Πάρις Μουτσινάς: Εξοφλούμε τους δανειστές της χώρας με περιβάλλον

«Ο τρόπος εισαγωγής στη Βουλή του χωροταξικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δείχνει ακριβώς το βαθμό εξάρτησης της κυβερνητικής πολιτικής από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και από τις δόσεις των δανείων». Με αυτή την επισήμανση άρχισε την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, τονίζοντας: «Στα τέσσερα χρόνια της κρίσης, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αρθρώσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής, μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης σε κανένα επίπεδο. Το ΥΠΕΚΑ εργάστηκε το προηγούμενο διάστημα πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά το έργο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από καιρό και να μην έρθει τώρα με αυτή τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Οι σοβαρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ένα χρόνο ωρίμανσης και πρέπει να περνούν μέσα από ολοκληρωμένη κοινωνική διαβούλευση.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και πρέπει να εκφράζει τα προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς, με αυτή τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου, δεν κλήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, που θα βοηθούσαν στην καλύτερη επεξεργασία του θέματος. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν, ως Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο.
Βεβαίως, αναγνωρίζω και τα θετικά του σημεία όπως, η προσπάθεια κωδικοποίησης της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, η άμβλυνση της γραφειοκρατίας με την μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα, η ενιαία ψηφιοποίηση, η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η διαφάνεια κλπ. Όμως ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο υποβαθμίζει το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας για το χωροταξικό, ενώ ενισχύει την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης περιλαμβάνεται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, όμως πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί οριστικά αυτό το νοσηρό φαινόμενο.
Επίσης χρειάζονται:
 Εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης
 Προστασία των παραδοσιακών οικισμών για τους οποίους δυστυχώς δεν γίνεται αναφορά στο σχέδιο νόμου. Στο Πήλιο, όπως και σε άλλες περιοχές, οι οικισμοί αυτοί πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.
 Χρηματοδότηση των χωροταξικών σχεδίων και στελέχωση των υπηρεσιών με νέους επιστήμονες που έχουν εξειδίκευση και γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το νέο σύστημα.
Τα ΣΧΟΟΑΠ και οι πολεοδομικές μελέτες είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το κόστος εφαρμογής είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους πολίτες, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται στο νομοσχέδιο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής σε ζητήματα που αφορούν το Νομό Μαγνησίας και το Βόλο.
«Υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις, όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, για το οποίο έχω υποβάλλει τρεις ερωτήσεις. Επίσης το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η αναθεώρηση των ΖΟΕ του Βόλου κλπ. Στην Αγία Παρασκευή στο Βόλο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πράξη εφαρμογής γιατί είναι υψηλό το κόστος συμμετοχής των δημοτών».

Τέλος, ο κ. Μουτσινάς ανέφερε ότι υποβαθμίζεται η εθνική χωροταξική στρατηγική στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι, δεν μπορούμε να εξοφλούμε τους δανειστές με περιβάλλον. «Χρειάζεται να υπάρξει πλήρης καταγραφή του ορυκτού πλούτου και να αποτιμηθούν οι «πράσινοι λογαριασμοί», και να μπορούμε σε κάθε περίπτωση να αντλούμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε κάθε έργο, ούτως ώστε να αναπληρώνεται αυτό το ισοζύγιο και να μην παραβιάζεται το περιβάλλον και η ισορροπία του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.