Περπατώντας στα ιστορικά ίχνη της πόλης μας…

Εξαιρετική πραγματικά η πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ, του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μαγνησίας και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, να διοργανώσουν μια «ιστορική βόλτα» στο Βόλο, σε χώρους μαρτυρίου στη διάρκεια της αντίστασης.
Σημεία και στοιχεία άγνωστα για πολλούς, που αρκετές φορές μπορεί να περνούμε μπροστά τους και να μην γνωρίζουμε την ιστορικότητα των κτιρίων… Σήμερα λοιπόν, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι παλαιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να γνωρίσουν γωνιές της πόλης, που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στη διάρκεια του αγώνα εναντίον του κατακτητή αλλά και αργότερα στον εμφύλιο.
Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου και ερευνητή Θανάση Βογιατζή, όλοι όσοι βρέθηκαν στο προκαθορισμένο ραντεβού σήμερα το πρωί στη διασταύρωση των οδών Παγασών με Παπαδιαμάντη, αποδείχθηκαν τυχεροί, καθώς είδαν, άκουσαν και έμαθαν πολλά που ίσως και να μη γνώριζαν… Οι Καπναποθήκες Ιωσάφατ, η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου και Παγασών, η Κίτρινη Αποθήκη, το Στρατόπεδο στην οδό Γαλλίας, το τυπογραφείο στην συμβολή των οδών Γαλλίας και Μεταμορφώσεως, οι φυλακές Αλεξάνδρας και η Πλατεία Ελευθερίας.
Σημεία και κτίρια, τα οποία παραμένουν ακόμη δίπλα μας, μετά το πέρασμα τόσων ετών…, αυτά «κρατώντας» για πάντα την ιστορία τους και εμείς, «βουτηγμένοι» στα προβλήματα πλέον της καθημερινότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πέραν κάποιων μικρών επιδιορθώσεων στα κτίρια από μετέπειτα ενοίκους, ή μικρών ζημιών λόγω των πολλών ετών, υπάρχουν σημάδια στους τοίχους, μαρτυρούν τις ιστορίες του παρελθόντος.
Χρήσιμο σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ιστορικό δρομολόγιο να γίνει για τους μαθητές της πόλης, ώστε να περπατήσουν στο «βήματα» της τοπικής ιστορίας…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.