειοψηφιών (πλην δύο που παρέμειναν), σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω του σοβαρού θέματος που προέκυψε από την εισβολή δύο ατόμων μεταμφιεσμένων σε «φαντάρους» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ενώ η συνεδρίαση βρίσκονταν σε εξέλιξη. Γι’ αυτό το συμβάν που αμέσως έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου από τον 1ο από εμάς και τη δημοτική σύμβουλο Κοκκινάκη Φωτεινή».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν ένσταση κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι στερείται νομιμότητας εξαιτίας του ότι η 89/2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ « Έγκριση του Κανονισμού Άρδευσης» ελήφθη στις 13-3-2017 κατά τη συνέχεια της 4ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, όπου, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., μαζί με ιδιωτικούς αστυνομικούς, απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ των εκατοντάδων πολιτών που ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, ενώ αντίθετα επετράπη η πρόσβαση α) στην είσοδο του κτιρίου ομάδας πολιτών που, παρουσία του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στην Δημοτική Αρχή και με πανό και β) εντός του ισογείου κτιρίου, μπροστά από το ασανσέρ, ατόμων με πολιτική περιβολή που στην νεοελληνική χαρακτηρίζονται ως «μπράβοι» ή «φουσκωτοί». Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο σύμβουλος της παράταξης Κ. Γαργάλας, αναγκάστηκε να πάει στη συνεδρίαση μόνο για να καταγγείλει το κλίμα τρομοκράτησης και αποκλεισμού και αποχώρησε.

Επίσης η παράταξη αναφέρει ότι υπήρχε όλη η χρονική δυνατότητα να περιληφθεί το θέμα «Έγκριση του Κανονισμού Άρδευσης» στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 23-3-2015 και με τη μεθόδευση της εισαγωγής του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγοντος κατά παράβαση του ν. 3852/2010, υπήρξε ελλιπής έως ανύπαρκτη ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου όσον αφορά το θέμα αυτό και συνεπώς αδυναμία ουσιαστικής συζήτησής του και λήψης ορθής απόφασης.

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας» τονίζουν ότι η υπόθεση της άρδευσης αφορά στη ζωή χιλιάδων πολιτών και δημοτών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3852/2010, επειδή πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος έπρεπε να λειτουργήσει η θεσμοθετημένη Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου με συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικών Συνεταιρισμών, του ΤΕΕ Μαγνησίας, Κινήσεις Πολιτών, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που θα παρείχε πολύτιμες γνωμοδοτικού περιεχομένου παρατηρήσεις και στο πνεύμα εφαρμογής του ισχύοντος νόμου. «Το δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή, κινούμενη έξω και από το πνεύμα του Ν.3852/2010, δεν παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο οποιοδήποτε στοιχείο που να τεκμηριώνει τον απαιτούμενο, στα πλαίσια της διαβούλευσης, διάλογο, με συνέπεια την αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθιστά τη προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκυρη», αναφέρει η παράταξη.

Ακόμη τονίζει ότι η υπ’ αριθ. 67/2013 απόφαση, που ελήφθη κατά την 4η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου της 11-2-2013, ορίζει ότι εγκρίνεται αποκλειστικά και μόνο <<η μεταφορά της αρμοδιότητας από το Δήμο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ της βεβαίωσης και είσπραξης από 1-1-2013 και στο εξής των τελών και δικαιωμάτων άρδευσης των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν με το Ν. 3852/2010 και αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Βόλου>> και όχι η μεταφορά του συνόλου της αρμοδιότητας της άρδευσης, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στο Δήμο Βόλου. Με δεδομένη την προαναφερθείσα απόφαση, είναι προφανής η ακυρότητα της προσβαλλόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς εγκρίνει κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ χωρίς να έχει η ίδια την αρμοδιότητα και άρα τη δυνατότητα να εφαρμόσει, επισημαίνει η παράταξη.

«Με δεδομένη την απόφαση 67/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρερμηνεία αυτής από τη Δημοτική Αρχή, με τη προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται κατά παράβαση των νόμων αποδεκτό ότι έχει μεταφερθεί στη ΔΕΥΑΜΒ από το Δήμο Βόλου το σύνολο των ιδιοκτησιακών και άλλων δικαιωμάτων του Δήμου επί του νερού άρδευσης αλλά και των εγκαταστάσεων και των δικτύων άρδευσης. Συνεπώς η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει από ακυρότητα λόγω μη ύπαρξης νομίμων στοιχείων μεταβίβασης», τονίζεςι στην ένστασή της η παράταξη.

Η παράταξη της μειοψηφίας αναφέρει ότι στο εισαγωγικό σημείωμα του ψηφισθέντος κανονισμού άρδευσης της παρούσας προσβαλλόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι: «Παράλληλα προάγει την συνεργασία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. με τις Τοπικές Κοινότητες, που αναγάγει σε αποφασιστικούς και πρωταρχικούς παράγοντες στον ευαίσθητο τομέα της Άρδευσης, μέσω της δεσμευτικότητας των Εισηγήσεων – Προτάσεών τους και την αποδοχή των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, συνηθειών και εθίμων, προκειμένου για την επίτευξη των ανωτέρω, την μείωση των δαπανών με την αντίστοιχη και αναλογική μείωση των τελών και την διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωφελούς χαρακτήρα της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β», ενώ στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του ψηφισθέντος κανονισμού άρδευσης ορίζει ότι: <<Δικαίωμα άρδευσης έχουν ακίνητα στα οποία υφίστανται ή πρόκειται να δημιουργηθούν αγροτικές καλλιέργειες, με την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούνται από το αρδευτικό δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.>>. Ακόμη, το άρθρο 6 παράγραφος 1 του ψηφισθέντος κανονισμού άρδευσης ορίζει ότι: <<Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί παροχή νερού άρδευσης σε ακίνητο που τυγχάνει ιδιοκτήτης ή έχει την χρήση αυτού και βρίσκεται πλησίον του αρδευτικού δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και είναι εφικτή η σύνδεση με αυτό, υποχρεούται όπως υποβάλλει Αίτηση – Δήλωση στην Επιχείρηση, με τις ειδικότερες διακρίσεις, όπως εκτίθενται παρακάτω και σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α. Στο ακίνητο να μην ασκείται άλλη δραστηριότητα εκτός της αγροτικής. β. Στο ακίνητο εφόσον υπάρχει κτίσμα (κατοικία ή επαγγελματική στέγη) να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης». «Η παράλληλη περιγραφή και ισχύς των παραπάνω αναφερομένων καθιστά τον ψηφισθέντα κανονισμό, ως προς αυτό, αντιφατικό και ανεφάρμοστο και συνεπώς την προσβαλλόμενη απόφαση άκυρη». Τέλος, για τα δικαιολογητικά τονίζεται η απαίτηση προσκόμισης του Ε9 του υποβάλλοντος αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο άρδευσης, πέραν του περιττού της, προσκρούει και στα νόμιμα ισχύοντα περί προστασίας - μη δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθίσταται άκυρη. Καταλήγοντας οι σύμβουλοι της μειοψηφίας ζητούν να γίνει δεκτή η ένσταση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης μέχρι την έκδοση απόφασης επί της παρούσας ένστασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.