Σχετικά με την καταλληλότητα του νερού στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

Του Βασίλη Τσαπράζη, υποψηφίου Δημάρχου με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

Εκτιμήσεις και συμπεράσματα.

Η Πολιτική Προστασία σε ανακοίνωσή της διαμόρφωσε τους όρους διεξαγωγής την ενημέρωσης για την καταλληλότητα του νερού.

Αποφάσισε ότι με οριζόντια εφαρμογή το νερό ύδρευσης του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου είναι ακατάλληλο.

Αυτό από μόνο του προξενεί ερωτήματα.

Ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι ότι το νερό στο Δήμο μας προέρχεται από υδρομάστευση πηγών ενώ σχεδόν το κάθε χωριό έχει ξεχωριστό εσωτερικό δίκτυο.

Ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Επίσημες απαντήσεις δεν υπάρχουν, ενώ  σύμφωνα με σημερινή επικοινωνία, η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας δεν έχει λάβει ακόμη αποτελέσματα από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το Περιφερειακό Εργαστήριο και αυτά δεν έχουν προωθηθεί ούτε στο Δήμο.

Συνεπώς πρέπει να διευκρινιστεί το κατά πόσο τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανάλυσης δειγμάτων, διαφέρουν σχετικά με αυτά που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και προ της πλημμύρας.

Γενικά είναι σε όλους γνωστό και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την ποιότητα του νερού που υπάρχει στον Δήμο μας και σχετικά με τη δυνατότητα χλωρίωσης ή άλλους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του νερού.

Χωρίς να επιθυμώ την διατύπωση προτάσεων για ενδεδειγμένους τρόπους καθαρισμού του νερού, κρίνω σκόπιμο να αναπτύξω τις θέσεις μας σχετικά με τις προτάσεις ώστε να έρχεται καθαρό πηγαίο νερό στις βρύσες μας.

Αυτές επιγραμματικά παρουσιάστηκαν στους άξονες – πρόγραμμα του συνδυασμού μας και αφορούν τις εξής παραμέτρους:

  • Καλλιέργεια των πηγών. Με τον όρο καλλιέργεια εννοούμε την μέγιστη δυνατή προστασία των πηγών και της περιοχής άνωθεν αυτών. Σε ορισμένες πηγές, πάνω από τα σημεία υδρομάστευσης, υπάρχουν δεκάδες έως εκατοντάδες κτήματα. Άλλες πηγές βρίσκονται στην βαθιά γραμμή ρεμάτων ενώ άλλες βρίσκονται κάτω από δρόμους πολυσύχναστους, όπως το εθνικό κύκλωμα. Η περιμετρική διαμόρφωση του χώρου σε ακτίνα 50μ, η περίφραξη του χώρου και η αντικατάσταση πολλών πηγών «ακατάλληλων» με άλλες πηγές και νερά από σημεία που δεν υπάρχει κοντά ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απαράιτητη. Νερά πηγαία και καλής ποιότητας υπάρχουν σε όλα τα χωριά. Η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει η «διάθεση» και οι αντίστοιχοι πόροι.
  • Αντικατάσταση δικτύου και υποδομών. Αυτό πλέον αποτελεί μεγάλη πληγή για όλα τα δίκτυα ύδρευσης. Η έλλειψη Δημοτικής Υπηρεσίας ύδρευσης με μόνιμους εργαζόμενους, μηχανήματα και αποθήκη υλικών, που θα μπορεί να επισκευάζει σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές είναι μια γάγγραινα για το Δήμο μας. Η έλλειψη δεξαμενών, η αντικατάστασή και επισκευή των υπαρχόντων, επίσης πρόβλημα. Η ανυπαρξία οποιαδήποτε σχεδιαγράμματος σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης, επίσης μεγάλη πληγή. Χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πουθενά η γνώση για το που βρίσκονται τα φρεάτια, οι κεντρικές βάνες, «από που» περνάει ο αγωγός, σε πόσο βάθος είναι κλπ.
  • Συστήματα αυτόματου ελέγχου ροής σε πραγματικό χρόνο. Και εδώ είμαστε ακόμα πολύ πίσω, καθώς η τεχνολογία έχει ήδη εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς Δήμους. Προσφέρει άμεση αντίληψη σχετικά με την επάρκεια νερού, πιθανές διαρροές και μπορεί να προλαμβάνει διάφορες επείγουσες καταστάσεις.

Εδώ έρχεται μια σημαντική διαφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις. Στις προτάσεις. Με ανακοίνωση μας, και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφωνήσαμε με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιήσει πρόγραμμα 1,5εκ. ευρώ με το οποίο, χωρίς υπερβολή θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση 2850 μετρητών ύδρευσης. Αντιπροτείναμε έργα υποδομής ύδρευσης, σαν και αυτά που προαναφέρονται. Συνεχίζουμε να το διεκδικούμε, και από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, εφόσον μας εμπιστευτούν οι κάτοικοι θα τροποποιήσουμε το πρόγραμμα, ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν σε έργα υποδομής. Θέλουμε επάρκεια και καθαρό νερό, και όχι μετρητές που θα «μετρούν αέρα».

Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι όλα θυσιάζονται στη λογική κόστους – οφέλους. Κάποιοι λογαριάζουν τα έργα με βάση το κόστος και το κέρδος, ενώ εμείς θέλουμε με βάση το όφελος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.