Δανία: Μπαίνει τέλος στις επιδοτήσεις για ΑΠΕ λόγω εξαιρετικών επιδόσεων

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Δανία έχει τόσο καλές επιδόσεις, ώστε η κρατική στήριξη στους φορείς παροχής καθαρής ενέργειας αναμένεται να σταματήσει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ.

Η βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας της Δανίας θα είναι σύντομα σε θέση να αποδίδει χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, με τον Λίλεχολτ να δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα ακόμη και πέρυσι. Οι επιδοτήσεις ήταν απαραίτητες για πάνω από 40 χρόνια, αλλά σύμφωνα με τον Λίλεχολτ, η εμπειρία της χώρας δείχνει ότι η παραγωγή άνθρακα δεν είναι πλέον φθηνότερη από τις ανανεώσιμες πηγές.

Η δανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει την καθαρή ενέργεια να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική. «Ήδη σήμερα είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα χωρίς κρατική υποστήριξη», δήλωσε ενδεικτικά ο Λίλεχολτ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της υπεύθυνης κυβερνητικής ομάδας σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της Δανίας, η χώρα αναμένεται να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 50% ήδη από το 2030, και ένα σημαντικό κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων θα κατασκευαστεί χωρίς επιδοτήσεις.

Η Δανία είναι ένας από τους ηγέτες αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, διαθέτοντας τόσο την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ανεμογεννητριών παγκοσμίως, όσο και την μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.