Η εθνική γυναικών πόλο ορίζει τον… δρόμο της απέναντι στην Ιταλία

Για τελικό τα ξημερώματα οι Βολιώτισσες Καράγγελου και Φραγκάκη

Το κρισιμότερο ίσως παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Φουκουόκα δίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/7, 04:30) η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, απέναντι στην Ιταλία. Το ματς αυτό δεν κρίνει απλά την πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου, αλλά επί της ουσίας καθορίζει το δρόμο που θα βαδίσουν στη συνέχεια οι δύο ομάδες. Η νικήτρια θα περάσει απευθείας στα προημιτελικά κι εκεί θα βρει -λογικά- απέναντί της την Αυστραλία, μία ομάδα με μεγάλη παράδοση στο γυναικείο πόλο, αλλά ανανεωμένη και (φαινομενικά τουλάχιστον) ένα «σκαλί» πιο κάτω από τις διεκδικήτριες των μεταλλίων. Αντίθετα, ο ηττημένος του αυριανού αγώνα θα παίξει ένα εύκολο νοκ-άουτ ματς με τον τρίτο του Δ΄ ομίλου (μάλλον η Νέα Ζηλανδία), αλλά στη συνέχεια θα «τρακάρει» με την πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ και θα χρειαστεί μεγάλη υπέρβαση για να μπει στην τετράδα.

Ελλάδα και Ιταλία είχαν πολύ εύκολο έργο στα πρώτα δύο παιχνίδια τους στη διοργάνωση, με αντιπάλους τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή, και γνώριζαν εκ των προτέρων τη σημασία του μεταξύ τους ντέρμπι. Πρόκειται για δύο ομάδες περίπου ισοδύναμες, με παρεμφερές στιλ παιχνιδιού και μακρά παράδοση κρίσιμων αναμετρήσεων, προεξάρχοντος του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η γενική προϊστορία ευνοεί σαφώς τη «σετερόζα», η οποία σε 94 αγώνες μετράει 57 νίκες, έναντι 24 της «γαλανόλευκης» (13 ματς έληξαν ισόπαλα), αλλά σε επίπεδο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει το «πάνω χέρι», με τέσσερις νίκες και τρεις ήττες. Σε κρίσιμα παιχνίδια, η εθνική νίκησε 10-9 το 2009 στο χιαστί για πρόκριση στην οκτάδα (μέσα στη Ρώμη…) και 14-11 στον ημιτελικό της Σανγκάης, δύο χρόνια αργότερα, ενώ, αντίθετα, οι Ιταλίδες επικράτησαν 9-6 στον προημιτελικό του Καζάν, το 2015. Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων ήταν πολύ πρόσφατα, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Λονγκ Μπιτς, τον περασμένο μήνα, όπου οι παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου νίκησαν 10-9 στο ματς για τις θέσεις 5-6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα), όμως τα τελευταία 20 χρόνια έχει ανέβει μόνο μία φορά στο βάθρο, το 2015 στο Καζάν, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Στην καλλιτεχνική κολύμβηση, οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου αγωνίζονται αύριο το μεσημέρι (13:30) στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του ντουέτου. Αν και πέρασαν μόλις με τη 12η θέση του προκριματικού, είναι σε θέση να ανέβουν αρκετά πιο ψηλά, αν «βγάλουν» σωστά όλες τις ασκήσεις που έχουν δηλώσει (στον προκριματικό «έχασαν» τρεις, ενώ απώλεσαν και 15.9 βαθμούς από λάθη συγχρονισμού, περισσότερους από οποιοδήποτε ζευγάρι που αγωνίστηκε). Υπενθυμίζεται ότι στο τεχνικό πρόγραμμα, το ελληνικό ζευγάρι ήταν έκτο.

Νωρίτερα, στις 4 π.μ., διεξάγεται και ο προκριματικός στο ελεύθερο πρόγραμμα του ομαδικού, με τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας (Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Μαρία-Έλλη Αλζιγκούζη, Σοφία Μαλκογεώργου, Δανάη Καριώρη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Μαρία Καραπαναγιώτου, και οι βολιώτισσες Ελένη Φραγκάκη και Ζωή Καράγγελου). Μετέχουν συνολικά 20 χώρες και οι δώδεκα με την υψηλότερη βαθμολογία θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής (21/7).

Το πρόγραμμα της 7ης ημέρας του 20ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου:

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

04:00 Ομαδικό – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)  –Εθνική ομάδα–

13:30 Ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Πλατανιώτη/Μαλκογεώργου

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

03:00 3μ. Γ (Προκριματικός)

08:30 3μ. Γ (Ημιτελικός)

12:00 3μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

02:00 Μικτό Ομαδικό 6χλμ. (4Χ1.500μ.)

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

03:00 Αργεντινή-Νότια Αφρική (Γ΄ Ομιλος)

04:30 ΕΛΛΑΔΑ-Ιταλία (Γ΄ Ομιλος)

06:00 Νέα Ζηλανδία-Ουγγαρία (Δ΄ Ομιλος)

07:30 Κίνα-Αυστραλία (Α΄ Ομιλος)

10:00 Γαλλία-ΗΠΑ (Α΄ Ομιλος)

11:30 Ισπανία-Καζακστάν (Β΄ Ομιλος)

13:00 Καναδάς-Ιαπωνία (Δ΄ Ομιλος)

14:30 Ισραήλ-Ολλανδία (Β΄ Ομιλος)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.