Πάνω από 70 ξένοι στο Συνέδριο του Δικτύου πολιτιστικού τουρισμού

Που ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη στην Αγριά

Ως το πιο σημαντικό συνέδριο τη χρονιάς Πανελλαδικά χαρακτηρίστηκε το διεθνές συνέδριο για την «αξιοποίηση του Πολιτισμού και της κληρονομιάς για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη», που ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά, οι συντελεστές του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
To συνέδριο θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή 11 και 12 Σεπτεμβρίου, στην Αγριά παρουσία 100 συνέδρων, οι 70 από τους oποίους είναι από Ευρωπαϊκές χώρες, με διοργανωτή το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN (European Cultural Tourism Network) του οποίου την προεδρία ασκεί η Εταιρία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το συνέδριο εστιάζεται στην αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου του πολιτισμού και της κληρονομιάς (πολιτιστικής και φυσικής) για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εντάσσεται στο διακρατικό έργο CHARTS INTERREG IVC στο οποίο επικεφαλής είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού, με συνδιοργανωτές τον ΕΟΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΕΚΠΟΛ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ECTN Κώστα Χαλέβα, την αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον αντιδήξματχο Ν. Πηλίου Θανάση Φλέρη, τον συντονιστή του προγράμματος CHARTS Μάνο Βουγιούκα και τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Βογιατζίδη, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του συνεδρίου, που ενώ επρόκειτο να γίνει στην Ουαλία, τελικά αποφασίστηκε να γίνει στο Βόλο και έκαναν λόγο για προστιθέμενη αξία στην στρατηγική για πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Νοτίου Πηλίου.

Ο Κώστας Χαλέβνας τόνισε ότι στο συνέδριο στην Αγριά αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι όλων των διακρατικών εταίρων, του ΕΟΤ, των Πανεπιστημίων Βαρκελώνης και Θεσσαλίας, στελέχη της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG IVC, ειδικοί σε θέματα τουριστικού σχεδιασμού, πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβάσιμου τουρισμού, επικοινωνίας, μάρκετινγκ, έρευνας και πολιτικών ανάπτυξης, ενώ έχουν προσκληθεί οι Επίτροποι Τουρισμού και Πολιτισμού και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ECTN επισήμανε ότι με το κλείσιμο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η Χάρτα για την συνεισφορά του πολιτισμού και της κληρονομιάς στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα υπογραφεί από όλους τους διακρατικούς εταίρους. Η Χάρτα αυτή αποτελεί μiα ενιαία σύνθεση όλων των προηγουμένων διακηρύξεων για την ανάπτυξη του βιώσιμου και πολιτιστικού τουρισμού από τα έργα ECTN & CHIRON (με επικεφαλής την ΕΚΠΟΛ), της Διεθνούς Χάρτας του ICOMOS και τη διακήρυξη της Europa Nostra για τον πολιτιστικό τουρισμό, περίληψη των αποτελεσμάτων του έργου CHARTS και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της Χάρτας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Μονάδα Τουριστικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, Επιτροπή των Περιφερειών) στις 9 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Επιτροπή των Περιφερειών και η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία τις εργασίες του συνεδρίου με το οποίο πρόκειται να κλείσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την ΕΚΠΟΛ και θα αναδείξει τον Ευρωπαϊκό προορισμού βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον τουρισμό της περιοχής μας.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου Θαν. Φλέρης τόνισε ότι ο Δήμος Ν. Πηλίου άρπαξε την ευκαιρία του διακρατικού έργου για ανάδειξη του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο Ν. Πήλιο.
Ο Μάνος Βουγιούκας επισήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος Ν. Πηλίου ήρθε σε επαφή και προβλήθηκε ανάμεσα σε μεγάλες τουριστικά Ευρωπαϊκές περιοχές όπως η Βενετία, η Μαγιόρκα, η Ουαλία και η Σουηδία, ενώ έγινε σκληρή προσπάθεια προβολής της Ελλάδας, σε μια εποχή που τα διεθνή ΜΜΕ είχαν αποδυθεί σε έναν αγών δυσφήμισης της χώρας μας. Τόνισε δε ότι οι κινήσεις αυτές δημιουργούν προϋποθέσεις ια περαιτέρω αξιοποίηση μέσω των νέων διαρθρωτικών προγραμμάτων που πρόκειται να ανοίξουν και ανέφερε ότι οι 12 θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, είναι έτοιμες προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Π.Θ. Ν. Βογιατζάκης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο εμπλέκεται στο πρόγραμμα με το εργαστήριο τουριστικού σχεδιασμού, έρευνας και πολιτικής, του Τμήματος Χωροταξίας, που συντονίζει την πρόσβαση όχι μόνο των ΑμεΑ, αλλά και τη σύζευξη των τοπικών κοινωνιών με τους επισκέπτες.
Το Π.Θ., που εισήγαγε στο συνέδριο την ενότητα παραδοσιακά επαγγέλματα, θα εξειδικεύσει τις 12 θεματικές ενότητες στην περιοχή του Ν. Πηλίου, ώστε να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.