Σε ιστορικά ύψη η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Θεσσαλία

Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε τις ημέρες της χιονόπτωσης η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Θεσσαλία η οποία πανελλαδικά, η οποία έφτασε στις 290.000 μεγαβατώρες.

Μάλιστα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η κατανάλωση το τελευταίο διάστημα έφτασε στα ιστορικά υψηλά των 1,75 εκατομμύρια κυβικά εκατοστά ημερησίως

Τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί, όσο και οι εταιρείες φυσικού αερίου δούλεψαν στο φουλ, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να ξεπεράσει ακόμη και αυτό το ρεκόρ του 2017, των 260.000 μεγαβατωρών.

Κύκλοι της αγοράς εξηγούν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όχι μόνο επειδή η Ρεβυθούσα έχει πλέον μεγαλύτερη δυνατότητα για έξτρα αεριοποίηση, αλλά και επειδή σημαντικό ρόλο στη κάλυψη των αναγκών της χώρας διαδραματίζει και ο αγωγός από τους Κήπους (48.000 μεγαβατώρες την ημέρα).

Το τελευταίο κρίσιμο διάστημα το σύστημα ηλεκτρισμού δουλεύει με όλο το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό τόσο των λιγνιτικών όσο και των μονάδων του φυσικού αερίου, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Παρά ταύτα, για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται για κάποιες ώρες αιχμής η συνδρομή ενέσεων από υδροηλεκτρική παραγωγή, εισαγωγές αλλά και από ΑΠΕ, εξέλιξη που αποτυπώνει ακόμη μια φορά τις οριακές συνθήκες που ισχύουν για το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.

Δείγμα των αυξημένων αναγκών το φετινό χειμώνα, είναι και το γεγονός ότι από τα εργοστάσια που σηκώνουν το βάρος της κάλυψης της ζήτησης, δηλαδή η μονάδα του Αμύνταιου, επί της ουσίας λειτουργεί παράνομα με βάση τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ, καθώς έχουν εξαντληθεί οι εγκεκριμένες ώρες λειτουργίας της.

Πηγή: Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.