Ακυρώθηκαν αποφάσεις του Δήμου Ν. Πηλίου για τέλη νομής σε λατομεία

Από την επιτροπή του άρθρου 152 που προσέφυγαν

Ακυρώθηκαν από την επιτροπή του άρθρου 152 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ν. Πηλίου, σύμφωνα με τις οποίες επιβλήθηκαν τέλη νομής στα δεκάδες μέλη του συνεταιρισμού λατόμων Συκής. Ο Δήμος, που εκτιμά ότι οι λατόμοι κάνουν αυθαίρετη χρήση των αδρανών υλικών του δημοτικού λατομείου, πρέπει πλέον να βρει άλλο τρόπο για να τους χρεώνει.
Με δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, επιβλήθηκαν σε βάρος του Σωματείου και των ενεργών μελών του Συνεταιρισμού Πέτρα Συκής ΕΠΕ, τέλη νομής.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού του 2020 και η αιτιολογία της επιβολής του τέλους νομής, ήταν ότι ο Συνεταιρισμός και τα μέλη του, είχαν αυθαίρετη (εκτός σύμβασης) παρουσία και εκμετάλλευση των αδρανών υλικών του δημοτικού λατομείου Συκής.
Οι δύο αποφάσεις της επιτροπής στάλθηκαν για έλεγχο νομιμότητας από τον Δήμο και νομιμοποιήθηκαν από τον συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι οι αποφάσεις αυτές, για επιβολή τέλους νομής είχαν κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους λατόμους.
Ο Συνεταιρισμός Πέτρα Συκής ΕΠΕ εναντίον της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης, που είχε νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, άσκησε τον Οκτώβριο του 2020 προσφυγή, τόσο κατά των αποφάσεων του συντονιστή και των δύο αποφάσεων της επιτροπής.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τις προσφυγές, με μοναδικό επιχείρημα ότι είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, ενώ δεν εξετάστηκε η ουσία της υπόθεσης.
Ακολούθως, μετά την απόρριψη των προσφυγών, ο Συνεταιρισμός προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 (Δημοτικός Κοινοτικός Κώδικας), με τον ισχυρισμό ότι τόσο οι αποφάσεις της Οικονομικής, όσο και του συντονιστή που τις νομιμοποίησε, είναι παράνομες.
Επί την προσφυγών βγήκαν οι 1 και 2 αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152, οι οποίες ακυρώνουν τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Οικονομικής επιτροπής.
Οι ακυρώσεις των αποφάσεων έγιναν για δύο λόγους:
1. Διότι υπήρχε αναρμοδιότητα της Οικονομική Επιτροπής να αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί αποφάσεις που αφορούν τέλη είναι του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Για έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν υπήρχε καμία απολύτως αναφορά στη νομική βάση έκδοσης αυτών των αποφάσεων, δηλαδή στη νομική διάταξη που προβλέπει την επιβολή τέλους νομής λατομικών εκτάσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.