Ανήσυχοι οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για την τύχη της φέτας

Από τον Β. Χατζόπουλο , Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, περιφερειακό σύμβουλο

Στην Θεσσαλία η τέχνη της παρασκευής τυροκομικών προϊόντων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στις μικρές κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Η ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων είναι συνδεδεμένη με την ποιμενική παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας.

Το όνομα της φέτας είναι κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά και ο αγώνας των κτηνοτρόφων και η αγωνία τους είναι η διατήρηση αυτού του καθεστώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Λάρισας ανησυχούν διότι η Κυβέρνηση κατέληξε στις 30 Μαΐου να αποδεχθεί μια απλή δέσμευση ότι στην πρώτη πενταετία που είναι η μεταβατική περίοδος ΕΕ με τις τρίτες χώρες η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει με μια διαδικασία αναθεώρησης με σκοπό να πετύχουμε για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας ΠΟΠ.

Έτσι επί πέντε χρόνια από την ισχύ της συμφωνίας στην Ν. Αφρική θα κυκλοφορούν α) φέτα Ελλάδος, β) φέτα Ν. Αφρικής και γ) λευκό τυρί (φέτα – style) (φέτα – type), από τρίτες χώρες.

Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας φοβούνται ότι στόχος είναι να κοπεί σε φέτες και να θρυμματιστεί το καθεστώς προστασίας του εμβληματικού αυτού Ελληνικού προϊόντος, που αποδίδει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική Οικονομία, προσφέροντας πολλά εισοδήματα και θέσεις εργασίας σε χιλιάδες οικογένειες.

Ανήσυχοι είναι ακόμη οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για την τύχη της ονομασίας «φέτα» στο πλαίσιο της διατλαντικής συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ (ΤTIP) και πιέζουν την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ο επώδυνος συμβιβασμός της Ν. Αφρικής στην περίπτωση της διατλαντικής συμφωνίας (ΤTIP), διότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτό, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την Κυβέρνηση, γιατί θα πρόκειται για τεράστια οικονομική ζημιά και για καταπάτηση της εθνικής αξιοπρέπειας, από όση αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει.

Για την ανάπτυξη του τυροκομικού κλάδου πρέπει:

Α) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενεργοποιήσει μέτρα ενίσχυσης της μεταποίησης και του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου.

Β) Να συγκροτηθεί άμεσα εθνικός φορέας διαχείρισης της ΠΟΠ φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με την συνεργασία των παραγωγικών, καταναλωτικών και φορέων Αυτοδιοίκησης, όπως έκαναν οι Ιταλοί με την παρμεζάνα και οι Γάλλοι με το ροκφόρ, ο εθνικός φορέας να αναλάβει δράσεις ποιοτικών ελέγχων και προβολής και υποστήριξης της φέτας στην Ελληνική αγορά και στις διεθνής αγορές.

Η χώρα μας παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία φέτα πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική και Κίνα.

Αυτό βέβαια θα είναι το πεδίο εμπορικής μάχης που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα είναι στα επόμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελληνική φέτα ΠΟΠ και στις απομιμήσεις των ανταγωνιστών της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.